Pohled pod pokličku AKC ČR – 04/2014

Certifikace odborných škol

 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ve spolupráci se Světovou asociací kuchařů a cukrářů (WACS) se rozhodla certifikovat úroveň gastronomického vzdělávání odborných škol v České republice.

Certifikát mohou obdržet odborné školy, které dosahují nadstandardních výsledků v přípravě svých studentů na obor a mají vysokou úroveň vzdělávání v gastronomických oborech. Přihlásit se může jakákoliv gastronomická a hotelová škola, která je členem AKC ČR a dosáhla se svými studenty vynikajících výsledků nejen v oblasti vzdělávání, odborných praxí, ale obdržela také zlaté medaile na nejprestižnějších soutěžích v České republice či na soutěžích pořádaných Světovou asociací kuchařů. Certifikaci schvaluje představenstvo AKC ČR, které poté příslušným školám vydává certifikát kvality s dobou platnosti tři roky. Asociace kuchařů a cukrářů ČR má v dlouhodobém plánu napomáhat odborným školám a pomáhat jim zvyšovat jejich odbornou úroveň. Účelem certifikace je zvýhodnit tyto školy nejen na trhu práce, ale také je zviditelnit před ostatními gastronomickými školami v České republice. Asociace kuchařů a cukrářů bude tyto školy uvádět na svých internetových stránkách jako partnerské instituce, které nabízejí nadstandardní vzdělávání v gastronomických oborech. AKC ČR připravuje i certifikovaný vzdělávací program pro odborné pedagogy.

-HaM-


Vzdělávací program pro menzy

 Pilotní běh vzdělávacího programu AKC ČR „Certifikovaný kuchař účelového stravování" začal již koncem března.

Zúčastní se ho zaměstnanci menz Univerzity Karlovy, kteří celkem absolvují deset odborných seminářů, na různá témata. Mimo jiné se seznámí s nejnovější kuchyňskou technologií, s trendy v české kuchyni i s moderními přílohami. Nebude chybět ani práce se zeleninou či moderní dezert. Program ukončí účastníci zkušebním testem v polovině roku 2015. Ti, kdo budou mít chuť se dále vzdělávat, mohou absolvovat další stupeň ukončený zkouškou a získat certifikát šéfkuchaře účelového stravování.

-HaM-

Kalendář bezplatných seminářů pro řadové kuchaře

Datum Téma Lektor Místo konání
14. 4. 2014 Recepce, raut, banket L. Brázda Brno, Studio firmy Cesk – obsazeno
15. 4. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Brno, Studio firmy Cesk
16. 4. 2014 Ryby S. Zukal Brno, Studio firmy Cesk
20. 5. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Pardubice, Labská SOHŠ
21. 5. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Pardubice, Labská SOHŠ
22. 5. 2014 Ryby M. Jiskra Pardubice, Labská SOHŠ
26. 5. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Ostrava, SOŠ AHO
27. 5. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Ostrava, SOŠ AHOL
28. 5. 2014 Ryby M. Jiskra Ostrava, SOŠ AHOL
30. 6. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Praha
4. 8. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Liberec, Hotel BW Plus Pytloun
5. 8. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Liberec Hotel BW Plus Pytloun
6. 8. 2014 Ryby M. Jiskra Liberec Hotel BW Plus Pytloun
8. 9. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Písek, Hotel Bílá růže
9. 9. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Písek, Hotel Bílá růže

Povinná registrace na www.vzdelavani.czechtourism.cz


Michelinské hodnocení rozladilo odborníky

Michelinskou hvězdu obhájily pražské restaurace Alcron a La Degustation Boheme Bourgeoise. O ocenění kvalitní restaurace s jídlem za rozumnou cenu (Bib Gourmand) přišla restaurace La Terroir. Naopak Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho, které ho získaly vloni, si jej podržely i v letošním průvodci.

Nová ocenění inspektoři udělili například v sousedním Rakousku, kde svou první hvězdu získaly čtyři vídeňské restaurace, mezi nimiž je i jedna vegeta­-riánská. Tři nové hvězdy inspektoři udělili v Kodani, novou hvězdičku získalo i Maďarsko prostřednictvím restaurace Borkonyha Winekitchen.

„Jsme svědky toho, jak se v praxi začínají uplatňovat nové moderní techniky vaření, ale také jsme zaznamenali rostoucí pocit hrdosti a vášně při používání tradičních metod," uvedla k výsledkům letošního hodnocení šéfredaktorka průvodce Rebecca Burrová.

České šéfkuchaře a odbornou veřejnost ale letošní výsledky Michelinu mírně řečeno rozladily. „Považuji za absolutní šlendrián, jestli tak vynikajícímu kuchaři, jako je Honza Punčochář (šéfkuchař La Terroir, pozn. red.) seberou Bip," řekl ČTK Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Podle Pavla Maurera, vydavatele tuzemského gastronomického průvodce Grand Restaurant, stále existuje pomyslné rozdělení na západní a východní země, přičemž ty z východní Evropy musejí pro získání michelinského ocenění vynaložit podstatně větší kus práce. Ve Francii nebo Itálii podle něj existuje řada restaurací, které michelinskou hvězdu mají a přitom by je spousta našich hospůdek nebo restaurací strčila do kapsy. Dvě michelinské hvězdy jsou pro Česko pochopitelným zklamáním, dodal.

-čtk- a -red-

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více