
Hotel Galant v Mikulově přivítal ve svých prostorách majitele a provozovatele hotelů, restaurací a kaváren, kteří se sešli u příležitosti konání 6. výroční konference Asociace hotelů a restaurací České republiky. Odborný program konference, který následoval po Valné hromadě Asociace, zhodnotil nejen letošní rok, ale přinesl i pohled na předpokládaný vývoj podnikání v našem oboru v roce nadcházejícím. Vládou připravované reformy, evropská ekonomická nestabilita, změny spotřebního chování, trendy v pohostinství, ale i problematika vzdělávání byly diskutovanými tématy letošní konference.
Po dopolední Valné hromadě zahájil 6. výroční konferenci AHR ČR její prezident Václav Stárek ve 13 hodin. V úvodu krátce vystoupili a přivítali účastníky konference náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba, Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, starosta Města Mikulova Rostislav Koštial a v neposlední řadě také Marta Marianová, majitelka
hostitelského hotelu Galant Mikulov.
S prvním referátem konference „Reflexe hotelnictví a gastronomie na světový vývoj ekonomiky" vystoupil Klaus Pilz, ředitel Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Konstatoval, k jakým krokům krize donutila hotelový průmysl, a ne všechny byly dobré. Dobře financované projekty přežily, ty špatné ne. Jak se chovat dál? Důraz kladl na trénink personálu.
Zleva: Zdeněk Juračka, prezident SOCR, Michal Janeba, náměstek ministra MMR, Pavel Hlinka, předseda Vzdělávací sekce AHR ČR, viceprezident SOCR a moderátor prvního konferenčního bloku Klaus Pilz, ředitel Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany |
V
elmi sledované bylo vystoupení Aleše Michla, analytika Raiffeisenbank. Nebylo ale příliš optimistické. Hovořil o „ekonomických reformách a jejich dopadu na hotelnictví a gastronomii". Vše záleží na tom, jakým směrem se vydá eurozóna, všechny scénáře jsou ale bolestivé.
O „podpoře cestovního ruchu ze strany MMR" mluvil Radek Chaloupka, vedoucí oddělení Integrace a konkurenceschopnosti cestovního ruchu MMR. Jeho vystoupení bylo zhuštěným představením všech aktivit MMR, které přímo či nepřímo ovlivňují cestovní ruch a hotelnictví (Koncepce státní politiky CR 2014–20, Integrovaný operační program, kohezní politika, návrh věcného záměru zákona o podpoře a řízení cestovního ruchu, Národní systém kvality služeb CR a další).
Po coffee breaku zahájil odpolední blok Rostislav Vondruška, ředitel agentury CzechTourism. Hovořil o „podpoře cestovního ruchu v regionech".
Iva Němcová představila v krátkosti první úspěšné výsledky projektu Nadace Asociace hotelů a restaurací České republiky „Start do života", jehož hlavním cílem je umožnit dětem z dětských domovů získat vzdělání a zvýšit šance na jejich následné profesní uplatnění.
O činnosti AHR mluvils Klára Zachariášová, generální sekretářka AHR. Mimo jiné zmínila souhrnné výsledky některých studií, jimiž se AHR zabývala, aby mohly sloužit pro potřeby členů.
Posledním blokem prvního konferenčního dne byly „Praktické náměty k úsporám" z praxe našich předních hoteliérů a restauratérů. V diskusi řízené Václavem Stárkem vystoupili Zdeněk Hlinský, OREA Hotel Pyramida, Karel Doubek, Hotel Adria, Petr Beránek, Grand Hotel Bohemia, Lukáš Limprecht, Zámecká restaurace ve Vlašimi a Jindřich Petřík, Motorest Pegast, České Budějovice. Podělili se o své zkušenosti, jaké kroky na cestě k úsporám byly skutečně účinné a které naopak byly šlápnutím vedle.
První konferenční den končil, jako již tradičně, neformálním společenským večerem ve vinném sklípku hotelu Galant. Na účastníky čekaly speciality hotelu, vína z Vinařství Galant a pro zájemce prohlídka vinařství. Na dobrou notečku hrála cimbálová muzika Klaret.
Druhý den konference moderoval Jiří Milský, předseda představenstva Imperial Karlovy Vary. První blok byl zaměřen na distribuční marketing a řeč byla samozřejmě o sociálních sítích. O změnách spotřebního chování hovořil Vít Buchta, Green plus. Na konkrétních příkladech uváděl, v čem se mění kupní a spotřební chování zákazníka ovlivněného krizí.
Zleva: Michal Postránecký, Architecture & Design Worldwide, Jiří Milský, Imperial Karlovy Vary, Vít Buchta, Green plus |
Další dva referáty bylo možné shrnout slovem „trendy". Ten první byl přímo z Las Vegas. Architekt Michal Postránecký, Architecture & Design Worldwide, představil koncept timesharového hotelu v Las Vegas, úskalí a úspěchy tohoto konceptu, jeho skutečný vývoj oproti původnímu projektu.
