EU: bude český gulášek ve fólii s nálepkou?

Asociace hotelů a restaurací ČR zaslala písemné vyjádření komisi Evropského parlamentu a nepřímo tak vyzvala ke zvážení pozastavení projednávání návrhů Nařízení Evropského parlamentu a Rady ve věci poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Schválení tohoto nařízení by v konečném důsledku podle stanoviska AHR ČR mohlo znamenat omezení nabídky jídel v restauracích, standardizaci jídelníčků a pro ta nejmenší restaurační zařízení by kvůli zvýšeným nákladům na provoz mohlo vést až k vyřazení z trhu.

Evropský parlament zahájil projednávání návrhu na zavedení směrnic v oblasti poskytování informací zákazníkům hotelů, kaváren a restauračních zařízení, týkajících se nabízených jídel a pokrmů. Pokud by parlament tento návrh schválil, v praxi by to mohlo znamenat zásadní změnu v procesu stravování a služeb jednotlivých restauračních zařízení v EU. Jednotlivá jídla by totiž podle tohoto návrhu měla být etiketována tak, aby měl spotřebitel možnost dozvědět se více informací o obsahu, původu či zpracování konkrétního produktu. Toto nařízení, běžně označované jako „food labelling“, je dnes již standardem u sortimentu nabízeného prostřednictvím obchodních řetězců i menších dodavatelů potravinových produktů.

Dožije se projednávání podobných směrnic i „české zlato“? Dožije se projednávání podobných směrnic i
„české zlato“?
Tradiční český guláš možná brzy dostaneme ve fólii s etiketou Tradiční český guláš možná brzy dostaneme
ve fólii s etiketou

Z dopisu zaslaného komisi Evropského parlamentu vyplynulo, že AHR ČR je velmi znepokojena dopady, které toto navrhované nařízení pravděpodobně bude mít na aktivity podniků v oblasti pohostinství. Pokud by byl text návrhu v této podobě přijat, hotely, restaurace, kavárny a podobná zařízení podávající pokrmy by přímo podléhaly všem požadavkům na povinné poskytování informací, jež z tohoto nařízení plynou. Plnění těchto požadavků bude pro všechna tato zařízení představovat velmi závažné břemeno a dodatečné náklady, zejména pak pro ta nejmenší zařízení. „Je zde reálné riziko, že mnohá z těchto zařízení nebudou schopna dodržovat plnění takto složitých pravidel a budou jednoduše vyřazena z obchodní činnosti,“ uvedl ve vyjádření textu za asociaci generální sekretář Václav Stárek. Setrvání v obchodní činnosti bude možné pouze v případě, že provozovatelé restaurací omezí rozmanitost nabízených pokrmů a budou používat výhradně balené a předem označené ingredience a suroviny namísto původně čerstvých produktů, každodenně poskytovaných místním trhem. Rovněž by proběhla určitá „standardizace“ nabídky jídelních lístků a ve výsledku zřejmě i samotných jídel a zvýšené náklady na provoz by patrně vedly k nárůstu cen pro koncové spotřebitele.

Celkově tedy z návrhu o nařízení poskytování informací spotřebitelům vyplývá, že by se tím pro samotné zákazníky zredukovala možnost výběru a došlo by k poškození evropského kulinářského dědictví a tradic.

AHR ČR proto navrhuje, aby se současný režim platný pro „předem nebalené potraviny“ (včetně jídel podávaných v restauracích a podobně) neměnil a požadavky EU na označování se nevztahovaly na pokrmy připravované a podávané lokálně, které nemají vliv na vnitřní trh. Dále navrhuje, aby Evropský parlament důkladně přehodnotil návrh komise a vzal přitom v úvahu specifičnost odvětví pohostinství, které se skládá z více než 92 % z mikropodniků (zaměstnávajících méně než 10 osob). Sektor gastronomie a hotelnictví je nejen důležitým zaměstnavatelem, ale hraje rovněž cennou úlohu při zachovávání kuchařských tradic, které jsou důležitým aspektem našeho národního kulturního dědictví.

Text: -jah-
Foto: CzechTourism

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více