Domažlice otevřely památkově chráněný pivovar

V jedenáctitisícových Domažlicích se po letech oprav otevřelo Kulturní centrum Pivovar v památkově chráněné budově pivovaru. Multifunkční centrum nabízí na několika podlažích knihovnu a vzdělávací centrum, komunitní centrum s tanečním sálem, galerii, ale také pivnici, restauraci a hlavně obnovený pivovar.

Tradiční centrum Chodska láká na památkově chráněný pivovar

V domažlickém pivovaru poprvé po čtvrtstoletí od přerušení výroby opět zraje první várka piva, sdělil starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice). První etapu rekonstrukce centrální části, takzvaného hvozdu, kde vznikly výstavní prostory a technologie pro zbytek objektu, otevřelo město v roce 2016. Stála 27 milionů, z toho 15 milionů byla dotace EU. Nyní dokončená zbývající část přišla na zhruba 114 milionů korun bez DPH. „Není dokončen zbytek, tedy podkroví západního křídla, kde se pracuje na česko-bavorské expozici vzájemné historie, která by měla být dokončena na jaře příštího roku,“ řekl starosta. Na druhou etapu dostalo město ve třech dotacích EU celkem 37 milionů korun, zbytek uhradilo bez půjček z vlastního rozpočtu.

Rekonstrukci budovy z roku 1720 předcházela architektonická soutěž, do které se přihlásilo kolem 20 ateliérů z celé Evropy. „Výsledkem je nadčasový objekt. Chtěli jsme udělat něco, za co nás lidé pochválí za dvacet třicet čtyřicet let,“ poznamenal Novák.

Rekonstrukci prodloužily nečekané potíže. Například vyřešit sesedání podlah a stropů v západním křídle trvalo navíc půl roku. Nejméně o dva měsíce zpozdil práci v závěrečné fázi výjimečný stav kvůli koronaviru. Domažlice totiž byly nákazou výrazně zasaženým okresem a stavební firmy nechtěly posílat na stavbu své pracovníky. Na poslední chvíli před kolaudací se musely řešit i další nečekané potíže – třeba sehnat 2,5 metru dlouhý hromosvod místo původně schváleného kratšího. Protože tak velký hromosvod nikde nebyl k mání, domažličtí ho museli koupit v Norimberku.

Tradice vaření domažlického piva sahá až do 14. století

Na slavnostní otevření si hosté připili Domažlickou 12, která vychází z původních receptur piva. Tradice vaření piva ve městě sahá až do 14. století, výroba byla zastavena v roce 1996. Aby bylo pivo včas hotové, uvařili ho domažličtí sládci podle svých receptur a ze svých surovin na konci května v břevnovském pivovaru. První várku přímo v Domažlicích založili 15. července a poprvé k ochutnání bude v polovině srpna, řekl ČTK jeden ze sládků David Bierhanzl. Kapacita pivovaru je 3000 hektolitrů ročně, zpočátku se bude reálně produkovat zhruba polovina. „Ve stálé nabídce nabídneme Domažlickou 10, Čerchov 11 a Domažlickou 12. Tato piva doplníme černým ležákem Čakan a budeme vařit silný Domažlický doppel. Stálou nabídku budeme doplňovat o různé speciály – IPA, APA, stouty, portery. Máme velkou kapacitu ležáckého sklepa, můžeme si dovolit piva nechat zrát třeba půl roku,“ dodal Bierhanzl.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více