MICE je jedním z nejrychleji se vyvíjejících oborů Jak je to s vývojem v zázemí jeho realizátorů?

Když se podíváte, jaké technologie se dnes používají na konferencích, veletrzích, výstavách, prezentacích, školeních a eventech, musíte si ve srovnání se situací před pár lety všimnout dramatických změn. Aplikace, které umožňují streaming akce na několika vzdálených místech v reálném čase, holografickou projekci, hybridní setkání fyzických a virtuálních účastníků, aplikace na živou diskusi panelistů a publika, záznam, snapchat, dropbox, dynamické prezentace a vizualizace, velkoplošnou projekci, videomapping, to jsou současné trendy v MICE business.

Držíme krok?

Jak to ale vypadá s trendy v části přípravy a realizace v kongresovém hotelu u nás? Tak jak se technologie a aplikace vyvíjely a umožnily nám lépe extrahovat data, analyzovat je a určitými pokročilými způsoby je pak třeba graficky interpretovat v oblasti ubytovací a stravovací, tak podobně bychom měli pokročit i v MICE business. On-line rezervace, segmentace a dynamické balíčky, restrikce, sledování RevPar a Food and Beverage Cost, řízení výnosů a menu engineering jsou moderní metody, které nám pomáhají s efektivitou v ubytování a F & B, a na tyto nástroje jsme si postupně zvykli.

V zázemí českých hotelů je MICE business trochu přehlížený ve prospěch prodeje ubytování a F & B.

Bez ohledu na nutnost jsme je ale v kongresech a eventech příliš nezapojili. V oblasti plánování a prodeje kongresových akcí je stále prostor ke zlepšení. V zázemí českých hotelů je MICE business trochu přehlížený ve prospěch prodeje ubytování a F & B. Přitom u hotelu, který má 30 procent tržeb z kongresových akcí, může být opomíjena příležitost výrazně navýšit zisk o dalších 5–10 procent.

Holistický přístup

Mezi mými doporučeními klientům-hoteliérům, velmi často najdete holistický přístup. Postupně jsem za pětadvacet let v oboru prošel všemi činnostmi a procesy v hotelu a naučil jsem se díky tomu chápat hotel jako organický celek. Moji klienti si zvykají na „seamless“ neboli bezešvé aplikace, které propojují hotelové, cateringové a eventové procesy. Ještě se k nim vrátíme na konci článku. V hotelu prostě všechno souvisí se vším a vy se nemůžete upnout jen k nějaké jeho oblíbené části, aniž by to mělo vliv na celkový výsledek. Holistický přístup a multiexpertní práce managementu jsou aktuální strategické nástroje. Díky dostupným technologiím a aplikacím už nejsou sci-fi, ale naopak mohou být součástí denní praxe.

Cloud

Právě proto radím svým zákazníkům, kteří se rozhodují o změně hotelového systému, aby se rozhodli pro řešení na cloudu, díky kterému budou moci analyzovat a naplňovat výkonnost v reálném čase. Doporučuji jim, aby vyžadovali nástroj, který dokáže konsolidovat data a umožňuje rychlé rozhodování nejen v oblasti ubytování a Food and Beverage, ale také v konferencích, kongresech, nebo třeba ve SPA. Pokud si myslíte, že to stejně efektivně dokáže i systém s pevnou instalací, mýlíte se.

Experimentální strategie a modelování

Přístup k datům, která je jinak velmi obtížné získávat a zpracovávat, je díky cloudu efektivní a pomáhá jim odhalovat obchodní příležitosti. V desítkách případů jsem si v praxi ověřil, že lepším porozuměním poptávce na trzích je manažer schopen připravit inteligentnější prodejní strategii, a tím zvýšit výnosy a zisk. A pokud chceme zvyšovat výkonnost, musíme také experimentovat s různými strategiemi, modelovat předpokládané scénáře a v reálném čase vyhodnocovat výsledky, abychom dokázali vyvážit ziskovost.

Aplikace, které pomohou

Nebo vás alespoň inspirují. Možná vás překvapí množství – vybral jsem jich 21 – jsou snadno k nalezení, některé v App Storu, některé mají soft verzi a platíte za nadstandard, ale většina z nich je placená. Pro organizátory eventů se stávají nezbytností a jedno mají společné – zvyšují efektivitu MICE business. Které to jsou? EventBoard, Webmobi, 10TimesEventsApp, BusyConf, Whova, Grupio, myQaa, TapCrowd, QuickMobile, SpotMe, EventFriendly, EventMobi, CrowdCompass, Pathable, Attendify, Eventbase, EventAtlas, Eventdexx, Inveteez, Palaroo či MeisterTask.

Foto: Shutterstock.com

foto
Milan Pavelka MBA.mentor hoteliérů
pavelka.milan@gmail.com
Tel: +420 602 348 368
www.HOTELMAX.cz
 

Autor

Nejnovější články z rubriky MICE

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Hana Krejbichová / Prague Convention Bureau

Zástupci kongresové Prahy si zvolili nové vedení

Ve středu 4. května se uskutečnila valná hromada Prague Convention Bureau, v rámci níž proběhla volba nového představenstva a členů revizní komise. Kongresový průmysl Prahy, který je oficiálně zastřešován právě Prague Convention Bureau, tak získal nové vedení.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Vrátí se k nám v roce 2023 běžný rytmus?

Rozhovor s Lenkou Žlebkovou, ředitelkou Kongresového centra Praha, byl domluvený více než týden, na klidnější dopoledne prvního březnového pátku. Světové události ale na dohody tohoto typu ohled jaksi neberou. Setkali jsme se nakonec o několik hodin později....

Číst více