S letošním ročníkem veletrhu Holiday World se stejně jako loni organizačně sklouzl také devátý ročník festivalu cestovatelských filmů World Film a čtvrtý ročník gastronomického veletrhu TOP GASTRO. Ten se, ve spolupráci s agenturou CzechTourism, Asociací hotelů a restaurací ČR i jinými partnery, blýskl doprovodným programem za účasti VIP osobností cestovního ruchu a gastronomie.
Čtyřdenní program byl namíchán zejména pro labužníky z řad odborníků, pořadatelská společnost T&M Creative dala díky spolupráci s agenturou Czech Specials do popředí zejména prezentaci projektu Czech Specials, dezertní špičkou se pak stalo první kolo projektu Czech Food Cup, které odstartovalo celou regionální soutěž.
Čtvrtek 4. 2. a pátek 5. 2.
Stěžejní pro oba úvodní dny byl dopolední a odpolední blok, jeho moderování se zhostila Monika Valentová. Zahrnoval prezentaci kavárenského konceptu, gastronomického konceptu a zážitkové gastronomie v podání Petra Stádníka (ex CHEF DE CUISINE – Radisson Plaza Hotel Sydney), Petra Karase (Active Marketing Chef UNOX), Martina Touly a dalších, případové studie, receptury, ukázky a trénink výrobních postupů; sledování ekonomiky provozu pomocí pokladního a skladového systému; degustace, diskuse s odborníky a tombolu.
Sobota 6. 2. a neděle 7. 2.
Jako křupavou bagetu připravenou přijmout šťavnatý obsah otevřel sobotu spolu s pořadateli i Pavel Klicpera z CzechTourism. Je spoluautorem jak projektu Czech Specials, tak Czech Food Cup. Národní gastronomické soutěže, která má jednotlivá regionální kola, se může zúčastnit jakékoli gastro zařízení, které je certifikované v projektu Czech Specials. Kvalitu, chuťové i vizuální vjemy připravených pokrmů hodnotila odborná porota v sedmičlenném složení, čestnou předsedkyní byla Iveta Toušlová, autorka a dramaturgyně pořadu Toulavá kamera České televize, Andrea Pfeffer-Ferklová, generální ředitelka Grandhotelu Pupp Karlovy Vary se představila jako druhá předsedkyně poroty, mezi dalšími přizvanými hodnotiteli se objevila Dagmar Janatová, majitelka cateringové společnosti Patriot X, spisovatelka, držitelka 2. místa o nejlepší český knedlík 2009, Pavel Kudrna, moderátor Českého rozhlasu Praha, Milan Rambousek, tajemník Asociace hotelů a restaurací ČR, Jitka Fatková, ředitelka odboru cestovního ruchu MMR, a Jiřina Dienstbierová, ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy a spoluorganizátorka soutěže o nejlepší český houskový knedlík.
Petr Stádník při přípravě jednoho z degustačních pokrmů |
Soutěže se zúčastnily Restaurant Café svatého Václava, Fama Bar Restaurant, Klášterní pivovar Strahov, Residence U černého orla, Restaurant Astra Hotelu AQUAPALACE Praha, Zámecká restaurace Zámku Liblice, KC AV ČR, Zámecká Restaurace Armonia Brandýs nad Labem a Restaurant Čertousy. Za turistický region Praha zvítězila restaurace Fama Bar Restaurant, v turistickém regionu Okolí Prahy obsadila první místo Zámecká restaurace, zámek Liblice, cenu laické veřejnosti získal Restaurant Café svatého Václava.
Vyberte si, co hrdlo radši… |
Z dalšího programu nelze vynechat také degustace pivních speciálů či akce v nápojovém pavilonu D, kde se prezentovaly firmy s nabídkou alko a neako nápojů a produktů. Další z novinek byl subveletrh nesoucí název TOP CAFÉ, probíhající v pavilonu C. Zasvěcen byl kávě – ukázky přípravy kávy a kávových nápojů, degustace kávy, prezentace řady značek káv a kávových nápojů, výstava technologií přípravy kávy a doplňků hrály stěžejní roli. Programovým zastřešením se pak stala soutěž Barista open a tradičně také soutěž Mistr Kávy, která se pochlubila mezinárodní účastí pěti středoevropských zemí.
Text a foto: Jan Holý