Jak už to bývá, na počátku stála dobrá myšlenka – narovnání podmínek podnikání v České republice všeobecně. Jako vzor měl sloužit tzv. Chorvatský model, kde elektronická evidence tržeb (EET) funguje již téměř dva roky. Již samotný vládní návrh zákona ale svůj vzor připomíná jen částečně a bohužel lze očekávat, že výsledek, který vyjde z rukou zákonodárců, bude spíše gestem než skutečnou snahou o efektivní výběr daní a rovné podmínky v podnikání.
Již nyní se objevují názory některých koaličních partnerů, že by měl být zákon aplikován pouze na úzkou skupinu podnikatelů, stravovací a ubytovací služby a obchod. To je nejen protiústavní, ale navíc by tato norma ještě více zhoršila situaci na trhu a v závěru opět zatížila pouze ty, kteří daně již řádně platí. AHR ČR podporuje EET pouze za předpokladu, že zákon bude přijat tak, aby platil pro všechny podnikatelské aktivity, kde dochází k hotovostní platbě. AHR ČR nesouhlasí, aby tato povinnost dopadla v závěru pouze na maloobchod a pohostinství. Zároveň dlouhodobě prosazujeme převedení DPH pro pokrmy a nealkoholické nápoje do snížené sazby, což je již obsaženo v návrhu zákona.

Na základě dopisu, zaslaného ministru Babišovi, došlo k dalšímu osobnímu setkání prezidenta AHR ČR. Během setkání vysvětlil Václav Stárek panu ministrovi stanovisko AHR ČR k elektronické evidenci tržeb (EET), se kterým byli obeznámeni také všichni poslanci. V první řadě je to požadavek AHR ČR, aby případné přijetí zákona bylo aplikováno plošně na všechny oblasti podnikání, protože pokud tomu tak nebude, tento zákon přinese spíše zhoršení stávajících nerovných podmínek na trhu.
Velmi důležité je také stávající daňové zatížení podnikatelů v pohostinství, které patří mezi nejvyšší v rámci zemí EU. Jinými slovy, pokud chceme, aby podnikání přežilo, je nutné zavést EET plošně s minimem výjimek a přehodnotit stávající daňovou zátěž.
Ministr Babiš vyjádřil opakovaně ochotu zahájit diskusi o zavedení super-snížené sazby DPH pro pohostinství ve výši 10 procent, jako cestu k minimalizaci snížení pracovních míst v pohostinství a udržitelnost podnikání v tomto oboru. Na základě této informace předložila AHR ČR pozměňovací návrh poslancům ANO na snížení sazby DPH na 10 procent. Zatím není jasné, jak se k tomuto návrhu postaví naši zákonodárci a vláda. V každém případě je v návrhu již zapracováno převedení pokrmů v restauracích do první snížené sazby, tedy 15 procent, což se ještě nedávno zdálo jako nemožné.
Dále AHR ČR připravila a předala poslankyni Janě Lorenzové pozměňovací návrh, který by v zákoně garantoval, že bude tato norma aplikována na všechny oblasti podnikání s výjimkou již taxativně stanovených oblastí, které jsou již zapracovány do zákona. Tento návrh byl podán do Rozpočtového výboru a bude projednán počátkem září.
www.ahrcr.cz
Text: Václav Stárek, prezident AHR ČR
Ilustrační foto: Thinkstockphotos.com
