HORECA v reflektoru AHR ČR – 7/2014

Podávání informací o alergenech v provozech společného stravování

Povinnost provozovatelů zařízení společného stravování informovat zákazníky o alergenech přítomných v nabízených pokrmech je v České republice zakotvena od roku 2005. V době do 13. 12. 2014 ji upravuje zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Od 13. 12. 2014 nastane účinnost nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011. Tato nová právní úprava přinese provozovatelům zařízení společného stravování povinnost uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech. V zájmu ochrany zaměstnavatelů je praktičtější uvádět obsah alergenů písemnou formou. Tím se zamezí případným sporům se zákazníkem, který by mohl tvrdit, že nebyl personálem řádně informován, případně byl o obsahu alergenů v daném pokrmu informován mylně. Návrh asociace vychází z toho, že bude možné, aby se provozovatel o formě informace rozhodl podle možností a charakteru provozu. Přičemž v případě, že se zákazníkům podává potravina v původním obalu, jsou veškeré povinné údaje včetně obsažených alergenů uvedeny na obalu potraviny. Písemná informace o alergenech obsažených v pokrmech může být zákazníkovi, dle návrhu, předána několika způsoby:

  • vyvěšením, umístěním na viditelném místě v provozovně,
  • uvedením přímo v jídelním lístku,
  • předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání.

Zákazníkovi musí být vždy prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy, a to viditelně umístěnou větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka." Toto sdělení by mělo být součástí jídelních lístků nebo být vyvěšeno u nabídky restaurace. Po vyzvání předá obsluha informaci o alergenu obsaženém v daném pokrmu. Podstatné je, že povinnost tuto informaci předat, má provozovatel restaurace pouze po vyžádání zákazníkem.

Pro účely písemné informace o alergenech může sloužit jak receptura pokrmu, která může být rozšířena pro tento účel informace o obsahu alergenů, tak prostý seznam s výpisem názvu pokrmů a obsažených alergenech, event. samotný jídelní lístek (pokud se provozovatel rozhodne tuto informaci v něm uvádět). (viz tabulka)

Seznam skupin alergenů

1. obiloviny obsahující lepek
2. korýši a výrobky z nich
3. vejce a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6. sójové boby a výrobky z nich
7. mléko a výrobky z něj
8. skořápkové plody: mandle, lískové ořechy,
vlašské ořechy, kešú ořechy, pekanové ořechy, para ořechy,
pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena a výrobky z nich
12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg
13. vlčí bob a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich

K tomu, aby mohl provozovatel zařízení vytvořit seznam alergenů v konkrétním pokrmu, musí mít k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách. Dostupnost všech potřebných údajů, resp. povinnosti dodavatelů informace poskytnout, upravuje čl. 8 odst. 6 a 7 nař. 1169/2011. Provozovatelé restaurací by se tedy měli ujistit, že jejich dodavatelé budou s účinností této směrnice uvádět u jednotlivých surovin informaci o obsažených alergenech.

AHR ČR chápe sice důvody, které k tomuto opatření vedou, vzhledem k tomu, že se stále zvyšuje počet alergických osob a důsledky některých alergických reakcí mohou být pro zdraví zcela fatální. Na druhé straně je tato povinnost další zátěží podnikatelů, která může mít dopad nejen na pestrost nabídky, ale také výběr surovin pro přípravu pokrmů v restauracích. Směrnice je kompromisním výsledkem jednání na evropské úrovni, kterých se také účastnila naše konfederace HOTREC, kdy původní návrh Evropské komise obsahoval kompletní značení nebalených potravin ve stejném rozsahu, jako tomu je u potravin balených. AHR ČR bude svým členům plně k dispozici pro případné další dotazy a konzultace, stejně jako budeme o metodice informovat v okamžiku, kdy bude vydána ministerstvem zdravotnictví.

Tomáš Čapek, Václav Stárek


Seminář AHR ČR v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

AHR ČR zorganizovala po dohodě s poslanci Podvýboru pro cestovní ruch seminář, na který přizvala také ostatní asociace z oboru. Semináře se zúčastnili poslanci podvýboru za strany ČSSD, ANO, hnutí Úsvit přímé demokracie a předsedkyně výboru pro regionální rozvoj.

Cílem této aktivity bylo detailněji objasnit poslancům stanoviska a požadavky jednotlivých organizací a získat jejich podporu v zákonodárném sboru. Během zasedání proběhly prezentace jednotlivých asociací, které moderoval Václav Stárek, poslanci obdrželi písemné podklady a bylo dohodnuto, že dostanou také společný souhrnný materiál, který bude následně doplněn o termíny projednávání jednotlivých zákonů ve výborech PSP, kterých se následně zúčastní zástupci jednotlivých asociací. Tato aktivita je dalším krokem v systematickém prosazování stanovisek AHR ČR. Další seminář byl naplánován na dobu po uzávěrce tohoto vydání COT business. Zaměřen byl na poslance dalších důležitých výborů v PSP ČR.

-ahr-

www.ahrcr.cz

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více