Evropští hoteliéři nesouhlasí s plošným zavedením ISO

 Evropské odvětví pohostinství je ostražité k návrhům na mezinárodní standardy pro oblast kvality a služeb v hotelových provozech.

U příležitosti svého 62. valného shromáždění, jež se konalo v Curychu ve dnech 12.–13. května 2011, vyjádřila profesní konfederace hotelů, restaurací a kaváren v Evropské unii (HOTREC) obavy týkající se návrhů projednávaných v rámci mezinárodní standardizační organizace International Standardisation Organisation (ISO) s cílem standardizovat kvalitu a služby nabízené v hotelech po celém světě. „Tyto standardizační návrhy se zjevně netěší podpoře evropského odvětví pohostinství, které tak nyní vysloví své obavy a bude prosazovat své zájmy na půdě ISO,“ uvedl Kent Nyström, prezident konfederace HOTREC.

Evropské odvětví pohostinství má velké obavy z toho, že soubor mezinárodních standardů předložených organizací ISO, jež se zabývají „Kritérii kvality v ubytování“ a „Požadavky na poskytování služeb v ubytovacích zařízeních“, by nepřímo nutil evropské hotely k nabízení standardizovaných služeb dle kritérií, jež jsou jim přikazována shora. „Například evropští hoteliéři si již sami vytvořili kritéria pro klasifikaci, která se zavádějí v současné době v deseti státech EU, včetně České republiky. Standard, který by měl být zaveden v celosvětovém měřítku, chápeme jako zcela nadbytečný. Navíc nelze vytvořit normu, která by byla v hotelnictví aplikovatelná na všechny hotely v rozdílných kulturních a geografických oblastech světa, má-li být skutečně prakticky využitelná a zajistit zvýšení komfortu hostů a zlepšení poskytovaných služeb,“ sdělil prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) Václav Stárek. AHR ČR se zúčastní prostřednictvím svého zástupce jednání TC 228 ISO a bude prosazovat spolu s dalšími členskými asociacemi HOTREC zastavení standardizačních aktivit ISO v této oblasti. Přísně standardizované služby jdou zjevně proti zájmům turistů, kteří se vydávají na cesty právě proto, aby zakusili rozmanitost služeb nabízených v různých zemích.

Více informací:
Ing. Václav Stárek, prezident AHR ČR
starek@ahrcr.cz , tel.: 236 042 388

Aktuální poznámka po uzávěrce:

Dne 20. května proběhlo v italském Viterbu zasedání technického výboru mezinárodní organizace pro normalizaci ISO/TC 228 „Tourism and related services“, které mělo na programu kromě projednání stavu normalizačních prací ve stávajících projektech zaměřených na cestovní ruch i projednání nových normalizačních projektů pro tento obor.

V průběhu zasedání došlo k zásadnímu obratu, kdy se podařilo po tvrdých zákulisních jednáních přimět dr. Ghassana Madawiho, prezidenta Mezinárodní asociace hotelů a restaurací IH&RA, aby zásadním způsobem změnil své stanovisko k předkládaným normalizačním projektům a v průběhu zasedání je vzal zpět. Tato skutečnost fakticky donutila i zástupce AENOR, aby bez pláštíku „podpory“ takových projektů ze strany IH&RA a bez zjevné podpory národních svazů hoteliérů, svůj normalizační projekt taktéž stáhl.

Více v příštím vydání.

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více