Gastronomie na kolech – popularita food trucků roste

Pouliční gastronomie a s ní food trucky se staly velkým hitem i v České republice. Jak tyto vozy upravené na pojízdné restaurace fungují a co nabízejí?

Občerstvení na ulici, street food, je v dnešní době běžné a většinou dobře dostupné. Ještě v nedávné době bylo rychlé občerstvení spojováno spíše s nezdravými pokrmy typu smažených hranolků, hamburgerů, klobás či párků v rohlíku. V současné době se ale jídlo na ulici stává stále atraktivnějším, často jej vyhledávají i opravdoví gurmáni. Kromě rychlosti a cenové dostupnosti vyniká dnešní street food i pestrostí a nápaditostí.

Specifické a trochu jiné pojetí street foodu obstarávají food trucky aneb pojízdné gastronomické provozy. Tento zajímavý stravovací fenomén se dostal do Evropy z USA, kde na konci 19. století představovala pojízdná auta s občerstvením především levnou variantu stravování pro dělníky.

V čem je občerstvení nabízené z food trucků tak odlišné od jiných fast foodů? Provozovatelé food trucků zpravidla sázejí na čerstvé a kvalitní potraviny v unikátních úpravách, důraz je často kladen na lokální kuchyni, tradici, ale i kuchařskou fantazii. Nabízený sortiment obvykle není široký, podnikatelé se většinou zaměřují na určité typy pokrmů, často to jsou jídla jednoduchá na přípravu. Mezi velmi oblíbené pokrmy stále patří různé těstoviny, pizzy, steaky a jiné masité pokrmy, rybí pokrmy, zeleninové saláty, slané koláče (tzv. ­quiche), polévky, případně ze sladkých pokrmů palačinky, lívance, ovocné knedlíky, různé koláče či zmrzliny. Z nápojů získávají čím dál větší oblibu různé ovocné a zeleninové limonády a lehké míchané drinky. V sortimentu food trucků lze najít i nabídky od vinařů, výrobců piv či kvalitní a dobře připravenou kávu.

V současné době se jídlo na ulici stává stále atraktivnějším, často jej vyhledávají i opravdoví gurmáni. Kromě rychlosti a cenové dostupnosti vyniká dnešní street food i pestrostí a nápaditostí.

I samotná auta jsou často uměleckými díly, odrážejí styl a kreativitu svých majitelů. Auta jsou vybavena podle potřeb zpravidla malou kuchyňkou s moderními technologie­mi, splňujícími přísné hygienické požadavky. Hosté mohou sledovat přípravu svého jídla nebo nápoje v „přímém přenosu“.

V České republice sice food trucky ještě nemají tak dlouhou tradici jako třeba ve Spojeném království, Itálii, Francii, Španělsku nebo i překvapivě v sousedním Polsku, ale již pár let i u nás probíhají pokusy o pouliční prodej jídla připravovaného srdcem a z kvalitních surovin. Food trucků v poslední době přibývá a jejich popularita stále roste. O tom svědčí i již několikrát opakované unikátní setkání food trucků a představení restaurací na čtyřech kolech z celé Evropy, konané v Praze. I jinými českými a moravskými městy však začaly kvůli rostoucí popularitě kvalitního jídla a kulinářského umění projíždět moderně vybavené kuchyně na kolečkách, v nichž často své umění předvádějí kuchaři z renomovaných restaurací.

Food trucky nenajdeme jen na festivalech, ale i na různých kulturních, sportovních a mnoha dalších akcích, na farmářských trzích nebo prostě jenom zaparkované uprostřed ulice, kde vůně linoucí se z otevřeného okénka lákají náhodné kolemjdoucí.

Být food truckerem v podstatě znamená stát se součástí specifické komunity a ztotožnit se s kočovným životním stylem. Přináší to však něco, po čem provozovatelé těchto podniků bytostně touží – svobodu.

Ing. Blanka ZimákováVysoká škola hotelová v Praze
tajemnice katedry hotelnictví
zimakova@vsh.cz
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více