Gastro

Foto: Shutterstock.com

Sezona přesně dle očekávání, ke spokojenosti daleko

Cestovní ruch v Česku ve druhém letošním kvartálu dle předpokladů výrazně vzrostl. Stouply i tržby poskytovatelů služeb. Zdaleka ne všichni jsou ale spokojeni – turismus totiž dle očekávání ožívá velmi nerovnoměrně. Sužují jej navíc i další problémy včetně...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Soumrak jednorázových plastů v restauracích

Stravovací zařízení nečekají, až Sněmovna projedná návrh zákona, který zakazuje uvádět na trh jednorázové plastové kelímky, příbory či brčka. Některá tyto výrobky z provozu už vyloučila a nahradila je papírovými, dřevěnými a jinými alternativami. Zákazníky zároveň motivují, aby...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

AMSP: Za bezinfekčnost hostů nesmí zodpovídat restauratéři

Současným hlavním cílem zástupců podnikatelů v gastronomii podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) je uhlídat, aby ministerstvo zdravotnictví (MZd) neprosadilo přenesení povinnosti kontroly bezinfekčnosti hostů na restauratéry. Pro provozovatele by to představovalo výraznou komplikaci. Stát...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Brněnským restauracím chybí kuchaři

Některé restaurace a hospody v Brně nemají o letních prázdninách o zákazníky nouzi. Potýkají se však s nedostatkem personálu, chybějí zejména kuchaři. V době koronavirové pandemie a omezení provozů si našli jiné zaměstnání a k původnímu se již nevrátili. Vyplývá to z odpovědí zástupců restaurací,...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

ČUCR: Zrušením hrazených testů utrpí turismus

Avizovaným zrušením bezplatných, resp. z veřejného zdravotního pojištění hrazených, testů na covid utrpí podle České unie cestovního ruchu (ČUCR) turismus i návazné služby. Vláda tím dle výkonného viceprezidenta ČUCR Jaromíra Poláška dosáhne stavu uzávěry bez zavření provozů...

Číst více
Foto: AKC ČR

Startuje klání kuchařů ve společném stravování

Dnes odstartoval příjem přihlášek do čtvrtého ročníku soutěže O nejlepší kuchařku a kuchaře roku 2021 ve společném stravování, kterou vyhlašuje sekce veřejného stravování Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Soutěž je určena pro talentované kuchařky a kuchaře z mateřských, základních a středních...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Karlovy Vary prodlouží slevu pro předzahrádky

Karlovarský magistrát prodlouží slevu za zábor veřejného prostranství pro předzahrádky u restaurací. Město tak chce podpořit obnovu cestovního ruchu po uvolnění protikoronavirových opatření. Sleva pro předzahrádky platila zatím do poloviny roku, nyní potrvá až do konce...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Krušovický pivovar obnovil prohlídky pro turisty

Krušovický pivovar včera po koronavirové pauze obnovil prohlídky pro turisty. Kvůli covidu je nebylo možné pořádat od loňského září. Součástí exkurzí jsou informace o výrobě i historii pivovaru a také degustace. V jedné skupině je možné provádět maximálně 15 lidí...

Číst více
Foto: Shutterstock.com (montáž: COT group)

Pomoc cestovnímu ruchu předvolebním tématem ČUCR

Česká unie cestovního ruchu otevřela před pomalu se přibližujícími parlamentními volbami téma, které by nemělo nechat chladným nikoho z oblasti turismu. Na online tiskové konferenci představila své předvolební Desatero na záchranu turistiky, lázeňství, ubytovacích zařízení a dalších...

Číst více
Foto: Ondřej Soukup / BEJKN bistro

BEJKN bistro: z nuly na Gastromapu za 6 měsíců

Nové prostory. Sociální sítě s fungující komunitou fanoušků. Online i offline projekty, které baví Čáslav. A hlavně: spousta spokojených zákazníků. Gastrobyznys může růst i v době pandemie. Stačí mít vášeň pro svůj obor, poznat svou cílovou skupinu a makat na plné otáčky....

Číst více