Moravský kuchař 2011
14. května 2011 se uskutečnil IX. ročník gastronomické akce Moravský kuchař 2011. Celkem osmnáct kuchařů přijelo do přerovského Gastrocentra Moravia na Optické ulici, aby změřilo své síly v této kulinářské soutěži. I letos se tato soutěž mohla pyšnit přívlastkem mezinárodní, protože na tuto soutěž přijeli kuchaři nejen z Čech a Moravy, ale i z Anglie, Ruska a Polska. Povzbudit je přišel i prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Kontinentální ředitel Světové Asociace Kuchařských spolků pro střední Evropu Miroslav Kubec, který nad touto soutěží převzal osobní záštitu.
Od rána panoval v přerovském studiu čilý ruch. Veškeré informace o soutěžících i dění kolem soutěže všem příchozím podával předseda pobočky Severní Morava a Slezsko Jakub Sedláček. V kategorii juniorů se návštěvníkům Gastrocentra Moravia představilo devět finalistů. Úkolem bylo připravit během pětačtyřiceti minut čtyři porce hlavního jídla z tříchodového menu z daných surovin. Letos jimi byl pstruh a zelenina Bonduelle. Průběh přípravy soutěžních jídel a práci juniorských finalistů sledovala celé dopoledne hodnoticí komise složená z Tomáše Konopky, manažera Národního týmu AKC ČR, Executive Chef firmy Nestlé Professional Jaroslava Václavka, Oldřicha Pítry a Krzystowa Gawlika z Polska.
Návštěvníci soutěže se mohli přiučit, jak zpracovávat ryby a mořské plody |
Po obědě nastoupili na soutěžní kolbiště senioři. Ti měli za tutéž dobu připravit ze stejných surovin pět porcí. Změna proběhla i ve složení komise – místo Tomáše Konopky se své role ujal Albert Hauptmann, zástupce společnosti Bonduelle, která byla pro tuto kategorii hlavním partnerem. Devět seniorů se utkalo nejen o titul Moravský kuchař, ale také o krásnou cenu od firmy Bonduelle – čtyřdenní gastronomický výlet do Francie. Návštěvníci akce mohli zhlédnout kromě kuchařského zápolení i bohatý doprovodný program. Ve venkovních prostorách bylo možné spatřit ukázky zpracování ryb a mořských plodů, spojené s ochutnávkou od firmy Makro. Dále si zde mohli nechat namíchat chutný drink od Šárky Janové nebo degustovat víno z Chateau Valtice. K poslechu hrála country kapela Hubertus, s kterou si několik písní zahrál i junior z Ruska Roman. Za celý den akce zde prošlo téměř 300 lidí.
Nejlepší z juniorů, Jiří Thiel z Hlučína |
Titul Moravský kuchař si odnesl Rudolf Pospíšil z Brna |
V kategorii juniorů ohodnotila mladé kuchaře odborná porota takto: na třetím místě skončil Lukáš Hlaváček z Brna, stříbrnou příčku získala přerovská Božena Urbanová, zlato a titul si odnesl Jiří Thiel z Hlučína. V kategorii seniorů bylo pořadí následující: na třetím místě se umístil přerovský kuchař Tomáš Kuban, stříbrnou medaili si odvezl do Anglie rožnovský rodák Pavel Býček a první příčku a titul Moravského kuchaře si odnesl Rudolf Pospíšil z Brna. Ceny vítězům předal na slavnostním večeru v hotelu FIT primátor statutárního města Přerova Jiří Lajtoch, pod jehož patronací tato akce proběhla. Díky sponzorům si všichni soutěžící odnesli hodnotné ceny, které jim pomohou v dalším profesním růstu. Na závěr celou akci zhodnotil Albert Hauptmann: „Tento ročník byl na vysoké úrovni a vyrovnané výsledky jsou toho jenom důkazem; také 6 zlatých medailí z devíti zúčastněných, to tady ještě za dobu konání Moravského kuchaře nikdy nebylo…“

Blahopřejeme všem soutěžícím, děkujeme partnerům i městu Přerov a těšíme se již teď na příští ročník opět na Moravě!
Text a foto: AKC ČR,
pobočka Severní Morava a Slezsko
www.akc.cz
Zaneste si do diáře!
XIV. ročník Oslav svatého Vavřince, Gastro Vavřinec a Vavřinecké melounování
Termín: 13. 8. 2011, místo: Kladno
Přijďte vystavit své produkty, zveme vás ke spolupráci – pište na adresu: praha@akc.cz !
Sledujte webové stránky AKC ČR www.akc.cz.
Již brzy zde najdete propozice na dvě největší celostátní soutěže!
Kuchař roku a Cukrář roku 2011/2012
Soutěž pro profesionální kuchaře a cukráře v kategoriích junior a senior, jejíž finále bude odborným doprovodným programem veletrhu Top Gastro.
Vítěz postupuje do celosvětové soutěže WACS Global Chefs Challenge!
GASTRO JUNIOR – NOWACO CUP – Mistrovství ČR (18. ročník)
Gastronomická soutěž pro studenty oborů kuchař, cukrář, číšník; soutěž je podporována Ministerstvem školství ČR, 2. regionální kolo se uskuteční ve spolupráci s Magistrátem hl. města Prahy jako odborný doprovodný program Schola Pragensis.
Soutěž vyhlašuje a odbornou garanci zajišťuje: Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve spolupráci s Asociací číšníků ČR. Ve Věstníku MŠ ČR najdete i jednotlivé termíny konání:
1. regionální kolo (3.–4. 11. 2011 Frenštát pod Radhoštěm, organizátor: SŠHG Frenštát p. R.), 2. regionální kolo (24.–25. 11. 2011 Praha, organizátor: SOŠ a SOU Praha-Čakovice), finále (28. 2. až 1. 3. 2012 Brno, organizátor: Střední škola potravinářská a služeb, Charbulova, Brno) v rámci 28. mezinárodního potravinářského veletrhu Salima.
Generální partner soutěže: Nowaco ČR
International Chefs Day – Mezinárodní den kuchařů
Jubilejní 5. ročník této kulturně gastronomické akce s charitativním cílem se uskuteční 8. října na Staroměstském náměstí!
Cesta proti hladu…/World Chefs Tour Against Hunger
Ve dnech 20.–27. srpna se zúčastní delegace Asociace kuchařů a cukrářů ČR se svým prezidentem a Kontinentálním ředitelem Světové Asociace Kuchařských spolků pro střední Evropu Miroslavem Kubecem největší celosvětové charitativní akce na pomoc dětem v Jižní Africe. O průběhu této mise vás budeme průběžně informovat.
Děkujeme předem za jakoukoli pomoc a podporu. Více informací na www.akc.cz