Certifikace odborných škol
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ve spolupráci se Světovou asociací kuchařů a cukrářů (WACS) se rozhodla certifikovat úroveň gastronomického vzdělávání odborných škol v České republice.
Certifikát mohou obdržet odborné školy, které dosahují nadstandardních výsledků v přípravě svých studentů na obor a mají vysokou úroveň vzdělávání v gastronomických oborech. Přihlásit se může jakákoliv gastronomická a hotelová škola, která je členem AKC ČR a dosáhla se svými studenty vynikajících výsledků nejen v oblasti vzdělávání, odborných praxí, ale obdržela také zlaté medaile na nejprestižnějších soutěžích v České republice či na soutěžích pořádaných Světovou asociací kuchařů. Certifikaci schvaluje představenstvo AKC ČR, které poté příslušným školám vydává certifikát kvality s dobou platnosti tři roky. Asociace kuchařů a cukrářů ČR má v dlouhodobém plánu napomáhat odborným školám a pomáhat jim zvyšovat jejich odbornou úroveň. Účelem certifikace je zvýhodnit tyto školy nejen na trhu práce, ale také je zviditelnit před ostatními gastronomickými školami v České republice. Asociace kuchařů a cukrářů bude tyto školy uvádět na svých internetových stránkách jako partnerské instituce, které nabízejí nadstandardní vzdělávání v gastronomických oborech. AKC ČR připravuje i certifikovaný vzdělávací program pro odborné pedagogy.
-HaM-
Vzdělávací program pro menzy
Pilotní běh vzdělávacího programu AKC ČR „Certifikovaný kuchař účelového stravování" začal již koncem března.
Zúčastní se ho zaměstnanci menz Univerzity Karlovy, kteří celkem absolvují deset odborných seminářů, na různá témata. Mimo jiné se seznámí s nejnovější kuchyňskou technologií, s trendy v české kuchyni i s moderními přílohami. Nebude chybět ani práce se zeleninou či moderní dezert. Program ukončí účastníci zkušebním testem v polovině roku 2015. Ti, kdo budou mít chuť se dále vzdělávat, mohou absolvovat další stupeň ukončený zkouškou a získat certifikát šéfkuchaře účelového stravování.
-HaM-
Kalendář bezplatných seminářů pro řadové kuchaře
|
Datum |
Téma |
Lektor |
Místo konání |
14. 4. 2014 |
Recepce, raut, banket |
L. Brázda |
Brno, Studio firmy Cesk – obsazeno |
15. 4. 2014 |
Moderní česká kuchyně |
S. Zukal |
Brno, Studio firmy Cesk |
16. 4. 2014 |
Ryby |
S. Zukal |
Brno, Studio firmy Cesk |
20. 5. 2014 |
Moderní česká kuchyně |
S. Zukal |
Pardubice, Labská SOHŠ |
21. 5. 2014 |
Recepce, raut, banket |
M. Jiskra |
Pardubice, Labská SOHŠ |
22. 5. 2014 |
Ryby |
M. Jiskra |
Pardubice, Labská SOHŠ |
26. 5. 2014 |
Moderní česká kuchyně |
S. Zukal |
Ostrava, SOŠ AHO |
27. 5. 2014 |
Recepce, raut, banket |
M. Jiskra |
Ostrava, SOŠ AHOL |
28. 5. 2014 |
Ryby |
M. Jiskra |
Ostrava, SOŠ AHOL |
30. 6. 2014 |
Recepce, raut, banket |
M. Jiskra |
Praha |
4. 8. 2014 |
Moderní česká kuchyně |
S. Zukal |
Liberec, Hotel BW Plus Pytloun |
5. 8. 2014 |
Recepce, raut, banket |
M. Jiskra |
Liberec Hotel BW Plus Pytloun |
6. 8. 2014 |
Ryby |
M. Jiskra |
Liberec Hotel BW Plus Pytloun |
8. 9. 2014 |
Moderní česká kuchyně |
S. Zukal |
Písek, Hotel Bílá růže |
9. 9. 2014 |
Recepce, raut, banket |
M. Jiskra |
Písek, Hotel Bílá růže |
Povinná registrace na www.vzdelavani.czechtourism.cz
Michelinské hodnocení rozladilo odborníky
Michelinskou hvězdu obhájily pražské restaurace Alcron a La Degustation Boheme Bourgeoise. O ocenění kvalitní restaurace s jídlem za rozumnou cenu (Bib Gourmand) přišla restaurace La Terroir. Naopak Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho, které ho získaly vloni, si jej podržely i v letošním průvodci.
Nová ocenění inspektoři udělili například v sousedním Rakousku, kde svou první hvězdu získaly čtyři vídeňské restaurace, mezi nimiž je i jedna vegeta-riánská. Tři nové hvězdy inspektoři udělili v Kodani, novou hvězdičku získalo i Maďarsko prostřednictvím restaurace Borkonyha Winekitchen.
„Jsme svědky toho, jak se v praxi začínají uplatňovat nové moderní techniky vaření, ale také jsme zaznamenali rostoucí pocit hrdosti a vášně při používání tradičních metod," uvedla k výsledkům letošního hodnocení šéfredaktorka průvodce Rebecca Burrová.
České šéfkuchaře a odbornou veřejnost ale letošní výsledky Michelinu mírně řečeno rozladily. „Považuji za absolutní šlendrián, jestli tak vynikajícímu kuchaři, jako je Honza Punčochář (šéfkuchař La Terroir, pozn. red.) seberou Bip," řekl ČTK Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.
Podle Pavla Maurera, vydavatele tuzemského gastronomického průvodce Grand Restaurant, stále existuje pomyslné rozdělení na západní a východní země, přičemž ty z východní Evropy musejí pro získání michelinského ocenění vynaložit podstatně větší kus práce. Ve Francii nebo Itálii podle něj existuje řada restaurací, které michelinskou hvězdu mají a přitom by je spousta našich hospůdek nebo restaurací strčila do kapsy. Dvě michelinské hvězdy jsou pro Česko pochopitelným zklamáním, dodal.
-čtk- a -red-
