Hotely a restaurace po Novém roce

Asociace hotelů a restaurací ČR v průběhu prosince vydala zprávu o možném vývoji oboru horeca pro novopečený rok 2010. Ta kromě statistik čítá také odhady a prognózy týkající se dlouhodobých dopadů hospodářské krize. Novinářům studii předložili zástupci asociace během setkání na pražském Slovanském ostrově, pod svá secesní křídla je vzala restaurace Žofín garden.

Václav Stárek Zajímavé informace sdělil již na úvod generální sekretář asociace Václav Stárek: „Z našeho průzkumu mezi členy AHR ČR vyplývá a myslím, že to koresponduje i s poznatky hotelových řetězců, že se zatím neprojevil zásadní nárůst české klientely vůči té zahraniční. I když naše prognózy říkají, že to je segment, který by měl do budoucna hrát velkou roli,“ uvedl. „Co se týká tohoto roku, většina našich členských hotelů, které jsou velkými hráči na trhu, hovoří o jeho úvodu jako o období stagnace. Pokud by přesto došlo k oživení ekonomiky, v našem odvětví to neucítíme hned, nejen kvůli určité setrvačnosti, která zde je, ale také kvůli neustálému nárůstu ubytovacích kapacit. Jen v roce 2008 přibylo v hotelích a penzionech 7 600 pokojů, z toho 3 800 bylo ve třídě čtyřhvězdičkových“.

„K roku 2009 zatím nemáme konkrétní data, ale lze předpokládat, že rozhodně nebudou jiná,“ shrnul úvodní informace Václav Stárek. Na závěr projevu pak znovu apeloval: „Počítáme s tím, že nadále bude stagnovat firemní klientela a kongresová turistika, naopak oživení by mohlo proběhnout v segmentu volnočasové turistiky, kde by velkou úlohu mohli hrát domácí návštěvníci. Příští rok určitě nebude snadný pro mnoho podniků vázaných půjčkami a nájmy a my navzdory všem jednáním opět voláme po snížení DPH, což by v konečném důsledku neznamenalo snížení cen pro zákazníky, ale pouze udržení devíti tisíc pracovních míst, která jsou teď ohrožena.“

Pavel Hlinka Pavel Hlinka pak ve svém projevu podotkl, že snad jedinou oblastí, kde by mohlo být dosaženo stejných výsledků jako v loňském roce, je lázeňství. K hotelnictví pak mimo jiné dodal: „Pokud by nyní někdo začal zkoumat tvorbu cen mnohých hotelů, zjistí, že bez obcházení zákonů a ne zcela adekvátního placení daní by nebylo možné, aby nabídly ceny, které nabízejí. Aktuální situace je taková, že mnoho z těchto hotelů přejde k původním podnikatelským záměrům, pro které byly vybudovány, například provozování ubytoven či malometrážních bytů.“

Text a foto: Jan Holý

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více