V Praze přibývá gurmánů, místních i turistů, kteří ocení dobrou kuchyni a už vědí, co znamená michelinovská hvězdička. Začíná proto nový trend, kdy velké hotely a prvotřídní restaurace začínají do svých služeb přijímat ještě špičkovější šéfkuchaře než doposud, aby nejen opět o něco vylepšily svou gastronomickou nabídku, ale i nalákaly hosty na slavné jméno svého „chef de cuisine“.
Neznamená to, že by čeští šéfkuchaři byli špatní, ti nejlepší získávali své zkušenosti ve výborných zahraničních podnicích, ale top mezinárodní mistři si přinášejí s sebou kromě nesporného kuchařského umění i věhlas a renomé držitele prestižních hvězdiček v průvodci Michelin. A na to veřejnost slyší…
Hotel Four Seasons razí cestu
Prvním špičkovým zahraničním mistrem kuchyně, který trvale pracoval v ČR, byl Vito Mollica. Tento italský šéfkuchař restaurace Allegro hotelu Four Seasons v Praze udělal ze svého restaurantu podnik s nejlepší kuchyní v hlavním městě i v celé ČR, což potvrzovalo opakované vítězství v průvodci po nejlepších restauracích Grand Restaurant. Vito sám byl několikrát vyhlášen nejlepším kuchařem ČR. Podle některých odborníků měla restaurace Allegro pod jeho vedením získat asi už dávno hvězdu Michelin, ale francouzští komisaři zatím východní Evropu přehlížejí. Vito také zval do svého království mistry kuchaře ze zahraničí, aby hostům ukázali, co umějí jiného než domácí šéf. Po sedmi letech působení v Praze Vito Mollica letos odešel do Florencie, kde pro řetězec Four Seasons otevře další novou restauraci.

Hotel Four Seasons zůstal věrný strategii zaměstnávat špičkového zahraničního kuchaře, ale tentokrát sáhl po ještě větším kalibru. Do hotelu tak přijel pracovat Andrea Accordi – první kuchař v ČR s nejvyšším oceněním. Tento také Ital má pouhých 31 let, ale už před čtyřmi lety získal ve špičkovém hotelu Villa la Vedetta ve Firenze svou první michelinovskou hvězdičku. A do Prahy si přijel pro další. Tu první hvězdu sice nechal v Itálii, ale renomé si přinesl s sebou.
Hotel Mandarin Oriental
Šéfkuchařem v restauraci Essensia v hotelu Mandarin Oriental Praha je také cizinec – Ari Munandar. Oficiálně tuto pozici zastává od července 2007, ale již předtím restauraci po nějakou dobu fakticky vedl. Má za sebou více než patnáctiletou mezinárodní zkušenost na poli gastronomie. Po studiích v indonéském Bandungu začal pracovat v síti hotelů Hilton v Británii, Indonésii a jižní Africe, odkud zamířil do Prahy. Filozofie tohoto šéfkuchaře spočívá především v důrazu na autenticitu chutí, receptur i ingrediencí na menu. Ari podle svých kolegů vyniká energií a pílí, ale i schopností vést tým restaurace Essensia a spoluurčovat směr, jakým se bude do budoucna ubírat. Pro hotel je Ari Munandar cenný i tím, že jakožto odborník na asijskou kuchyni bdí nad její autentičností.
Restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental; Foto: archiv hotelu |
A kdyby hostům hotelu náhodou nestačil Ari Munandar, hotel ve své kuchyni postupně přivítal tři špičkové zahraniční hosty. V restauraci Essensia se v říjnu a listopadu konal kulinární festival pod názvem Podzim s hvězdami, v jehož průběhu měli (a v týdnu 20.–25. 11. ještě budou moci mít) návštěvníci možnost ochutnat plody kuchařského umění tří hostujících šéfkuchařů ze sesterských restaurací hotelů Mandarin Oriental. Hvězdami v názvu akce byli myšleni jak šéfkuchaři samotní, tak i hvězdičky slavného gastronomického průvodce Michelin, jimiž se pyšní jejich domovské restaurace. Hostujícími šéfkuchaři byli Chris Staines z restaurace Foliage hotelu Mandarin Oriental Hyde Park, Mario Corti z restaurace Mark’s v hotelu Mandarin Oriental v Mnichově a konečně Franck Ferigutti, jenž michelinskou hvězdičku vydobyl pro restauraci Le Neptune ženevského hotelu Mandarin Oriental (ten přijede až 20. 11.–25. 11. 2007). Kromě speciálního pětichodového večerního menu připraveného každým ze šéfkuchařů, které bylo k dispozici navíc k běžnému menu, festival nabízí i další exkluzivní zážitek – lekci vaření se šéfkuchařem následovanou tříchodovým obědem. Tato akce zájemcům poskytuje jedinečnou možnost získat osobní zkušenost s tvořivým přístupem a absolutním nasazením, s nímž tito špičkoví šéfkuchaři přistupují ke své práci. Nejúspěšnější jídla festivalu budou po jeho skončení zařazena do stálého jídelního lístku restaurace Essensia.
