Pohled pod pokličku AKC ČR – 5/2014

AKC ČR proškolí menzy

Koncem března podepsali prezident AKC ČR Bc. Miroslav Kubec a Ing. Jiří Macoun, ředitel Kolejí a menz UK, smlouvu o vzdělávání šéfkuchařů a kuchařů všech menz Univerzity Karlovy.

 Celkem proběhne deset vzdělávacích seminářů. Účastníci se seznámí mimo jiné se správným využitím moderní kuchyňské technologie, naučí se připravovat zajímavé přílohy, moderní zeleninová jídla i saláty. Nebude chybět ani česká kuchyně, minutková jídla či příprava akcí, jako jsou koktejl či raut. Pro AKC ČR se jedná o pilotní běh jednoho z kurzů v rámci certifikovaného vzdělávacího programu. Ten, kdo absolvuje všechny povinné semináře, splní dané podmínky a samozřejmě uspěje u závěrečného testu, obdrží doklad, že je Certifikovaný kuchař účelového stravování. AKC ČR je připravena takto proškolit i zájemce z oblasti školního, nemocničního a závodního stravování, stejně tak jako zaměstnance lázeňských provozů.


Program Adaptabilita –
Odborné semináře pro IHC

Až do července tohoto roku budou zkušení lektoři AKC ČR školit kuchaře hotelu InterContinental Prague, který získal prostředky z projektu Praha Adaptabilita hrazeného z Evropských sociálních fondů.

Účastníci se budou vzdělávat ve čtyřech oblastech: Molekulární kuchyně v praxi (lektor T. Konopka), Moderní česká kuchyně v menu a jídelním lístku (lektor S. Zukal), Moderní menu s využitím sezonních surovin (lektor J. Štift) a Moderní kuchyňská technologie (lektor L. Brázda).


Bezplatné semináře končí v říjnu

Asociace kuchařů a cukrářů se stala subdodavatelem AHR ČR pro vzdělávací projekt hrazený z ESF „Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu" agentury CzechTourism.

Pro vaše řadové zaměstnance-kuchaře jsou připraveny tyto odborné gastronomické semináře s praktickými ukázkami:

Recepce, raut, banket
Jak správně domluvit, zkalkulovat a připravit moderní gastronomickou akci.
Lektor: M. Jiskra nebo L. Brázda

Moderní česká kuchyně
Co je česká kuchyně, co zařadit do jídelního lístku, jak připravit jednoduché moderní české menu.
Lektor: S. Zukal

Ryby
Jak nakupovat, ekonomicky připravovat a servírovat ryby v moderní podobě, jak si poradit s lososem, humrem nebo ústřicemi.
Lektor: M. Jiskra nebo S. Zukal

Kalendář bezplatných seminářů pro řadové kuchaře

Datum Téma Lektor Místo konání
26. 5. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Ostrava, SOŠ AHOL
27. 5. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Ostrava, SOŠ AHOL
28. 5. 2014 Ryby M. Jiskra Ostrava, SOŠ AHOL
4. 8. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Liberec, Hotel BW Plus Pytloun
5. 8. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Liberec Hotel BW Plus Pytloun
6. 8. 2014 Ryby M. Jiskra Liberec Hotel BW Plus Pytloun
8. 9. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Písek, Hotel Bílá růže
9. 9. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Písek, Hotel Bílá růže
25. 9. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Praha, PVA Letňany
6. 10. 2014 Recepce, raut, banket L. Brázda Beskydy, Bílá, Hotel Bauer

Texty: -HaM-
Foto: AKC ČR

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více