Lidské zdroje pod lupou: Nepodceňujte firemní marketing

Firemní marketing není jen záležitostí velkých hráčů na trhu, úspěšně s ním mohou pracovat i zcela malé firmy, hotely, penziony a restaurace. Stačí vědět, jak jej správně uchopit.

Minulý díl této personální poradny, věnovaný firemní kultuře, jsme zakončili příslibem vhledu do práce s firemním marketingem. Pojďme se tedy na něj blíže podívat. Jakou úlohu hraje marketing ve firmě a jak má správně fungovat? Obchodníci, ale třeba i leckteří šéfkuchaři si myslí, že se jejich výrobek prodává sám a marketing jen rozpouští jejich zisky. Proč by pak ale všechny velké firmy měly tak početná marketingová oddělení plná specialistů? Henry Ford kdysi proslul výrokem, že si je vědom, že polovina prostředků, které vynakládá na marketing, jsou vyhozené peníze. „Bohužel ale nevím, která polovina z těch dvou to je,“ dodal. Byl to spíše bonmot, protože právě on proslul i tím, čemu se dnes říká vysoce efektivní marketing. Nelze se totiž řídit jen všeobecně známými poučkami, marketing je třeba firmě šít na míru.

Odhlédněme nyní od velkých firem s velkým marketingovým oddělením a podívejme se na práci marketingového manažera, který sám o sobě, při dostatečné erudici a zkušenosti může zajistit firmě náležité zviditelnění a tím i růst zisků. Do jeho kompetence patří:

  • zviditelnění a propagace společnosti, výrobků a značky,
  • průzkum a analýza trhu,
  • spolupráce s obchodním oddělením (provázanost strategií obchodu a marketingu, příprava podkladů, propagačních materiálů a dárků pro obchodníky),
  • příprava reklamních akcí a eventů,
  • definování příležitostí pro realizaci zisku, vytváření strategií,
  • efektivní nakládání s marketingovým rozpočtem,
  • příprava tiskových konferencí,
  • zpracování informací o zákaznících firmy, oboustranná komunikace s nimi,
  • vytváření mediaplánu, plánování inzerce, PR výstupů a článků v médiích,
  • direct mailing, příprava na veletrhy,
  • budování pozice firmy na trhu,
  • sledování obchodních případů od vytvoření příležitosti po uzavření obchodu,
  • guerilla marketing,
  • schopnost přípravy krizové komunikace.

 
Zdá se vám to na jednoho člověka příliš? Ano, je toho mnoho a to ještě nebylo jmenováno vše, co se k této pozici může vztahovat. Marketingový manažer ale nemusí realizovat všechny tyto činnosti sám, měl by o nich ovšem mít odborný vhled. Ten ve spojení s vysokou adaptabilitou a flexibilitou a dovedností řešit problémy komplexně z něj dělají člověka na svém místě. V případě potřeby může marketingový manager spolupracovat s externí PR agenturou, grafickým studiem a dalšími odborníky. On však musí zůstat generálem v rozehrané hře, s neustálým přehledem a nadhledem, držet se vytyčeného konceptu, dokázat zvládnout vznikající stresové situace a zvládat komunikaci, jak směrem ven (s externími dodavateli), tak dovnitř (správně prezentovat firmě, co se snaží realizovat a jaké to bude mít pro firmu přínosy).

Nebojte se marketingu a nespoléhejte se jen na organický zájem zákazníků. K zákazníkům se totiž napřed musíte nějak dostat a díky efektivnímu marketingu to půjde i mnohem levněji, než si řada majitelů firem myslí.

foto
Ing. Pavla Hodinkovámanaging director v personální Agentuře Dream job s.r.o.
pavla@dream-job.cz
Tel: +420 602 723 046
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více