Pohled pod pokličku AKC ČR

Moravský kuchař 2011

14. května 2011 se uskutečnil IX. ročník gastronomické akce Moravský kuchař 2011. Celkem osmnáct kuchařů přijelo do přerovského Gastrocentra Moravia na Optické ulici, aby změřilo své síly v této kulinářské soutěži. I letos se tato soutěž mohla pyšnit přívlastkem mezinárodní, protože na tuto soutěž přijeli kuchaři nejen z Čech a Moravy, ale i z Anglie, Ruska a Polska. Povzbudit je přišel i prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Kontinentální ředitel Světové Asociace Kuchařských spolků pro střední Evropu Miroslav Kubec, který nad touto soutěží převzal osobní záštitu.

Od rána panoval v přerovském studiu čilý ruch. Veškeré informace o soutěžících i dění kolem soutěže všem příchozím podával předseda pobočky Severní Morava a Slezsko Jakub Sedláček. V kategorii juniorů se návštěvníkům Gastrocentra Moravia představilo devět finalistů. Úkolem bylo připravit během pětačtyřiceti minut čtyři porce hlavního jídla z tříchodového menu z daných surovin. Letos jimi byl pstruh a zelenina Bonduelle. Průběh přípravy soutěžních jídel a práci juniorských finalistů sledovala celé dopoledne hodnoticí komise složená z Tomáše Konopky, manažera Národního týmu AKC ČR, Executive Chef firmy Nestlé Professional Jaroslava Václavka, Oldřicha Pítry a Krzystowa Gawlika z Polska.

Návštěvníci soutěže se mohli přiučit, jak zpracovávat ryby a mořské plody Návštěvníci soutěže se mohli přiučit, jak zpracovávat ryby a mořské plody

Po obědě nastoupili na soutěžní kolbiště senioři. Ti měli za tutéž dobu připravit ze stejných surovin pět porcí. Změna proběhla i ve složení komise – místo Tomáše Konopky se své role ujal Albert Hauptmann, zástupce společnosti Bonduelle, která byla pro tuto kategorii hlavním partnerem. Devět se­niorů se utkalo nejen o titul Moravský kuchař, ale také o krásnou cenu od firmy Bonduelle – čtyřdenní gastronomický výlet do Francie. Návštěvníci akce mohli zhlédnout kromě kuchařského zápolení i bohatý doprovodný program. Ve venkovních prostorách bylo možné spatřit ukázky zpracování ryb a mořských plodů, spojené s ochutnávkou od firmy Makro. Dále si zde mohli nechat namíchat chutný drink od Šárky Janové nebo degustovat víno z Chateau Valtice. K poslechu hrála country kapela Hubertus, s kterou si několik písní zahrál i junior z Ruska Roman. Za celý den akce zde prošlo téměř 300 lidí.

Nejlepší z juniorů, Jiří Thiel z Hlučína Nejlepší z juniorů, Jiří Thiel z Hlučína Titul Moravský kuchař si odnesl Rudolf Pospíšil z Brna Titul Moravský kuchař si odnesl
Rudolf Pospíšil z Brna

V kategorii juniorů ohodnotila mladé kuchaře odborná porota takto: na třetím místě skončil Lukáš Hlaváček z Brna, stříbrnou příčku získala přerovská Božena Urbanová, zlato a titul si odnesl Jiří Thiel z Hlučína. V kategorii seniorů bylo pořadí následující: na třetím místě se umístil přerovský kuchař Tomáš Kuban, stříbrnou medaili si odvezl do Anglie rožnovský rodák Pavel Býček a první příčku a titul Moravského kuchaře si odnesl Rudolf Pospíšil z Brna. Ceny vítězům předal na slavnostním večeru v hotelu FIT primátor statutárního města Přerova Jiří Lajtoch, pod jehož patronací tato akce proběhla. Díky sponzorům si všichni soutěžící odnesli hodnotné ceny, které jim pomohou v dalším profesním růstu. Na závěr celou akci zhodnotil Albert Hauptmann: „Tento ročník byl na vysoké úrovni a vyrovnané výsledky jsou toho jenom důkazem; také 6 zlatých medailí z devíti zúčastněných, to tady ještě za dobu konání Moravského kuchaře nikdy nebylo…“

Blahopřejeme všem soutěžícím, děkujeme partnerům i městu Přerov a těšíme se již teď na příští ročník opět na Moravě!

Text a foto: AKC ČR,
pobočka Severní Morava a Slezsko

www.akc.cz


Zaneste si do diáře!

XIV. ročník Oslav svatého Vavřince, Gastro Vavřinec a Vavřinecké melounování

Termín: 13. 8. 2011, místo: Kladno
Přijďte vystavit své produkty, zveme vás ke spolupráci – pište na adresu: praha@akc.cz !

Sledujte webové stránky AKC ČR www.akc.cz.
Již brzy zde najdete propozice na dvě největší celostátní soutěže!

Kuchař roku a Cukrář roku 2011/2012

Soutěž pro profesionální kuchaře a cukráře v kategoriích junior a senior, jejíž finále bude odborným doprovodným programem veletrhu Top Gastro.

Vítěz postupuje do celosvětové soutěže WACS Global Chefs Challenge!

GASTRO JUNIOR – NOWACO CUP – Mistrovství ČR (18. ročník)

Gastronomická soutěž pro studenty oborů kuchař, cukrář, číšník; soutěž je podporována Ministerstvem školství ČR, 2. regionální kolo se uskuteční ve spolupráci s Magistrátem hl. města Prahy jako odborný doprovodný program Schola Pragensis.

Soutěž vyhlašuje a odbornou garanci zajišťuje: Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve spolupráci s Asociací číšníků ČR. Ve Věstníku MŠ ČR najdete i jednotlivé termíny konání:

1. regionální kolo (3.–4. 11. 2011 Frenštát pod Radhoštěm, organizátor: SŠHG Frenštát p. R.), 2. re­gionální kolo (24.–25. 11. 2011 Praha, organizátor: SOŠ a SOU Praha-Čakovice), finále (28. 2. až 1. 3. 2012 Brno, organizátor: Střední škola potravinářská a služeb, Charbulova, Brno) v rámci 28. mezinárodního potravinářského veletrhu Salima.

Generální partner soutěže: Nowaco ČR

International Chefs Day – Mezinárodní den kuchařů

Jubilejní 5. ročník této kulturně gastronomické akce s charitativním cílem se uskuteční 8. října na Staroměstském náměstí!

Cesta proti hladu…/World Chefs Tour Against Hunger

Ve dnech 20.–27. srpna se zúčastní delegace Aso­ciace kuchařů a cukrářů ČR se svým prezidentem a Kontinentálním ředitelem Světové Asociace Kuchařských spolků pro střední Evropu Miroslavem Kubecem největší celosvětové charitativní akce na pomoc dětem v Jižní Africe. O průběhu této mise vás budeme průběžně informovat.

Děkujeme předem za jakoukoli pomoc a podporu. Více informací na www.akc.cz 

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více