Světové soutěže 5. Mistrovství světa Salon Culinaire Mondial Basilej 2005 (19. – 23.11. 2005) se zúčastnil i český národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Tým byl pozván mezi 10 nejlepších týmů na světě z celkových 70 aktivních členů světové asociace kuchařů WACS. V soutěži utržil dvakrát stříbrnou medaili.
Český národní tým soutěžil ve složení: Jan Michálek – manager týmu, Jiří Král – kapitán týmu, Filip Sajler, Jan Horký, Miroslav Husák, Silvie Sulanská, Lukáš Pohl, Lukáš Skála, Josef Rychtr, Radek Pálka, Miroslav Husák a Lukáš Skála.
Generálním partnerem národního týmu AKC ČR je společnost WS International a.s.
Národní týmy soutěžily ve dvou kategoriích: teplá a studená kuchyně. V teplé kuchyni týmy připravovaly tříchodové menu v množství 110 porcí. Ve studené kuchyni týmy soupeřily v těchto zadáních: pro kuchaře – osmiporcová mísa, čtyři restaurační předkrmy, dvojporcová mísa pro dvě osoby a šest druhů finger food (malé předkrmy); čtyři hlavní jídla a mísa pro čtyři osoby; pro cukráře – šest druhů mini bonbonů, čtyři talířové dezerty a šest druhů mini dezertů a čtyři slavnostní dorty.
Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR |
V silně obsazené soutěži, které se zúčastnily týmy Německa, USA, Slovinska, Kanady, Walesu, Singapuru, Švýcarska, Itálie a Islandu, český národní tým získal za obě kategorie stříbrnou medaili, což je pro české barvy historický úspěch.
Na tiskové konferenci, která proběhla 30. listopadu v pražské design restauraci Zahrada v Opeře si kapitán týmu Jiří Král povzdechl, že všichni účastníci soutěže pocházeli z gastronomicky nejsilnějších zemí Evropy a že za daných podmínek se nedalo mezi prvních šest týmů proniknout. Připustil ale také, že pozice České republiky ve světě gastronomie je čím dál tím lepší. Komisaři, což jsou špičkoví odborníci v oboru a vynikající šéfkuchaři, pohlíželi zpočátku na tým České republiky jako na někoho „odněkud z východu“. Během času se jejich názor natolik změnil, že dnes české kuchaře vnímají jako konkurenty.
Další soutěž, které se Národní tým zúčastní, bude 10. EXPOGAST 2006 (18. – 22. 11. 2006, Luxemburg).
Text: AKC ČR, -dva-
Foto: AKC ČR