Již třetí ročník úspěšně nastartované soutěže Český kapr se v letošním roce uskuteční v hotelu Zvíkov ve Zvíkovském podhradí v sobotu 22. listopadu. Zatímco loňská soutěž se nesla v duchu český kapr v moderní úpravě, letos se pořadatelé snaží kapra dostat přímo do evropské kuchyně. Typická jihočeská surovina, kterou mnozí stále znají jen v úpravě smažený kapr s bramborovým salátem, má tedy ambice stát se surovinou, která pronikne možná i na evropský jídelníček.
Soutěže se mohou zúčastnit všichni profesionální kuchaři a kuchařky, žáci a studenti hotelových škol, středních odborných škol a středních odborných učilišť. Souběžně bude probíhat také soutěž s časopisem Rybářství o nejlepší čtenářský recept.
Soutěž samotná sestává ze dvou částí. V korespondenční části odborná porota vyhodnotí fotografie jídla podávaného na bílém porcelánu, zpracované materiálové kalkulace pro pět porcí a technologické postupy přihlášeného jídla. Z této soutěže pak bude do finále pozváno 10 účastníků, kteří přímo v hotelu Zvíkov pod dohledem odborné poroty jídlo připraví. Na samotnou přípravu jídla, které bude součástí tří chodů, budou mít soutěžící 45 minut. K úpravě použijí filet z kapra, který mohou doplnit také jinou sladkovodní rybou. Podmínkou však je, aby soutěžící pro jednu porci využili alespoň patnáctidekový filet z kapra. Po sečtení výsledků budou vyhlášeny výsledky soutěže a předány ceny. Hodnotí se složení receptury, kalkulace, chuť, vůně, prezentace, vizuální hledisko, organizace práce, dodržení časového limitu, technika, čistota pracoviště a další kritéria, která pak rozhodnou o umístění soutěžících. V odborné porotě stejně jako vloni zasednou gastronomičtí odborníci z řad šéfkuchařů a kuchařů.
Soutěž pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, regionální pobočka Šumava, a hotel Zvíkov, Zvíkovské podhradí. Odborným garantem je AKC ČR. Hlavním partnerem soutěže jsou Lesy Hluboká nad Vltavou. Soutěž si všeobecně klade za cíl přinést kapra do naší i evropské kuchyně a vzdát hold chuti třeboňského kapra. Ten již získal certifikaci, což je vizitkou jeho nesporných a zatím ne zcela doceněných kvalit.
Nejnovější články z rubriky Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264
Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...
První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...
Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.