Invaze do Corinthia Towers

Christian Grage je generálním ředitelem proslulého pražského hotelu Corinthia Towers už pět let. To je dost dlouho na to, aby se obyčejný člověk stal částí hotelového inventáře, že? Pan Grage však zase tak úplně obyčejný člověk není. Před svým působením v České republice pracoval v Číně, Hongkongu i v Singapuru a ještě předtím řídil hotely na Středním východě. A jak je vidět, ani hotel, který řídí nyní, není určitě obyčejný. Zřejmě proto, že během těchto pěti let vtiskl významným způsobem něco ze svého charakteru do každodenního dění tohoto předního pražského hotelu. Věděl jsem, že pochází z Německa, a Němci bývají hákliví na opozdilce. Proto jsem raději přišel do hotelové recepce včas. A tam byl horor! Neuvěřitelný dav hostů se právě chystal opustit hotel, a zřejmě po velmi zábavné konferenci. Vesele se smáli, a bohužel všichni najednou vyžadovali pozornost recepčních. Tři mladé a pohledné recepční zvládly jednoho blábolícího hosta za druhým. Jedna z nich si dokonce našla vteřinku, aby ohlásila můj příchod panu Grageovi. Moje první věta po podání rukou musela znít uznale: „Jak je vidět, máte profesionály i v recepci, že!“ „Samozřejmě,“ odpověděl s úsměvem. A tím naše diskuze začala.

Sehnat schopné zaměstnance je pro každý hotel velká výzva. Máte také problémy s personálem?
Kde jsou lidé, tam jsou problémy vždycky. Nám se ale podařilo vybudovat poměrně efektní a stabilní tým profesionálů. A musím říci, že nejenže svojí práci rozumějí, ale rádi ji i dělají. Fluktuace je u nás jen asi tříprocentní. Byla o něco menší, než jsem přišel já, ale myslím si, že je pořád velmi malá. Možná, že se situace v budoucnu změní, protože je stále těžší najít ty správné lidi se správným postojem k práci. To se týká nejen pohostinství, ale všech komerčních firem. Víte, všechno působí na klientelu, na kvalitu služeb.

Zeptal jsem se pana ředitele, jak to vypadá s investicemi. Očividně ještě více ožil a pokračoval:
Někteří lidé si myslí, že největší návratnost je z investic. Já však věřím v návratnost z kreativity. Právě ta pohání úspěch našeho hotelu. Vymýšlíme a realizujeme nejrůznější akce, jako například „Invaze“, „Dotkni se a Ochutnej“ (Touch and Taste), „Brunch“ a další propagační akce výrobků, služeb nebo destinací, které se stále setkávají s mimořádným ohlasem.

Invaze koho kam?
Aha, už jsme u toho. Invaze krabů nebo humrů. Věřil byste tomu, že jsme pro naši akci „Invaze humrů“ dovezli letadlem přímo z amerického města Maine 1,2 tuny těchto chutných potvůrek? Všechny byly živé a zdravé. Ovšem jen do té doby, než je naši kuchaři uvařili. A heslo bylo: „Snězte je všechny dříve, než oni sežerou Vás.“ A to se skutečně stalo, bez ztráty jediného hosta! Toto hodování trvá celý večer a hosté mohou sníst kolik chtějí. Naše „Invaze“ jsou již velice populární a oblíbené. Už teď máme rezervace na příští rok. Úspěch je daný tím, že spojujeme opravdu dobrou zábavu s opravdu dobrou gastronomií.
Invaze jiného rázu je náš pravidelný nedělní „Brunch“, při kterém hrají velice důležitou roli děti. Jestliže chceme, aby dospělí měli skutečný zážitek a opravdu si v našem hotelu Brunch užili, musíme nabídnout totéž dětem. Proto se o ně staráme stejně jako o VIP, nebo spíše jako VIK hosty, kde VIK znamená Very Important Kids. Dokonce VIK jsme použili jako hlavní logo pro tuto akci. Brunch obvykle přiláká v průměru 180 hostů, ale také jsme zažili Brunch s 250 hosty a ještě 200 jsme jich měli na pořadníku. Zatímco ceny pro dospělé jsou fixní, vstupné pro děti se odvíjí od jejich výšky: dosud je to 1,70 Kč za každý centimetr jejich výšky. Dětem můžeme skutečně hodně nabídnout, včetně Play?Station, dětského kina, velký výběr hraček v dětském koutku atd. A jak vidíte, když máte tu správnou koncepci, tak všechno funguje.

