Česká kuchyně se hlásí o slovo

Gastronomické trendy roku 2018 jsou jasné – vařit z maximálně čerstvých lokálních surovin a oživit tradiční postupy. I česká kuchyně tak dostala novou šanci a směle se hlásí o slovo v nové a daleko lepší kondici. Dokonalý přehled o ní mají Miroslav Kubec a Robert Krejčí ze společnosti Triload – majitelé Cafe Restaurant Kaprova 8, která své první hosty přivítá začátkem března.

Restaurace se soustředí na české menu s rakousko-uherským šmrncem, a to v moderním podání.„Vycházíme z původních receptur, používáme lokální suroviny a vaříme čerstvě. Rozhodně ale nechceme, aby restaurace působila zbytečně luxusně,“ prozradil autor konceptu Miroslav Kubec, jinak též prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR a někdejší šéfkuchař hotelu InterContinental. Zdejší signature dish se chlubí vyloženě rakouskými kořeny – tafelspitz podávaný s žemlovým knedlíkem, rösti a morkovou kostí. Aby tabulová špička dosáhla požadované dokonalosti, vyrazil ji Miroslav Kubec se svým kuchařským týmem trénovat rovnou za hranice. Jídelní lístek je však daleko bohatší. Hostům představuje soudobou variaci telecího řízku, pečeného kuřete, hovězího vývaru i bramboračky. Na menu se objeví i dukátové buchtičky či rakvičky v novodobé podobě.

Klasický restaurační nešvar, a sice nedostatek personálu, nově otevíraná restaurace nepociťuje. Miroslav Kubec má totiž na hledání schopných lidí do gastroprovozů výbornou pozici: „Mám asi trochu výhodu ve svém jméně. Obrátili se na mě kolegové, kteří se mnou už v minulosti pracovali a chtějí se mnou pracovat dál. Za to jsem moc rád a věřím, že to bude dobře fungovat.“ Podnik našel své místo v pražské Kaprově ulici. Ta v průběhu posledních let zažívá malou gastronomickou revoluci, a Kaprova 8 tak vstupuje do dosti konkurenčního prostředí. Autory konceptu to ale netrápí: „Konkurence je potřeba. My se budeme snažit zákazníky ovlivnit příjemnou cenou a vysokou kvalitou servisu i jídla,“ vysvětlil Robert Krejčí. Restaurace má přitom ambice lákat především obyvatele Prahy a středních Čech – ti se v případě spokojenosti budou pravidelně vracet. „Cizinci přijedou a zase odjedou. Každopádně ale chceme, aby personál okolních hotelů věděl, že se u nás dobře vaří a že udělají dobře, když k nám své klienty nasměrují,“ usmál se.

Zhruba v polovině letošního roku plánuje Triload otevření ještě jednoho gastronomického konceptu. Tentokrát v holešovické budově Rozmarýnu. „Budeme otvírat moderní českou jídelnu. Hosté budou mít možnost dát si tam hotovku nebo jim kuchař připraví cokoli z české kuchyně přímo před nimi,“ vysvětlil šéfkuchař Miroslav Kubec.

Foto: Triload

Sabina BařinováC.O.T. media
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více