AHR ČR žádá zákonodárce, aby posuzovali Protikuřácký zákon v širším kontextu

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček poslal na přelomu března a dubna k projednání vládě novelu zákona č. 379/2009, tzv. Protikuřácký zákon. ­Novela počítá s úplným zákazem kouření ve všech restauracích, návštěvníci hospod by si ale mohli zapálit v otevřených venkovních zahrádkách. Nejde však jen o zákaz kouření, za jehož porušení by hrozilo provozovatelům ­restauračních zařízení až 50 000 korun pokuty. Předložená novela zákona počítá také s regulací alkoholu.

Proti tomu ostře vystoupila Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR), podle které novela zákona přináší provozovatelům restaurací a hotelů mnohem více rizik než pouhý zákaz kouření. „Jedná se o další přenos odpovědnosti za neschopnost státu zajistit kontrolu a dodržování stávajícího zákona,“ uvedl prezident AHR ČR Václav Stárek v tiskové zprávě na konci března.


Václav Stárek: Jedná se o další přenos odpovědnosti za neschopnost státu zajistit kontrolu a dodržování stávajícího zákona

Zákon podle Václava Stárka nepřípustně reguluje také ceny nealkoholických nápojů, když požaduje, aby restaurace povinně nabízely alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější alkoholický nápoj stejného objemu. Na jeho tvrzení reaguje tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová: „Nejedná se o cenovou regulaci, jelikož předkladatel nediktuje provozovatelům ceny nápojů, ale pouze stanoví, že provozovatel má zajistit, aby v nabídce nápojů byl alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický nápoj stejného objemu, a cenu nápojů tak ponechává na provozovateli.“

Vedení Asociace hotelů a restaurací se také nelíbí, že novela zákona přináší odpovědnost podnikatele za skutečnost, že se v jeho provozovně bude vyskytovat mladistvá osoba „zjevně v podnapilém stavu. „Není zcela jasné, kdy je osoba zjevně podnapilá a kdy zjevně podnapilá není. To v praxi znamená, že zákon předpokládá, že provozovatelé hotelů a restaurací budou při vstupu zjišťovat věk hostů a nezletilcům by měli provést dechovou zkoušku na alkohol? Toto opatření je zatím nejabsurdnějším v historii našich politiků a jeho implementace nemá žádnou oporu v zákoně. Provozovatelé restaurací by pravděpodobně museli mít u vchodu policistu, který by měl právo hosty lustrovat. Nebo právo lustrovat občany dostane obsluhující personál? Přitom stávající zákon se opírá o nutnost prokázat prodej alkoholu. Navíc sankce mohou být až likvidační,“ řekl Václav Stárek.

Tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví vysvětluje, co vedlo úředníky ministerstva k návrhu těchto opatření: „Vzhledem k časté důkazní nouzi kontrolních či dozorových orgánů u případů porušení zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let, se na návrh Mezirezortní pracovní skupiny k Projektu ochrany dětí a mládeže před zneužíváním alkoholu zavádí opatření, které se týká provozovatele provozovny stravovacích služeb, ve které jsou prodávány alkoholické nápoje, tedy například restaurace, bary, hospody nebo diskotéky. Provozovatel odpovídá za případy, kdy se v jeho zařízení zdržuje nezletilý, který je zjevně pod vlivem alkoholu. Tuto odpovědnost, vzhledem k uvedené důkazní nouzi, kdy na základě poznatků z praxe bylo opakovaně tvrzeno, a to ať už mladistvou osobou zjevně pod vlivem alkoholu, nebo provozovatelem, že k požití alkoholu došlo před příchodem do provozovny, považujeme za objektivní. Odpovědnost provozovatele je zvýšena i z důvodu zájmu na vyšší ochraně nezletilých osob před škodlivými účinky požívání alkoholu. Cílem je také zamezit konzumaci alkoholu nezletilými a působit v této oblasti preventivně.“ Způsob zajištění dodržování tohoto ustanovení je podle Štěpánky Čechové na samotném provozovateli. „Například lze zjevně podnapilého mladistvého do provozovny nevpustit, a pokud se zde již vyskytuje, lze jej vyzvat k opuštění provozovny nebo ho vyvést. To může učinit provozovatel, zaměstnanec provozovny, popřípadě pracovník bezpečnostní služby, ostraha nebo pracovník dohlížející na bezpečnost. V případě, že takový mladistvý neuposlechne výzvy nebo pokud hrozí nebezpečí osobám, majetku či veřejnému pořádku, lze podle obecných ustanovení zákona č. 273/2008 Sb., o Policii ČR, ve znění pozdějších předpisů, požádat o poskytnutí pomoci Policii ČR, případně obecní policii, a to podle zákona číslo 553/1991 Sb.,“ radí. Navíc pojem „zjevně pod vlivem“ je podle ní obecně užívaný termín vyskytující se v několika právních předpisech. Jeho bližší výklad obsahuje například stanovisko odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. Z něho vyplývá, že zjevné ovlivnění návykovou látkou lze vyhodnotit pomocí vlastních vjemů. Jedná se například o takové ovlivnění, které je očividné a je zřejmé z pohybů, mluvy nebo jiného chování osoby. Zjevně ovlivněná osoba jeví na první pohled známky opilosti především v tom smyslu, že její ovládací a rozpoznávací schopnosti nejsou dostatečné. „U osoby zjevně pod vlivem alkoholu není tedy nutné provést dechovou zkoušku, aby bylo zřejmé, že požila alkohol,“ dodává Štěpánka Čechová.

Plošný zákaz kouření, který novela zákona také zavádí, bude podle Václava Stárka poslední tečkou pro provozovatele některých pivnic a hostinců, zvláště na venkově, kteří budou stát před rozhodnutím své podnikání ukončit. „Podle dostupných studií z Irska, tento zákaz přinesl za deset let nárůst nezaměstnanosti v oboru o 14 procent a desetiprocentní úbytek restaurací. V České republice trvale klesají tržby v restauracích, jak uvedl za minulý rok Český statistický úřad. Opatření, která stát poslední dobou zavádí, včetně povinnosti značit alergeny, rozšíření kontrolních orgánů hygieny z jednoho na tři, povinnost hlásit potraviny živočišného původu dovezené z jiných zemí než Evropské unie a další, staví podnikatele v pohostinství nejen do role úředníků, ale zatěžují je časově i finančně,“ tvrdí Václav Stárek a dodává, že ministerstvo zdravotnictví přípravu tzv. Protikuřáckého zákona ani nediskutovalo se zástupci dotčených podnikatelů. V tom mu opět odporuje tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví, když říká: „V přípravné fázi byl návrh zákona konzultován i se zástupci podnikatelského sektoru. Následně byl v rámci vnějšího připomínkového řízení návrh zákona rozeslán všem dotčeným institucím, tedy včetně podnikatelských subjektů.“ Přesto vedení Asociace hotelů a restaurací ČR apeluje na zákonodárce a vyzývá je, aby se při posuzování návrhu novely zákona č. 379/2009 Sb. nezabývali pouze kouřením v restauracích, ale všemi aspekty, které tento návrh přinese, a to nejen pro provozovatele restaurací, ale také jejich zaměstnance a zákazníky. AHR ČR proto žádá zákonodárce, aby tento zákon nepodpořili.

O tom, jak se k návrhu zákona postaví vláda a následně i poslanci a senátoři Parlamentu České republiky a zda jej nakonec podepíše i prezident republiky Miloš Zeman vás budeme informovat.

Foto: Thinkstockphotos.com

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více