Hledá se Kuchař roku!
Asociace kuchařů a cukrářů ČR vyhlašuje soutěž „Kuchař roku 2013/2014″, která je určena profesionálním kuchařům.
Generálním partnerem této soutěže je firma Makro Cash & Carry ČR. Do soutěže mohou být přihlášena jídla, která jsou vytvořena v duchu současné doby, odpovídající moderním stravovacím zvyklostem, splňující nároky na zdravou výživu a s reálnou finanční kalkulací. Uzávěrka přihlášek korespondenčního kola je 30. září 2013. Finále proběhne 7.–8. listopadu 2013 v rámci akce Gastrofest České Budějovice. Vítěz získá putovní pohár, titul „Kuchař roku 2013/2014″ a hlavní cenu věnovanou generálním partnerem společností Makro Cash & Carry ČR – týdenní stáž v zahraniční restauraci oceněné prestižními cenami v hodnotě 100 000 Kč.
Více informací naleznete na www.akc.cz.
Mezinárodní den kuchařů
Datum konání: 26. října 2013 (10.00–18.00 hodin)
Místo konání: spodní část Václavského náměstí, Praha 1
Organizátor: Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Hlavní partneři akce: Česká centrála cestovního ruchu – Czech Tourism, Makro Cash & Carry ČR
Záštitu nad touto akcí převzaly Livia Klausová a Městská část Praha 6. |
Prezentujte svoji restauraci na Mezinárodním dnu kuchařů!
Téma: „Česká kuchyně“
Výtěžek z prodeje pokrmů zůstává zúčastněným restauracím. Pokud máte zájem o prezentaci vaší restaurace na Václavském náměstí v rámci těchto oslav, neváhejte a přihlaste se na www.akc.cz. Nejúspěšnější stánek obdrží Putovní pohár.
V rámci celého dne bude probíhat i cukrářská soutěž. AKC ČR vyhlašuje ve spolupráci s firmou FIALA-Praha pro všechny cukráře – profesionály i amatéry bez rozdílu kategorií a věku – 4. ročník soutěže „OCHUTNEJTE ČESKOU REPUBLIKU“. Soutěžící si může vybrat ze dvou témat: 1) příroda, 2) zoologická zahrada. Více informací včetně přihlášky naleznete na http://akc.cz/soutez-196/ochutnejte-ceskou-republiku-2013-cukrarska-soutez.
Po celý den zde bude zajištěn doprovodný program: slavnostní průvod kuchařů v rondonech, hudební vystoupení a také již 4. ročník soutěže MAKRO Mistrovství ve filetování čerstvého lososa – soutěž profesionálů. Soutěž je určena pouze a výhradně pro profesionální kuchaře. Hlavním pořadatelem této soutěže je společnost Makro Cash & Carry ČR. Přihlášku do této soutěže naleznete nejen na webových stránkách AKC, ale také společnosti Makro Cash & Carry ČR. Těšíme se na vás!
-HaM-
Bezplatné semináře pro řadové zaměstnance
Asociace kuchařů a cukrářů se stala subdodavatelem AHR ČR pro vzdělávací projekt „Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu“ agentury CzechTourism. Projekt je hrazen z prostředků Evropského sociálního fondu.
Do konce července prošlo třemi gastronomickými semináři již skoro 200 účastníků. I když jsou semináře svojí náplní určeny především řadovým zaměstnancům, seminářů se zúčastnili i šéfkuchaři různých restaurací. Náplň a odbornou úroveň kurzů v konečném dotazníku hodnotilo kladně 99 % účastníků, což považujeme za velký úspěch. Zeptali jsme se některých účastníků, co jim semináře z odborného hlediska přinesly. „Samozřejmě, že v rámci přednášky jsem vyslechl i to, co již znám, ale odnáším si několik velmi zajímavých nápadů, které hodlám uplatnit při práci v naší restauraci,“ odpovídá na prosbu o zhodnocení semináře Moderní česká kuchyně jeden z účastníků semináře v Českých Budějovicích. „S rybami běžně pracuji, ale nikdy jsem se nezamyslela nad ekonomikou při jejich úpravě, v tom jsem měla vážné mezery. Také jsem poprvé viděla, jak se vaří humr,“ doplňuje zase účastnice semináře Ryby. „Náš hotel začíná uvažovat nad poskytováním cateringových služeb, proto jsme s kolegy navštívili seminář Recepce, raut, banket. Určitě kromě receptur využijeme návod, jak správně domlouvat takové akce, na co nezapomenout a jak také akci dobře zkalkulovat,“ shrnuje svoji účast parta kuchařů z Ústí.
Nejbližší termíny seminářů:
01. 10. 2013 |
Recepce, raut, banket |
SOU Polička |
02. 10. 2013 |
Ryby |
SOU Polička |
03. 10. 2013 |
Moderní česká kuchyně |
SOU Polička |
24. 10. 2013 |
Ryby |
Restaurant Větruše, Ústí nad Labem |
25. 10. 2013 |
Recepce,raut, banket |
Restaurant Větruše, Ústí nad Labem |
29. 10. 2013 |
Ryby |
Luna – školní restaurace, Karlovy Vary |
30. 10. 2013 |
Recepce, raut, banket |
Luna – školní restaurace, Karlovy Vary |
06. 11. 2013 |
Recepce, raut, banket |
Studio firmy Intergast, Vrchlabí |
07. 11. 2013 |
Ryby |
Studio firmy Intergast, Vrchlabí |
08. 11. 2013 |
Moderní česká kuchyně |
Studio firmy Intergast, Vrchlabí |
02. 12. 2013 |
Moderní česká kuchyně |
Studio firmy Retigo, Rožnov pod Radhoštěm |
03. 12. 2013 |
Ryby |
Studio firmy Retigo, Rožnov pod Radhoštěm |
04. 12. 2013 |
Recepce, raut, banket |
Studio firmy Retigo, Rožnov pod Radhoštěm |
Semináře jsou bezplatné, jednodenní, součástí je praktická ukázka a výukový materiál. Účastníci obdrží certifikát o absolvování semináře. Veškeré informace, další termíny a povinná registrace jsou na http://www.vzdelavani.czechtourism.cz.
-HaM-