Slovo prezidenta
Vážení členové asociace, příznivci gastronomie, přátelé,
blíží se volební valná hromada, kterou plánujeme na jaro roku 2017. Byl bych velmi rád, kdyby se široká členská základna soustředila na identifikaci a výběr členů nového představenstva.
Je za námi období mnoha změn, které ale ve svém důsledku příznivě ovlivnily naší současnou situaci. Je příjemné si říkat, že většina změn byla přínosná. Samozřejmě plánů a přání je vždy velké množství a je nutné vyhodnocovat priority a podle toho konat. Já se těším z toho, co se nám povedlo, že se nám podařilo udržet všechny významné partnery a přivést k nám další.
Úspěchem je i to, že náš tým je tváří Jídelních a lůžkových vozů, soutěžní týmy se připravují na reprezentaci v Erfurtu, Cukrář roku je za dveřmi a pobočka Šumava chystá dalšího Kapra. Určitě je na místě poděkovat i pobočce Severní Čechy za založení nové tradice, a to oslav Ladislava Nodla. Nezaháleli jsme ani v oblasti vzdělávání. Úspěšně jsme ukončili pilotní vzdělávací program pro kuchaře účelového stravování, připraven ke spuštění je vzdělávací program Kuchař specialista pro rostlinnou stravu a v novém roce budeme odborným garantem zajímavého programu na podporu praktického vyučování na učňovských školách.
Rád bych poděkoval všem za práci v Asociaci a za podporu a rozvoj gastronomie. Pokud usoudíte, že jdeme správným směrem, jsem připraven pokračovat ve svém snažení pro vás a těším se na další, kteří se přidají.
Přátelé, přeji vám všem krásný podzim a hodně odvahy a úspěchů ve vašem profesním i osobním životě
Miroslav Kubec, prezident AKC ČR

Druhý ročník Mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkového guláše
Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského GULYA (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název GULYÁS a z toho dále české GULÁŠ.
(Zdroj: Wikipedie)
|
Guláš, u nás oblíbený pokrm, má i svoje mistrovství. AKC, pobočka Severní Morava a Slezsko, pořádala dne 20. 8. 2016 na výstavišti Flora Olomouc 2. ročník Mistrovství Moravy a Slezska ve vaření kotlíkového guláše. Vařit tento pokrm tradičním způsobem na ohni přijely týmy z různých koutů naší vlasti. Podle propozic soutěže měly 2–5členné týmy připravit nejméně 5 litrů guláše za 4 hodiny.
Úderem desáté hodiny na olomouckém orloji rozdělali členové týmů oheň pod svými kotlíky a začali s přípravou guláše. Byl zde k vidění guláš z divočáka, hovězí kližky a také vepřové guláše z plecka nebo kýty. Varianty tohoto pokrmu jsou rozmanité. Po 4 hodinách vaření předkládali soutěžící své guláše na ohodnocení hodnoticí jury, která zasedla ve složení Šárka Rafajová (šéfkuchařka společnosti Sodexho), Ing. Václav Forman (předseda AKC, pobočky Severní Morava a Slezsko, certifikovaný komisař AKC ČR) a Karel Drápal (místopředseda AKC, pobočky Severní Morava a Slezsko, certifikovaný komisař AKC ČR), který byl předsedou hodnoticí jury. Určit pořadí nebylo snadné. Guláše byly výborné, týmy předvedly kvalitní výkony.
Ochutnat soutěžní guláše přišli také populární televizní a rozhlasový moderátor Alexandr Hemala a zpěvačka Marcela Holanová. Počasí nám přálo, celý den bylo krásně slunečno, takže se celá akce vydařila.
Na závěr bych chtěl poděkovat vedení výstaviště Flora Olomouc za podporu a vstřícnost.
Karel Drápal, místopředseda AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko
www.akc.cz
Výsledky:
1. místo |
BRATŘI V TRIKU,
Olomouc (Tomáš Janíček, Josef Janíček) |
2. místo |
IMAGE TEAM,
Čeladná, Beskydy (Marek Polach, Kamil Kula, Michaela Polachová) |
3. místo |
GRYFNE FRELE,
Katovice, polské Slezsko (Izabela Zemla, Joanna Pahuda, Natalia Pahuda) |
