Pohled pod pokličku AKC ČR – 09/2013

Hledá se Kuchař roku!

Asociace kuchařů a cukrářů ČR vyhlašuje soutěž „Kuchař roku 2013/2014″, která je určena profesionálním kuchařům.

Generálním partnerem této soutěže je firma Makro Cash & Carry ČR. Do soutěže mohou být přihlášena jídla, která jsou vytvořena v duchu současné doby, odpovídající moderním stravovacím zvyklostem, splňující nároky na zdravou výživu a s reálnou finanční kalkulací. Uzávěrka přihlášek korespondenčního kola je 30. září 2013. Finále proběhne 7.–8. listopadu 2013 v rámci akce Gastrofest České Budějovice. Vítěz získá putovní pohár, titul „Kuchař roku 2013/2014″ a hlavní cenu věnovanou generálním partnerem společností Makro Cash & Carry ČR – týdenní stáž v zahraniční restauraci oceněné prestižními cenami v hodnotě 100 000 Kč.

Více informací naleznete na www.akc.cz. 


Mezinárodní den kuchařů

Datum konání: 26. října 2013 (10.00–18.00 hodin)
Místo konání: spodní část Václavského náměstí, Praha 1
Organizátor: Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Hlavní partneři akce: Česká centrála cestovního ruchu – Czech Tourism, Makro Cash & Carry ČR
Záštitu nad touto akcí převzaly Livia Klausová a Městská část Praha 6.

Prezentujte svoji restauraci na Mezinárodním dnu kuchařů!

Téma: „Česká kuchyně“

Výtěžek z prodeje pokrmů zůstává zúčastněným restauracím. Pokud máte zájem o prezentaci vaší restaurace na Václavském náměstí v rámci těchto oslav, neváhejte a přihlaste se na www.akc.cz. Nejúspěšnější stánek obdrží Putovní pohár.

V rámci celého dne bude probíhat i cukrářská soutěž. AKC ČR vyhlašuje ve spolupráci s firmou FIALA-Praha pro všechny cukráře – profesionály i amatéry bez rozdílu kategorií a věku – 4. ročník soutěže „OCHUTNEJTE ČESKOU REPUBLIKU“. Soutěžící si může vybrat ze dvou témat: 1) příroda, 2) zoologická zahrada. Více informací včetně přihlášky naleznete na http://akc.cz/soutez-196/ochutnejte-ceskou-republiku-2013-cukrarska-soutez.

Po celý den zde bude zajištěn doprovodný program: slavnostní průvod kuchařů v rondonech, hudební vystoupení a také již 4. ročník soutěže MAKRO Mistrovství ve filetování čerstvého lososa – soutěž profesionálů. Soutěž je určena pouze a výhradně pro profesionální kuchaře. Hlavním pořadatelem této soutěže je společnost Makro Cash & Carry ČR. Přihlášku do této soutěže naleznete nejen na webových stránkách AKC, ale také společnosti Makro Cash & Carry ČR. Těšíme se na vás!

-HaM-


Bezplatné semináře pro řadové zaměstnance

Asociace kuchařů a cukrářů se stala subdodavatelem AHR ČR pro vzdělávací projekt „Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu“ agentury CzechTourism. Projekt je hrazen z prostředků Evropského sociálního fondu.

Do konce července prošlo třemi gastronomickými semináři již skoro 200 účastníků. I když jsou semináře svojí náplní určeny především řadovým zaměstnancům, seminářů se zúčastnili i šéfkuchaři různých restaurací. Náplň a odbornou úroveň kurzů v konečném dotazníku hodnotilo kladně 99 % účastníků, což považujeme za velký úspěch. Zeptali jsme se některých účastníků, co jim semináře z odborného hlediska přinesly. „Samozřejmě, že v rámci přednášky jsem vyslechl i to, co již znám, ale odnáším si několik velmi zajímavých nápadů, které hodlám uplatnit při práci v naší restauraci,“ odpovídá na prosbu o zhodnocení semináře Moderní česká kuchyně jeden z účastníků semináře v Českých Budějovicích. „S rybami běžně pracuji, ale nikdy jsem se nezamyslela nad ekonomikou při jejich úpravě, v tom jsem měla vážné mezery. Také jsem poprvé viděla, jak se vaří humr,“ doplňuje zase účastnice semináře Ryby. „Náš hotel začíná uvažovat nad poskytováním cateringových služeb, proto jsme s kolegy navštívili seminář Recepce, raut, banket. Určitě kromě receptur využijeme návod, jak správně domlouvat takové akce, na co nezapomenout a jak také akci dobře zkalkulovat,“ shrnuje svoji účast parta kuchařů z Ústí.

Nejbližší termíny seminářů:

01. 10. 2013 Recepce, raut, banket SOU Polička
02. 10. 2013 Ryby SOU Polička
03. 10. 2013 Moderní česká kuchyně SOU Polička
24. 10. 2013 Ryby Restaurant Větruše, Ústí nad Labem
25. 10. 2013 Recepce,raut, banket Restaurant Větruše, Ústí nad Labem
29. 10. 2013 Ryby Luna – školní restaurace, Karlovy Vary
30. 10. 2013 Recepce, raut, banket Luna – školní restaurace, Karlovy Vary
06. 11. 2013 Recepce, raut, banket Studio firmy Intergast, Vrchlabí
07. 11. 2013 Ryby Studio firmy Intergast, Vrchlabí
08. 11. 2013 Moderní česká kuchyně Studio firmy Intergast, Vrchlabí
02. 12. 2013 Moderní česká kuchyně Studio firmy Retigo, Rožnov pod Radhoštěm
03. 12. 2013 Ryby Studio firmy Retigo, Rožnov pod Radhoštěm
04. 12. 2013 Recepce, raut, banket Studio firmy Retigo, Rožnov pod Radhoštěm

Semináře jsou bezplatné, jednodenní, součástí je praktická ukázka a výukový materiál. Účastníci obdrží certifikát o absolvování semináře. Veškeré informace, další termíny a povinná registrace jsou na http://www.vzdelavani.czechtourism.cz. 

-HaM-


Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více