Úrazovost je téma, které bychom neměli podceňovat. S bezpečností práce souvisí mnoho předčasných úmrtí a každým rokem odcházejí statisíce zaměstnanců do pracovní neschopnosti z důvodu nadměrné pracovní zátěže a stresu. Každá vyspělá společnost má povinnost zabývat se úrazovostí a nemocemi z povolání tak, aby jim předcházela. Tento postoj však v sobě skrývá i trochu zdravé vypočítavosti. Nechceme brát ohled jen na pracovníky a jejich rodiny, myslíme zároveň i na systém zdravotnictví a na produktivitu podniků.
Pro omezení počtu pracovních úrazů a nemocí z povolání, pro zvýšení bezpečnosti na pracovišti a zlepšení výkonnosti podniku musíme nejdříve rizika řádně vyhodnotit. Zjistíme, zda je možné nebezpečí zamezit, a jaká preventivní či ochranná opatření by měla být přijata. Je to totiž zaměstnavatel, kdo ručí za bezpečnost a ochranu zdraví pracovníků ve všech otázkách týkajících se práce. O správném vyhodnocování rizik se dočteme ve směrnicích Evropské unie, které zdůrazňují význam těchto opatření a ve kterých jsou zakotvena základní ustanovení pro správné řízení zaměstnavatele v tomto ohledu. Každá členská země může bezpečnostní opatření upravit podle zákonodárství v dané zemi.

Nahlédneme-li do novely zákoníku práce z roku 2015, uvidíme, že naše legislativa nařizuje zaměstnavateli zaznamenat nejenom samotný úraz, ale i jeho průběh a popis. Pracovní rizika jsou pro každou organizaci individuální a vycházejí vždy z konkrétní situace. Kromě toho mohou být zaznamenané zkušenosti pro zaměstnavatele cennou informací pro zajištění BOZP (bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti).
Kdy podle zákoníku práce může dojít k nároku na uznání pracovního úrazu?
Za pracovní úraz je považován například ten, který se stane zaměstnanci na WC pracoviště během pracovní doby, protože k němu došlo v přímé souvislosti s plněním pracovního úkolu. Blíže se o věci dočteme v § 274 ZP.
Podobně je na tom sekretářka ředitele hotelu, která vařila kávu pro návštěvu a opařila se horkou vodou. I v jejím případě došlo k nehodě při plnění pracovních úkolů.
Je to zaměstnavatel, kdo ručí za bezpečnost a ochranu zdraví pracovníků ve všech otázkách týkajících se práce.
|
 |
 |
 |
Chcete-li příklad z praxe, pak vězte, že jako pracovní byl podle § 273 ZP uznán úraz HR managera hotelu, který se zranil na schodišti domu, ve kterém šel zkontrolovat práce neschopného (nemocného) zaměstnance.
Naopak pro pokojskou, která by upadla v hotelovém pokoji a zlomila si nohu, by situace byla poněkud jiná v případě, že by bylo prokázáno, že v průběhu úklidu popíjela alkoholické nápoje, které si sama přinesla na pracoviště. Zde by nešlo o pracovní úraz, neboť zaměstnanec je povinen podle § 106 nepožívat alkohol a nezneužívat jiné návykové látky na pracovišti zaměstnavatele v pracovní době.
A co kuchař, který by se v závodní jídelně při ochutnávání vařeného jídla opařil horkou polévkou? Úraz by byl uznán jen při vaření obědů, nikoli v době, kdy se šel kuchař sám najíst do závodní jídelny a tam se zranil. Jemu by podle § 274 ZP nárok uznán nebyl, protože k úrazu by došlo mimo objekt zaměstnavatele.
Vidíme, že v gastronomických zařízeních při práci v kuchyni, při obsluze hostů, při úklidu apod. může dojít k různým situacím a je povinností zaměstnavatele chránit všechny fyzické osoby, které se s jeho vědomím zdržují na jeho pracovišti. Za tímto účelem obdrží zaměstnanec ochranné pracovní prostředky, oděv a obuv. Zařízení, ve kterých se pracovní aktivita odvíjí, musí být uzpůsobena tak, aby byla bezpečná pro zaměstnance i pro hosty. Zaměstnavatel poskytuje první pomoc, ale je to i občanskoprávní povinnost každého zaměstnance. Na závěr zbývá dodat, že na plnění všech podmínek pro dodržování BOZP dohlíží Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce.
Foto: Thinkstockphotos.com
Čtěte také: Personální poradna: Jak zaměstnat číšníka či kuchaře
Personální poradna: Pracovní projekt a smlouva na dobu určitou