Vyhlášen XV. ročník přehlídky kuchařského umění žáků SOU a SOŠ
Lázeňský pohárek 2016
Kde jinde oslavit 700. výročí narození Karla IV., než v jeho milovaných Karlových Varech? A jak jinak oslavit toto výročí, než dobrotami ze švestek, které do českých zemí právě tento panovník nechal přivézt z Francie?
Propozice soutěže a přihlášky jsou již nyní na webových stránkách AKC ČR – www.akc.cz.
|
Staňte se odborníkem na bezmasá jídla!
Potřebujete proškolit sebe nebo vaše kuchaře pro práci ve veganských a vegetariánských restauracích, ve školních, nemocničních a závodních jídelnách? Pracujete v restauraci wellness hotelu, nebo v moderní restauraci, která chce mít na jídelním lístku moderní bezmasé pokrmy? Zajímáte se o veganskou kuchyni a chtěli byste si rozšířit své znalosti? 
Právě pro vás je tu certifikovaný vzdělávací program „Kuchař specialista pro rostlinnou kuchyni“!
Absolventi tohoto vzdělávacího programu získají teoretické a praktické znalosti přípravy moderních jídel ze zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, ze semínek, ořechů i alternativních surovin nahrazujících maso a mléko.
Program je určen pro vyučené kuchaře a bude obsahovat 96 výukových hodin rozdělených do 12 seminářů. První pilotní běh bude probíhat od jara 2017 v Praze a bude rozdělen do šesti víkendových seminářů, vždy jeden víkend v měsíci. Pokud bude dostatečný zájem i z jiných měst republiky, bude tento vzdělávací program posléze otevřen i mimo Prahu.
Více informací naleznete na www.akc.cz.
Přihlášky a dotazy zasílejte na projekty@akc.cz.
Známe nejlepšího cukráře České republiky!
Výstaviště PVA EXPO Praha-Letňany se ve dnech 30. září a 1. října stalo dějištěm finále nejprestižnější cukrářské soutěže v České republice Cukrář roku – Bidvest Cup 2016.
Ve čtyřech studiích se během dvou dnů utkalo v Letňanech sedm finalistů. Každý tým připravil podle svého originálního receptu šest porcí kavárenského dezertu za použití 5 surovin KLASA a šest porcí dezertu za použití čokolády Madagaskar 67,4 % kakaa nebo čokolády Brazil 66,8 % kakaa od firmy Callebaut.
Dalším úkolem soutěžících bylo přivézt a vystavit soutěžní úkol z korespondenčního kola – slavnostní výrobek bez omezení tvaru do hmotnosti 5 000 g na téma Karel IV. – a odborné porotě předložit degustační vzorek.
Nejlepším cukrářem České republiky se stal František Buchal z Cukrárny Buchalovi, Praha 9 – Čakovice (commis Kateřina Švestková). Druhé místo obsadila Denisa Drahotská ze Střední školy potravinářské Smiřice (commis Simona Dubiasová), třetí místo získala Tereza Minaříková ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Horky nad Jizerou (commis Lucie Zemanová).
Vedle soutěže Cukrář roku 2016 probíhaly také doprovodné soutěže, například o nejlepší chodský koláč, nejlepší cupcake či nejlepší palačinku.

Výherci doprovodných soutěží:
- Chodský koláč – Veronika Macháčková (SŠ a VOŠ cest. ruchu, České Budějovice)
- Cup cakes – Eva Holá (SŠ a VOŠ cest. ruchu, České Budějovice)
- Palačinky – Ladislav Floreán (SOŠ cest. ruch, obchod, služby a podnikání v hotelnictví, Bratislava)
Všechny výše zmiňované výrobky soutěžících cukrářů hodnotila odborná komise, která pracovala ve složení Pavlína Berzsiová (předsedkyně), Pavlína Permedlová, Alena Kirpalová, Petra Vránová a Vladimír Krofta.
www.akc.cz
Foto: Michal Moučka
