Gastroturistika – cesta za kulinářskými zážitky

Necestujeme už jen proto, abychom se podívali, jak žili Pernštejnové, Schwarzenberkové a další šlechtici. Nestačí nám, jaké obrazové sbírky nashromáždili, ani jak vypadala selská stavení nebo větrné mlýny té doby. Jestliže láska prochází žaludkem, při získávání vztahu k výletním cílům u nás i v zahraničí platí toto rčení dvojnásob.

Ze svých cest si vozíme suvenýry, které mají být připomenutím atmosféry našich výletů. Stále častěji ale přivážíme různé dobroty, které upekli, uvařili, vyudili, usušili tamní výrobci. Naši chuťovou paměť ale obohacují přímo na místě kuchaři, pekaři, pivovarníci a další mistři své profese. Ti, které si zapamatujeme, pracují jen s těmi nejlepšími surovinami, hledají staré regionální recepty, poctivé postupy nebo vymýšlejí jak přetavit tradici do moderní podoby tak, aby v ní vše dobré zůstalo.

Republikový koktejl chutí

Na cestách je dobré vidět, že někdo stále vaří poctivě bez levných náhražek, přitom zdravě a lehce za odpovídající cenu. Možná je to právě gastronomický zážitek, který nám dokáže v plné míře nahradit zavřený hrad nebo zámek či přeplněnost prohlídkových tras.

			Českobudějovické Masné krámy sázejí na odlehčená tradiční jídla i klasiku			Českobudějovické Masné krámy sázejí na odlehčená tradiční jídla i klasiku

Kam se vypravit? Tištěné bedekry ani webové stránky provozoven nedokážou přiblížit chutě, stejně tak, jak subjektivní je hodnocení strávníků a mnohdy i názor hodnotitelů nejrůznějších gastronomických soutěží.

Vždy je ošemetné doporučovat kuchyni hospůdek, penzionů, restaurací i uznávaných hotelů. Ale lze zmínit jakousi mozaiku specialit, zvláštností, podložených kvalitou, dobrých nápadů, sofistikovaných projektů a konceptů mnohdy v netradičním prostředí. Může inspirovat turisty, ale i samotné kuchaře či majitele gastroprovozů.

Oslava surovin i specialit

Jaké jsou chutě tuzemských regionů? Jaké gastronomické prožitky nabízejí? Zážitkem může být třeba čerstvě upečený chléb z kvalitní mouky mleté pomalu v dochovaném zařízení starobylého mlýna. Chléb právě vyndaný z původní pícky a namazaný čerstvým máslem ze sousední agrofarmy. I takové chutě nabízí zážitková gastronomická turistika, která právě chutě povyšuje na zážitek.

Za neznámými a nezvyklými chutěmi, stejně jako za kvalitními četnými soutěžemi a přehlídkami oceňovanou gastronomií, se vyplatí cestovat.

Slavnosti chřestu v rodišti malíře Alfonse Muchy, v Ivančicích, skoro před dvaceti lety návštěvníkům nabídly někdejší prvorepublikovou delikatesu. Chuťové národní obrození, chtělo by se říci. Rehabilitace bývalým režimem „zapomenuté pochoutky" byla dobrým tahem.

			Luxusní lahůdku foie gras – ztučnělá játra vodních ptáků už neznáme jen z fotografií v zahraničních kuchařkách (Olivier restaurant & shop v Českých Budějovicích)			Luxusní lahůdku foie gras – ztučnělá játra vodních ptáků už neznáme jen z fotografií v zahraničních kuchařkách (Olivier restaurant & shop v Českých Budějovicích) 			Kuchaři poměřují síly na různých soutěžích. I tam lze ochutnat degustační porce			Kuchaři poměřují síly na různých soutěžích. I tam lze ochutnat degustační porce

Gastronomické slavnosti ovšem nevelebí jen chřest. Oslavují i jinou zeleninu, třeba tu, bez které bychom neuvařili chutný guláš a neupekli žádné maso. Cibule má svůj pomyslný domov v Hořovicích na Příbramsku a česnek v Buchlovicích na Slovácku nebo i v Rosicích.

Borůvky čekají na strávníky v jihočeských Borovanech. Při červencovém Borůvkobraní se pravidelně koná v rámci stylové městské slavnosti soutěž v pojídání knedlíků. Modré kuličky neschovává kynuté těsto, jsou v omáčce zvané žahour, kterou se knedlíky polévají. Své slavnosti má i zrající sýr, který jedni velebí a druzí nenávidí. Loštické tvarůžky se v obci nedaleko Olomouce pojídají ve velkém, některé úpravy jsou i dokonce na sladko.

Vinné révě se daří leckde a sklizeň vína provází vinobraní. Jak neochudit o košt i regiony, ve kterých dominuje pivo? V předhůří Šumavy, v renesančních Prachaticích se každoročně konají eno-gastronomické přehlídky Sýry, ryby a víno. Podporují povědomí o kvalitních domácích potravinách a návštěvníky se snaží inspirovat jak tuto trojici navzájem mezi sebou kombinovat.

Suroviny jsou základ

Zatímco slavnosti a gastronomické přehlídky se konají většinou jednou do roka, za dalšími kulinářskými zážitky lze cestovat celoročně. Některé hosty k návštěvě gastronomických provozoven lákají zajímavé interiéry, jinde netradiční jídelníček či originálně pojatý koncept. Lákadlem může být i šéfkuchař, který pokrmy připravil. Tipy dávají průvodci, turistické nabídkové balíčky i zveřejňované žebříčky různých kulinářských soutěží.

