AHR ČR oslovila poslance Evropského parlamentu ve věci nařízení o oficiálních kontrolách
Dne 21. ledna 2014 schválil výbor AGRI (Zemědělství) v Evropském parlamentu svoje stanovisko k návrhu Komise na nové Nařízení o oficiálních kontrolách v potravinovém řetězci. Revize tohoto Nařízení bude mít dopad na restaurační odvětví, neboť upravuje kontroly prováděné národními úřady v souvislosti s potravinovou legislativou a navrhuje účtování inspekčních poplatků i možnost zveřejňování výsledků inspekcí.
Ve výboru ENVI (Životní prostředí, zdraví veřejnosti a bezpečnost potravin) bylo předloženo více než 1 000 pozměňovacích návrhů. Mnohé z těchto pozměňovacích návrhů sledují stejný směr jako stanovisko výboru AGRI. Výbor ENVI schválil svoji oficiální zprávu k textu Komise dne 20. února 2014.
Asociace hotelů a restaurací ČR proto ještě před hlasováním oslovila poslance Evropského parlamentu výboru ENVI a s ohledem na důležitost odvětví pohostinství je vyzvala k podpoře pozměňovacích návrhů, které nejvíce podporují stanovisko HOTREC.
1. Poplatky za kontroly: je nutná flexibilita na národní úrovni
Povinnost stanovená na úrovni EU účtovat podnikům poplatky za kontroly by měla škodlivý dopad na jejich finanční situaci i na tvorbu pracovních příležitostí v tomto sektoru. Proto důrazně podporujeme ty pozměňovací návrhy, které navrhují dopřát členským státům a kompetentním úřadům svobodu v otázce způsobu financování oficiálních kontrol. Jednotlivé země by tak měly možnost poplatky účtovat či neúčtovat a rovněž by měly při kalkulaci těchto poplatků velkou volnost.
2. Zveřejňování výsledků kontrol týkajících se jednotlivých provozovatelů
Jakkoliv HOTREC podporuje transparentnost a dostupnost informací směrem k veřejnosti, pokud se celkové organizace oficiálních kontrol týče, zdůrazňuje zároveň, že publikování výsledků jednotlivých kontrol by mohlo mít nevratný negativní dopad na konkurenceschopnost, ne-li přímo přežití daného podniku. Zveřejňování by se mělo omezovat na případy rizik ohrožujících bezpečnost osob, nebo pokud lze prokázat vážné ohrožení zdraví osob, například v případech otravy jídlem.
3. Systémy hodnocení
Nařízení umožňuje kompetentním úřadům zavádět „systémy hodnocení" a publikovat výkony jednotlivých provozovatelů stravovacích podniků. Konfederace HOTREC zdůrazňuje, že některé stávající systémy hodnocení trpí nedostatky z důvodu nesrovnalostí v hodnoceních, z důvodu nedostatku pravidelných kontrol (což zpochybňuje spolehlivost hodnocení), či z důvodu přílišné složitosti systémů hodnocení apod. Navíc by členské státy měly mít možnost využívat nezbytnou flexibilitu v tom, aby si mohly vybírat, zda jsou taková hodnocení místně/
/národně nutná, či nikoliv, a jak by měl být jejich výsledek sdělován veřejnosti.
www.ahrcr.cz
STR GLOBAL – výkony hotelů v roce 2013
Podle statistiky STR GLOBAL, která monitoruje detailně výsledky hotelů v Praze, vykázaly hotely v roce 2013 vyšší obsazenost ve srovnání s rokem předchozím, celkem o 1,4 %. To odpovídá také příjezdové statistice ČSÚ, kdy došlo k nárůstu příjezdů hlavně zahraničních návštěvníků.
Tento nárůst byl však doprovázen poklesem průměrné ceny za pokoj a noc, která klesla celkem o −1,6 %. Celkem tedy hotely vykázaly nižší výkon na jeden disponibilní pokoj, a to o −0,2 %. Z údajů dále vyplývá, že Česká republika má stále nejnižší ceny ve srovnání s ostatními sledovanými zahraničními destinacemi. Nižší ceny ubytování vykázalo v loňském roce pouze Maďarsko, zatímco sousední Německo a Rakousko jsou o 20–30 eur v průměrných cenách výše.
Devalvace měny, ke které došlo intervencí ČNB a oslabením kurzu koruny vůči euru, měla pozitivní dopad pro export, tedy také pro hotely, které prodávají své služby zahraničním turistům a publikují ceny za ubytování v eurech. Dále lze předpokládat, že tento krok se pozitivně odrazí v návštěvnosti zahraničních turistů, pro které se pobyt v České republice dále zlevní. Na druhou stranu je nutné konstatovat, že intervencí došlo ke zvýšení cen některých surovin a produktů dovážených ze zahraničí. Lze očekávat, že se tento fakt také odrazí ve zvýšení cen například u gastronomických provozů.
Text: -ahr-
Foto: Thinkstockphotos.com
www.ahrcr.cz
