World Chefs Tour Against Hunger 2011
Český tým se 20.–27. srpna 2011 zúčastní turné World Chefs Tour Against Hunger 2011 (Cesta proti hladu 2011), které se bude konat v Jihoafrické republice. Turné má za cíl bojovat proti hladu v této zemi.
Tato prestižní charitativní akce je organizována v Jihoafrické republice již potřetí v historii, po velmi úspěšných předchozích ročnících v letech 1993 a 2003. Letošní turné by se mělo stát historicky největší charitativní sbírkovou akcí organizovanou kuchaři nebo kuchařskými asociacemi – cílem je shromáždit 5 000 000 randů (cca 12 450 000 Kč). V roce 1993, kdy se akce konala poprvé, se vybralo 500 000 randů (dnes cca 1 245 000 Kč), v roce 2003 to bylo již 1 500 000 randů (dnes cca 3 735 000 Kč).
Turné sleduje následující cíle:
- V první řadě shromáždit co nejvíce finančních prostředků, které umožní nakoupit potraviny potřebné k nasycení hladovějících dětí v Jihoafrické republice.
- Zvýšit mezi lidmi povědomí o problému chudoby a hladu a také o pomoci, kterou mohou kuchaři aktivně poskytnout.
- S pomocí WACS (Celosvětové asociace kuchařů) a satelitních médií zviditelnit potřebu řešení nejen ekonomických problémů v zemi, která dokázala uskutečnit již řadu změn, ale kde denně usíná 2,5 milionu dětí bez jídla.
|
Akce se zúčastní přes 200 kuchařů z téměř 40 zemí, kteří se dopraví do Jihoafrické republiky za své prostředky a akci věnují svůj čas a odborné zkušenosti. Kuchaři se ubytují v hotelovém řetězci Southern Sun Hotels, který je spolu se společností Bidvest hlavním sponzorem celého turné.
Turné začne kuchařům v Johannesburgu, v průběhu týdne budou účastnické týmy cestovat po různých městech země a ukončí jej opět v Johannesburgu. Během turné se hostující kuchaři zúčastní kuchařských promenád, gastronomických oslav, předváděcích akcí a instruktáží věnovaných výživě. Akce budou probíhat v restauracích, hotelech a obchodních centrech po celé zemi a vyvrcholí 27. srpna slavnostní galavečeří Bidvest, během které proběhne dražba. Ta má za cíl získat další finanční prostředky. Mezi draženými předměty budou například kuchařské rondony nebo elektronická kuchařka plná vynikajících receptů od špičkových šéfkuchařů z celého světa. Organizátoři z dalších kuchařských asociací budou ve stejnou dobu organizovat podobné galavečeře po celém světě. Přenos z galavečeří bude vysílán přes satelitní televize do deseti metropolí světa.
Kuchaři, kteří se akce zúčastnili již v minulosti a cestovali po městech, kde sytili hladovějící děti a setkávali se s místními komunitami po celé Jihoafrické republice, řekli, že turné jim navždy ovlivnilo život.
Vybrané prostředky nebudou distribuovány charitativním organizacím ve formě peněžních darů, ale budou použity na vytvoření programu pro rozdělování potravy a pro samotný nákup potravin tak, aby program mohl fungovat co nejdéle.
Český tým se také setká s krajany, kteří žijí v Jihoafrické republice a během společného večera pro ně připraví něco z tradiční české gastronomie. Miroslav Kubec, prezident AKC ČR a Kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro střední Evropu, osobně doprovází tým ve složení:
- Tomáš Konopka – Culinary advisor Nestlé Professional a Manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky,
- Marek Svoboda – Culinary advisor Nowaco a Vedoucí Gastro studia NOWACO,
- Lukáš Skála – cukrář hotelu InterContinental Praha a člen Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky,
- Martin Ševčík – kuchař hotelu InterContinental Praha,
- Zuzana Albrechtová – manažer Asociace kuchařů a cukrářů České republiky,
- Šárka Dittrichová – novinářka a fotografka, Rezonance Praha.
- Spolu s týmem Asociace kuchařů a cukrářů ČR se mise do Afriky zúčastní i tým Československého svazu kuchařů v tomto složení:
- Jan Pýcha – šefkuchař a majitel restaurantu Tvrz Průhonice,
- Jan Michálek – Culinary advisor pekáren La Lorraine, manažer týmu,
- David Král – Junior Chef, student SOU a SOŠ SČMSD Praha 9 – Klánovice,
- Lenka Sapíková – šéfová studené kuchyně, hotel Crown Plaza.
-akc-
Více informací o turné: http://worldchefstour.co.za
