Pohled pod pokličku AKC ČR – 7/2014

Mezinárodní den kuchařů

Charitativní akce

Program:

  • 5. MAKRO mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa 2014
  • Finále soutěže „FOOD CUP CZECH SPECIALS"
  • Cukrářská soutěž „Ochutnejte sladkou Českou republiku"

Datum konání: 6. září 2014 v rámci akce Festival FOOD PARADE 2014
Místo konání: Zámek Troja, Praha 7
Organizátor: Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Hlavní partner akce:
Makro Cash & Carry ČR, Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism
Více informací naleznete na:  www.akc.cz


GASTRO JUNIOR BIDVEST CUP 2014/2015

Asociace kuchařů a cukrářů ČR vyhlašuje již 21. ročník soutěže „Gastro Junior Bidvest Cup 2014/2015". Generálním partnerem celé soutěže je společnost Bidvest Czech Republic.

PSoutěž Gastro Junior – Bidvest Cup s dlouholetou tradicí je nejprestižnější soutěží pro mladé gastronomické odborníky v ČR. AKC ČR respektuje vývoj těchto soutěží podle regulí WACS (Světová asociace kuchařských spolků) a v tomto ročníku mění zadání pro finále. Vítěz národního kola v oboru KUCHAŘ postupuje do světové soutěže WACS – Young Chefs Challenge.

Soutěžní obory: kuchař, cukrář a číšník.

První regionální kolo se uskuteční ve dnech 22.–23. října ve škole SŠH gastronomie SČMSD Klánovice, druhé kolo se uskuteční ve dnech 27.–28. listopadu 2014 v SŠ spol. stravování Ostrava-Hrabůvka. Z regionálních kol postupuje do FINÁLE z každého oboru 30 kuchařů, 30 cukrářů a 30 číšníků. Finále celé soutěže se uskuteční 15.–17. ledna 2015 na brněnském výstavišti v pavilonu P v rámci doprovodného programu veletrhu Go a Regiontour 2015.

Novinky v letošním roce

Novinkou jsou změny soutěžního zadání při finále oboru kuchař. Ti budou mít za povinnost přípravu 4 porcí pokrmu v daném čase, ale každý soutěžící si vylosuje 5 surovin z tajného koše. Suroviny budou mít kulinářskou návaznost na maso, které bude obsaženo v každém tajném koši. Zadání regionálních kol zůstává stejné jako v minulých ročnících!

Celá soutěž splňuje kritéria soutěží – Světové asociace kuchařů – WACS. Komisaři jsou proškoleni dle regulí WACS.

Více informací naleznete v propozicích na www.akc.cz. 


Bezplatné semináře v říjnu končí!

Asociace kuchařů a cukrářů se stala subdodavatelem AHR ČR pro vzdělávací projekt Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu agentury CzechTourism. Tento projekt bude ukončen koncem října tohoto roku.

Pro vaše řadové kuchaře jsou připraveny tyto odborné gastronomické semináře:

  • Recepce, raut, banket
    Jak správně domluvit, zkalkulovat a připravit moderní gastronomickou akci
    Lektor: M. Jiskra nebo L. Brázda
  • Moderní česká kuchyně
    Co je česká kuchyně, co zařadit do jídelního lístku, ukázka jednoduchého českého menu.
    Lektor:
    S. Zukal
  • Ryby
    Jak nakupovat, ekonomicky připravovat a servírovat ryby v moderní podobě, jak si poradit s lososem, humrem nebo ústřicemi
    Lektor:
    M. Jiskra nebo S. Zukal

Nejbližší termíny bezplatných seminářů:

4. 8. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Liberec, Hotel Pytloun
5. 8. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Liberec, Hotel Pytloun
6. 8. 2014 Ryby M. Jiskra Liberec, Hotel Pytloun
8. 9. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Písek, Hotel Bílá růže
9. 9. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Písek, Hotel Bílá růže
25. 9. 2014 Recepce, raut, banket M. Jiskra Praha, PVA Letňany
6. 10. 2014 Recepce, raut, banket L. Brázda Hotel Bauer, Bílá – Beskydy
16. 10. 2014 Moderní česká kuchyně S. Zukal Lázně Klimkovice

Materiály na této straně připravila Maria Horníková

www.akc.cz 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více