Corinthia Towers má ohromnou pověst, pokud jde o gastronomii. V tomto směru hrajete nepochybně také velkou roli, že?
Jsem prezidentem a zakladatelem La Chaine des Rotisseurs v České republice. Je to celosvětová gastronomická organizace s více než 100 000 členy. V ČR teď máme 85 členů. Pro nás to znamená hodně práce, ale i zábavy. Pořádáme nejrůznější akce, abychom zvedli úroveň gastronomie a přitom podporovali a oceňovali práci kuchařů a ostatních profesionálů v naší branži. Snažíme se prosazovat určité gastronomické výrobky, výborné produkty, například ledové víno, které dosud bylo skoro jako ukrývané tajemství. To je jeden z našich cílů: pomáhat prosazovat takovéto vynikající výrobky na světovém trhu.
Naše propagační akce pro jednotlivé světové destinace „Dotkni se a Ochutnej“, jsou také úzce spojené s jejich gastronomií, ale poněkud jiným způsobem, než byste asi očekával. Například na akci “Touch & Taste Australia” jsme nepozvali kuchaře luxusních hotelů, ale dva přeborníky, kteří patří k původnímu obyvatelstvu Austrálie a specializují na tzv. “bushfood”. Oni nejenom vařili, ale také ukázali hostům, jak vařit po australsku. Když prezentujeme gastronomii různých destinací, snažím se vždy najít nový úhel pohledu, protože chci, aby se lidé nejenom bavili a pochutnali si, ale také aby pochopili všechny rozdíly v gastronomii různých národů a kultur.

Praha je bezesporu velice krásné město, lákavé pro turisty a výhodné i pro kongresovou turistiku. Vidíte nějaké překážky k dalšímu rozvoji cestovního ruchu v ČR?
Nemyslím si, že by cestovní ruch v Praze musel čelit nějakým velkým překážkám. Je snadno přístupná ze všech koutů světa. Podívejte se jenom na to, kolik letadel přistane každý den na pražském letišti! A až Česká republika bude v Schengenském prostoru, veškeré překážky na západních hranicích budou odstraněné. Samozřejmě je to jen 17 let od doby, kdy padla železná opona. Ale za tu krátkou dobu se Praha rozvíjela neuvěřitelným tempem. Zaslouží za to jen chválu. Navzdory tomu, co někteří tvrdí, je Praha také velmi bezpečné město. Samozřejmě, jako všude jinde na světě si člověk ve městě dnes musí hlídat svoje věci. Já jsem žil a pracoval na různých kontinentech, a mohu říct, že vedle jiných světových metropolí je Praha velmi bezpečné město.
Když jsem kráčel směrem k sousední stanici metra, hlavou mně proběhly dvě myšlenky. Nejdříve jsem si zkoušel představit, jak 1,2 tun živých humrů za zvuku cvakajících klepet kráčí do kuchyně hotelu Corinthia Towers. Pak jsem myslel na to, že takový večer s neomezeným množstvím klepetáčů na talíři by mohl být i krásným dárkem pro moje nejbližší. Na to, co by se stalo, kdyby hosté nedokázali všechny sníst, jsem už raději ani nepomyslel.

Text: Fred Rooks
Foto: Hotel Corinthia Towers

www.corinthia.cz

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více