Radisson SAS Alcron
Na zahraničního hosta vsadili i v další – díky vynikajícímu šéfkuchaři Jiřímu Štiftovi – ceněné restauraci La Rotonde v hotelu Radisson SAS Alcron v Praze. V říjnu zde vařila brazilská kuchařská hvězda Alex Atala, jehož domovský brazilský restaurant D.O.M. je na 38. místě mezi špičkovými gastronomickými baštami. Jeho dvě galavečeře v restauraci La Rotonde byly zcela vyprodané. Kouzlo brazilské kuchyně, která přitahuje labužníky na celém světě, je podle něj v tom, že má hodně vůní a chutí. Je ale prý také o jeho zemi. Ve svých receptech se Atala vrací k originálním chutím Brazílie. Když v roce 1999 otevřel v Sao Paulu svou restauraci D.O.M., jejíž název pochází z latinského Deo Optimo Maximo, dal si prý za cíl přenášet do reality slogan „z džungle přímo do restaurace“. Tato restaurace se v posledních letech udržuje podle výběru časopisu Restaurant Magazine v padesátce nejlepších restaurací na světě.
Inspiraci pro vaření získal od Ataly také Štift, který se jinak ve svém oboru honosí mnoha gastronomickými cenami. Naučil se od něj prý jedinečné triky. „Vůbec jsem nevěděl, že se takto dá vařit,“ přiznal. Vařit podobnou kuchyni jako slavný kolega však může jen stěží. „Suroviny, které používá, jsou pro nás prakticky nedosažitelné. I v Brazílii nejsou běžně k sehnání. Má své dodavatele a třeba máslo a olej z ovoce pequí si vyrábí sám.“
Nový hotel Hilton Old Town – nová špičková restaurace
Praze letos v listopadu přibude další Hilton. Jmenovat se bude Hilton Old Town, protože stojí blíže historickému centru. Nejde ale o novou stavbu. Jen se přemaluje právě renovovaný hotel Renaissance u náměstí Republiky.
Právě s novým hotelem by do Prahy měla přijet další hvězda (resp. hvězdy) od Michelina – konkrétně v osobě Gordona Ramsaye. Ten nyní nově získal pro svoji první restauraci ve Spojených státech hned dvě hvězdičky (z tříbodového hodnocení). Jeho restaurace Gordon Ramsay at The London na Manhattanu byla oceněna za „stabilní kvalitu kuchyně a služeb“. Právě Ramsay otevře v Praze ve druhém Hiltonu další restauraci svého řetězce Maze pod dohledem svého londýnského šéfkuchaře Jasona Athertona. Ten by měl do Prahy jen dojíždět, čili na místě bude muset být ještě i jiný šéfkuchař, ale zatím není známo kdo.
Ramsay si získal věhlas svým televizním pořadem „Hell’s Kitchen“ a svojí prostořekostí. Je nejen šikovným kuchařem, ale rovněž zdatným podnikatelem. Má ve světě 17 restaurací (osmnáctá bude ta pražská). Všechny jeho restaurace, z nichž 11 je v Anglii, čtyři v USA, po jedné v Dubaji a Tokiu, mají vysokou úroveň, i když mají hvězdiček méně než ta na Manhattanu. Ovšem jeho restaurace v Londýně získala jako jediná v britské metropoli v Michelinově průvodci nejvyšší možné ohodnocení – tři hvězdičky. Vysokou kvalitu chce zachovat i v pražské restauraci, pro niž si již údajně vychovává v Londýně české žáky.
Text: Jiří G. Souček
(Zdroj: ČTK a informační podklady jednotlivých hotelů)