Nevšední zážitky najdeme nejen v luxusní restauraci, ale i v malé nenápadné roubence. Kam se za nimi vypravit? Třeba do Restaurace Piano Nobile v prostředí areálu zámku Chateau Mcely ve středních Čechách, která je v současné době nejlepší českou restaurací podle Maurerova Grand Restaurant Guide 2014. Díl úspěchu kreativního týmu má šéfkuchař Jan Štěrba. Rád vymýšlí nejrůznější delikatesy, které jsou postavené pouze na kvalitních surovinách. Při sestavování menu vychází i z tradice bývalých majitelů Thurn-Taxisů. „Na vaření mě hlavně baví, že nejde o monotónní práci," říká Jan Štěrba. „Dnes už se nevaří podle přesných receptů, ale je třeba improvizovat podle právě dostupných nejkvalitnějších surovin a ingrediencí. Důležité je také individuální přání každého hosta, kterým se snažím vyjít vstříc. Díky nim je má práce každý den jiná." Hostům doporučuje dělat si v letních měsících piknik v anglickém parku nebo v sousední Jabkenické oboře posnídat v trávě.

Duší brněnské restaurace Borgo Agnese je šéfkuchař a sommelier Michal Prachař. „Zaměřujeme se na středomořskou kuchyni. Hlavní důraz klademe na čerstvost podávaných surovin. Využíváme sezonní potraviny a produkty, mnohdy i naší domácí výroby.

			Kulinářské zážitky z Agnes Borgo v Brně			Kulinářské zážitky z Agnes Borgo v Brně

Určitou jednoduchostí a rafinovaností v úpravách pokrmů chceme vyzdvihnout a zároveň podtrhnout jejich jedinečnou chuť. Snažíme se, aby host se u nás cítil jako středobod vesmíru," říká čtyřicetiletý spolumajitel úspěšné restaurace, která se už druhým rokem po sobě stala nejlepší restaurací v Brně a na jižní Moravě.

Návrat k tradici i výjimečné místo

O popularizaci valašské gastronomie se snaží Resort Valachy ve Velkých Karlovicích. V moderním skiareálu Kyčerka i stejnojmenná stylová restaurace vsadila na tradiční pokrmy. Vrací se k poctivé regionální kuchyni s využitím místních a pro Valašsko typických produktů. Také Koliba U černého medvěda ve Zlíně se může už posedmé pochlubit zařazením do výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací České republiky Grand Restaurant Pavla Maurera. V interiéru plném loveckých trofejí si každý host může vyzkoušet starodávný způsob pečení pokrmů na kameni. Sám si propeče svou porci tak, jak ji má nejraději.

Uprostřed skanzenu na Veselém kopci u Hlinska na Pardubicku své speciality nabízí Hospůdka Na Vejměnku. V útulné roubence připravují pokrmy na ohni z bukového dřeva. V malebné restauraci, která má národní certifikát Czech Specials v projektu agentury CzechTourism, upravují i čerstvé ryby a nakládají sýry.

			I klasický tatarský biftek lze servírovat netradičně (Hotel Nautilus v Táboře)			I klasický tatarský biftek lze servírovat netradičně (Hotel Nautilus v Táboře) 			„Je třeba improvizovat podle právě dostupných nejkvalitnějších surovin, „Je třeba improvizovat podle právě dostupných nejkvalitnějších surovin," říká Jan Štěrba z Piano Nobile v Chateau Mcely

Řadu podobných gastronomických konceptů lze s menšími obměnami najít i v dalších regionech. Někde však lze ochutnat produkty, především nápoje, jen na určitém místě. Legendární restauraci Masné krámy v historickém centru Českých Budějovic nespláchla ani velká povodeň. Prostor, kde se ve středověku porážela zvířata a v malých krámcích prodávalo maso, znovu ožil. Hosty láká nejen na tradiční pokrmy v odlehčené moderní formě, třeba na svatomartinskou husu, ale i na ojedinělé pivo. „Čepujeme nepasterovaný kroužkovaný ležák přímo z tanků, což je jediné místo v republice a tudíž i na světě. Jinde se čepuje jen ze sudů," popisuje systém sládek Budějovického Budvaru Adam Brož.

Nejkvalitnější víno z českých a moravských vinic lze ochutnat ve Valticích na jižní Moravě. V nádherných sklepeních zdejšího zámku sídlí Salon vín české republiky. Profesionální degustátoři každoročně vyberou sto nejlepších vín. Jejich cesta to této nejvyšší národní soutěže vín vede přes celý systém nominačních soutěží. Nejlepší stovku zde pak vystaví.

„Do degustační expozice může za poplatek vstoupit každý a vybraná vína si za asistence zkušeného sommeliera prohlédnout, ochutnat a případně i zakoupit. Pořídit tu můžete i téměř originální díla – některá vína přihlášená do soutěže byla vyrobena jen v relativně nízkém počtu lahví," upřesňuje za pořadatele soutěže Petr Gondáš z Národního vinařského fondu ve Valticích.

Text: Stanislava Neradová
Foto: Tino Kratochvíl, Budějovický Budvar, Chateau Mcely a Stanislava Neradová

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více