Trendy v české gastronomii z pohledu výrobce piva představil Libor Vávra, sládek pivovaru Staropramen. Mezi ně patří např. neustálý růst spotřeby nealkoholického piva, naopak pokles výtoče ostatních piv. Staropramen věnuje velkou pozornost výzkumu trhu, a tak Libor Vávra ukázal účastníkům mnoho zajímavých čísel a souvislostí v chování hosta a ve spotřebě piva.
Blok po coffee breaku byl věnován tématu lidské zdroje. Problematiku uvedl Pavel Hlinka, předseda Vzdělávací sekce AHR ČR a viceprezident SOCR, porovnáním odborného školství u nás a v zahraničí. Základní problém vidí již v samotné koncepci vycházející z Ministerstva školství. Učni v oboru hotelnictví a gastronomie se učí matematiku, fyziku, chemii, ale tolik potřebné jazyky v minimální míře a počet hodin praxe je přímo absurdní.
Zleva: Zdeněk Hlinský, OREA Hotel Pyramida, Karel Doubek, Hotel Adria, Václav Stárek, prezident AHR, Petr Beránek, Grand Hotel Bohemia, Lukáš Limprecht, Zámecká restaurace ve Vlašimi a Jindřich Petřík, Motorest Pegast, České Budějovice |
Dále ozřejmil svůj pohled na vzdělávání Karel Doubek, ředitel hotelu Adria. V době, kdy firmy omezily rozpočty na vzdělávání o 30 procent, položil dvě otázky: Kolik času jsme letos strávili osobním vzděláváním? A kolik peněz chceme věnovat vzdělávání zaměstnanců? Následně vysvětlil, proč je nutné uvažovat tímto směrem. Zmínil trendy ve vzdělávání a to, jak by měl vypadat interní trénink, aby byl účinný.
Posledním tématem vystoupení v plénu bylo finanční řízení v hotelnictví a gastronomii. Simona Černá z Kempinski Hotelu Hybernská se zabývala finančními ukazateli jako nástrojem řízení a předvedla, jak je v praxi využít, a co a jak má vedení sledovat, aby mělo přehled a vědělo, jak reagovat. Doporučovala včasnou dostupnost výsledků, ne jednou za měsíc, kdy se odvádí DPH atd.
Odpolední program byl již rozdělen do tří sekcí
V sekci hotelnictví moderované Karlem Radou hovořili Libor Novák, Hotel zámek Třešť, Klára Zachariášová, AHR ČR, Jaroslav Skalka, FTonline, Otakar John, K+K Hotels Prague, na téma „Jak se žije hoteliérům?" Bylo patrné, že generace mladších hoteliérů bere krizi jako výzvu a tedy možnost dělat věci lépe a není tak skeptická k současnému stavu. Cena je bohužel jediným nástrojem, kterým trh bojuje. Dalším tématem této sekce bylo využívání recenzních webů, zda vůbec a za jakých okolností se rezervační portály vyplácejí, a také zkušenosti se slevovými portály – kdy ano a kdy ne. Řeč přišla i na hotelovou klasifikaci. Na další témata již díky bohaté diskusi nezbyl čas.
Sekce Hotelnictví |
Gastronomickou sekci „Co s dnešním hostem?" moderoval Lukáš Limprecht. Diskutovali nejen panelisté Jindřich Petřík Motorest Pegast, Libor Vávra, Staropramen, Richard Stára, Hotel Chvalská tvrz a Václav Stárek, AHR ČR, ale také řada účastníků z pléna. Živě se debatovalo např. o potřebě přizpůsobovat se novým celosvětovým trendům, ale zároveň zachovat podporu tradiční české gastronomii. Evergreenem mnoha diskusních fór a konferencí jsou bezesporu stravenky. Diskutéři se shodli na tom, že je důležité nebát se přímé konfrontace s hostem. Ta přináší mnohé podněty pro práci a umožní tak rychleji reagovat na stále náročnějšího zákazníka.
Sekce Gastronomie |
Třetí sekce byla věnovaná tématu vzdělávání aneb „Co s dnešním studentem?" Sekci moderoval Pavel Hlinka a mezi panelisty zasedli Alžběta Cedidlová, AHR ČR, Jiří Nekuda, Hotelová škola Teplice a Tomáš Máčala z Crowne Plaza Praha. Sekce poukazovala na problémy odborného školství a nabádala k zamyšlení nad hledáním cest, a to jak je změnit. Pavel Hlinka prohlásil: „Podle mého názoru musí být hlavně změněn celý systém odborné výuky tak, aby byl funkční a vytvářel podmínky ke kvalitní odborné přípravě mladých lidí."
Sekce Vzdělávání |
Poslední a nedílnou součástí konference byl jako vždy Gala večer s překvapením v podobě zážitkového aperitivu – sektu otvíranému šavlí. Slavnostní menu připravil Národní tým AKC ČR. Vyvrcholením bylo udílení Výročních cen AHR ČR 2011 (více na následující straně).
Držitelé výročních cen Asociace hotelů a restaurací 2011 |
Text: Eva Frindtová
Foto: Eva a Petr Frindtovi
Nedílnou součástí konferencí AHR jsou hoteloví dodavatelé. Nejinak tomu bylo i v Mikulově, bez nich by to nešlo.



