Mezinárodní kuchařská soutěž
„Svátek horského pstruha"
Ve slezských Beskydech v městečku Jaworze se 4. května 2014 uskutečnil druhý ročník mezinárodní kuchařské soutěže v úpravě horského pstruha. Soutěž pořádali kolegové z polské asociace kuchařů a cukrářů, dále Lokalna grupa rybacka a Klub beskidzkie smaki.
Soutěže se zúčastnily dvoučlenné týmy z Polska, Slovenska a také Moravia Team – členové AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko ve složení Karel Drápal a Tomáš Janíček. Úkolem bylo připravit šest porcí soutěžního pokrmu ze pstruha potočního, kterého dodal spolupořadatel soutěže Lokalna grupa rybacka.
Kuchařské týmy soutěžily v lesním amfiteátru města Jaworze. Soutěž se těšila velké pozornosti návštěvníků amfiteátru, kteří se živě zajímali, jak kuchaři připravovali rozmanité pokrmy z této oblíbené ryby. Jako vzácný host zde byl přítomen Jerzy Buzek, bývalý předseda polské vlády a v letech 2009–2012 předseda Evropského parlamentu.
V soutěži se nám poměrně dařilo. V konkurenci osmi týmů jsme obsadili druhé místo.
Soutěž svými recepty jistě přispěla k dobré prezentaci oblíbené ryby pro širokou veřejnost a byla ukázkou toho, že pstruh nemusí být připravován jen na másle a kmíně.
Celkové pořadí
- místo: Hotel Marlene (Oščadnica, Slovensko)
- místo: Moravia Team, AKC ČR, SMS, Karel Drápal a Tomáš Janíček
- místo: Panorama smaku (Polsko)
|
Text a foto: Karel Drápal, místopředseda AKC ČR,
pobočka Severní Morava a Slezsko
Odborné semináře pro kuchaře – pouze do podzimu
Již v říjnu končí dvouletý vzdělávací projekt Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu agentury CzechTourism a AHR ČR, který je zcela hrazen z Evropských sociálních fondů.
Asociace kuchařů a cukrářů je subdodavatelem tří odborných gastronomických seminářů, které jsou určeny pro proškolení řadových kuchařů. Využijte ještě této možnosti bezplatně proškolit své zaměstnance!
Semináře jsou bezplatné, 1denní, součástí je praktická ukázka a výukový materiál. Účastníci obdrží certifikát o absolvování semináře. Seminář není určen pro zaměstnavatele a jejich zaměstnance se sídlem v Praze!
Nejbližší termíny bezplatných seminářů
Datum |
Téma |
Lektor |
Místo konání |
23. 6. 2014 |
Moderní česká kuchyně |
S. Zukal |
Klatovy, SŠZP |
24. 6. 2014 |
Recepce, raut, banket |
M. Jiskra |
Klatovy, SŠZP |
25. 6. 2014 |
Ryby |
M. Jiskra |
Klatovy, SŠZP |
4. 8. 2014 |
Moderní česká kuchyně |
S. Zukal |
Liberec, Hotel BW Plus Pytloun |
5. 8. 2014 |
Recepce, raut, banket |
M. Jiskra |
Liberec, Hotel BW Plus Pytloun |
6. 8. 2014 |
Ryby |
M. Jiskra |
Liberec, Hotel BW Plus Pytloun |
8. 9. 2014 |
Moderní česká kuchyně |
S. Zukal |
Písek, Hotel Bílá růže |
9. 9. 2014 |
Recepce, raut, banket |
M. Jiskra |
Písek, Hotel Bílá růže |
25. 9. 2014 |
Recepce, raut, banket |
M. Jiskra |
Praha, PVA Letňany |
6. 10. 2014 |
Recepce, raut, banket |
L. Brázda |
Beskydy, Bílá, Hotel Bauer |
(Semináře lze připravit i ve vašem zařízení pro vaše zaměstnance, nebo pro studenty, kteří však musejí být zaměstnáni na DPP a registrováni svým zaměstnavatelem. Minimum účastníků je 20 osob. V případě vašeho zájmu o seminář u vás kontaktujte: hornikova@volny.cz ).
Text: -HaM-
Foto: AKC ČR
Vzdělávací programy „na míru"
AKC ČR začala vzdělávat kuchaře po celé republice formou placeného vzdělávacího programu, který je pro objednatele připraven tzv. na míru, přesně podle toho, v čem mají jeho zaměstnanci slabiny, na jakých technologiích pracují či jaké úrovně znalostí by chtěl u svých zaměstnanců dosáhnout.
Objednatelem může být restaurace, hotel, školní jídelna, závodní jídelna, menza či lázeňský dům. V některých krajích lze proplatit náklady se vzděláváním zaměstnanců přes úřady práce. V případě zájmu kontaktujte: projekty@akc.cz.
Text: -HaM-