Pivovarníci přijali jednotná pravidla péče o pivo

Domácí pivovarníci přijali kodex péče o pivo v gastronomii. Jde o jednotná pravidla a doporučení týkající se správné péče o pivo v hospodách a restauracích. Normu, která se zabývá podmínkami skladování piva, tlačnými médii, ošetřováním čepovacího zařízení, čistotou pivního skla i estetikou čepování, vytvořil tým pivovarských a sladařských expertů a koncem června ji schválila valná hromada Českého svazu pivovarů a sladoven.

„Pivovarníci chtějí kodexem dosáhnout toho, aby české pivo bylo spotřebiteli nabídnuto ve stejné kvalitě, v jaké bylo vyrobeno, a aby byla sjednocena pravidla a doporučení pro jeho čepování,“ uvedl předseda svazu František Krakeš. Ne nadarmo se podle něj říká, že pivovarník pivo vaří a hospodský ho dělá. Kodex vznikl na základě požadavků spotřebitelů a prodejců čepovaných nápojů, uvedl dále svaz s tím, že ale nejde o závaznou vynutitelnou normu.

Optimální teplota skladování pasterizovaného i nepasterizovaného piva v sudech a tancích je podle kodexu pět až deset stupňů Celsia. U lahví je stanoveno rozmezí 5 až 15 stupňů. Zdůrazňuje se přitom, že nápoj by neměl být vystaven přímému slunci či bílému světlu.

Jako tlačná média, jejichž pomocí se dostává pivo ze sudů do půllitru, se připouští oxid uhličitý i směsné plyny CO2 a NO2. Nedoporučuje se vzduch. Podle pivovarského odborníka Josefa Krýsla je vzduch pro pivo zdrojem různých rizik. Ta se zvýšila s tím, jak v Česku přibývá hospod a klesá jejich průměrná výtoč. Pivo je pak v sudu, který se spotřebovává delší dobu, příliš dlouho ve styku se vzduchem, který mu nedělá dobře.

Sanitace pivních cest, tedy ošetřování trubek, kudy pivo teče ze sudu do pípy, by se měla podle kodexu provádět nejméně jednou za 14 dní a proplach potrubí vodou denně. Přísnější režim platí pro nepasterizovaná piva.

Norma řeší i čistotu pivního skla, která významně ovlivňuje vzhled, chuť a vůni moku, nečistoty zase způsobují rychlé opadávání pěny. Mycí prostředky jsou atestovány Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. Sklenice umyté mycím přípravkem přitom musí být oplachovány minimálně pět vteřin tekoucí vodou, říká kodex.

V pasáži věnované estetice čepování se mimo jiné píše, že pěna má být smetanově hustá a bílá a prostor pro ni by měl být asi tři centimetry vysoký. Optimální teplota pro konzumaci pěnivého moku je šest až osm stupňů.

Podle Krýsla vyplynulo z odpovědí oslovených hospodských, že o kodex mají zájem a jednotná pravidla vítají. Mimo jiné i proto, že někteří čepují i piva od více pivovarů, jejichž pokyny k sanitaci se nezřídka liší.

ČTK a -dva-
Ilustrační foto: © isifa/Ablestock

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více