Holiday World 2010: Hotelstars Union v praxi

Kolaudujete hotel? Penzion? Chcete usilovat o zařazení do vyšší kategorie ubytovacích zařízení, ale nejste si jisti, zda je to za současného stavu možné? Pak jste, věřím, nechyběli na semináři AHR ČR s názvem Hotelstars Union. Proběhl v bloku odborného doprovodného programu na Holiday World 2010.

Klára Zachariášová seznámila s procesem certifikace Kapacity přednáškového sálu se zvolna zaplňují a Klára Zachariášová, manažerka Asociace hotelů a restaurací ČR, zahajuje prezentaci. Seznamuje se strukturou webových stránek www.hotelstars.cz a samotným průběhem zažádání o vystavení certifikátu, kde v on-line žádosti o certifikaci zájemce vyplňuje jednotlivá povinná a nepovinná kritéria, za která je nutné nasbírat přesný počet bodů v závislosti na kategorii kvality, o kterou usiluje. „Červeně jsou označena kritéria, která jsou povinná, modře pak ta, která být nutně splněna nemusí. Pokud hotel nemůže některá z povinných kritérií certifikace splnit, podává si žádost o výjimku, která putuje na naši klasifikační komisi. Ta rozhoduje o tom, zda se výjimka udělí, či nikoliv,“ informovala. K systému kvality ještě dodala: „Naše ekologická sekce navrhla určitá kritéria, která nejsou povinná, jsou dobrovolná a jejich plnění je také pečetěno vystavěním certifikátu ISO.“

Václav Stárek reagoval na dotazy z publika Václav Stárek reagoval na dotazy z publika

Václav Stárek, generální sekretář AHR ČR, pak k výkladu své kolegyně doplnil: „Co se týče systému řešení stížností, který dříve nebyl tak úplně profesionální, dnes ho chceme nastavit lépe a dát tak zákazníkovi garanci, že jeho reklamace bude vždy řešena. Pokud se bude stížnost týkat situace, kdy klient nedostal službu, na kterou měl dle klasifikace nárok, bude ji řešit AHR ČR. Pokud se bude týkat provozu hotelu, bude ji řešit jen hoteliér,“ dodal. Na závěr semináře byl dán prostor dotazům z publika, zazněla například otázka, zda je možné penzion certifikovat jako hotel (není to možné, viz vyhlášku 268/2009 Sb.), zda je pro hotel povinné vedení směnárny (není povinné) či je-li šance certifikovat jedno ubytovací zařízení v různých kategoriích kvality (je to možné).

Text a foto: Jan Holý

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více