Moravský kuchař
– Zlatá duha 2012 „Bonduelle Cup"
18.–19. 5. 2012, GASTROCENTRUM MORAVIA PŘEROV
Děkujeme všem, kteří podpořili 10. ročník mezinárodní kuchařské soutěže Moravský kuchař 2012. Letošní ročník byl přítomnými novináři i odborníky hodnocen velmi kladně.

U příležitosti jubilejního ročníku jsme soutěž připravili na dva dny, tímto jsme umožnili všem přihlášeným připravit svá jídla ve finále. V pátek se o titul Moravský kuchař Retigo Cup 2012 – Junior utkalo 13 soutěžících z celé České republiky a Polska. V sobotu soutěžilo 12 zkušených kuchařů o Zlatou duhu – Bonduelle Moravský kuchař 2012 – Senior. Tato kategorie měla nejlepší úroveň za celou historii, což dokazuje i šest udělených zlatých medailí. Velkým přínosem byla mezinárodní účast v podání kuchařů z Ruska a Polska. V doprovodném programu jsme se snažili přiblížit gastronomické trendy široké veřejnosti. Myslím, že příprava české kuchyně úpravou Sous-vide nebo využitím molekulární kuchyně byla pro přítomné velmi zajímavá.
Tomáš Konopka, manažer Národního kuchařského týmu AKC ČR a člen Culinary Nestlé teamu ukázal, kam se gastronomie ubírá. Atmosféru a více informací si můžete prohlédnout na stránkách www.gastromorava.cz ve složce Moravský kuchař.
Luděk Bil, AKC ČR
pobočka Severní Morava a Slezsko
www.akc.cz
Český tým na 35. kongresu WACS
Jihokorejský Daejeon přivítal začátkem května kuchaře z celého světa na 35. kongresu Světové kuchařské asociace (WACS). Z 95 členských států vyslalo své týmy 67 zemí.
Program na téma Kuchaři bez hranic, diskuse o vzdělávání, soutěže a odborné semináře originálně doplnila realizace nového světového rekordu. Do Guinessovy knihy bylo zapsáno 2 111 účastníků v profesním oblečení na společném setkání!
Českou republiku reprezentoval tým pod vedením prezidenta AKC ČR a kontinentálního ředitele WACS pro střední Evropu Miroslava Kubece, Marek Svoboda, Zuzana Albrechtová a členové ČSL.SK Jiří Král, David Král a Julius Dubovský.
Prezident AKC ČR přednesl na kongresu zprávu o gastronomickém dění v České republice i střední Evropě.
Text: -zu-
Foto: AKC ČR
www.akc.cz
Smutočné oznámenie
S hlbokým zármutkom oznamujeme, že 30. apríla 2012 v popoludňajších hodinách dotĺklo srdce nášho kolegu a kamaráta, viceprezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov,
pána Róberta Kmeťa.
Odišiel náhle a bez rozlúčky, obklopený milovanou rodinou. Posledná rozlúčka s ním sa uskutočnila v sobotu 5. mája 2012 o 10.00 hodine v obradnej sieni bratislavského Krematória. Venujte mu prosím tichu spomienku.
V úcte
František Janata
prezident SZKC
Zuzana Dúžeková
generálna tajomníčka SZKC
KALENDÁŘ AKCÍ AKC ČR 2012 |
20. 6. |
Zájezd na Kvildu – Stará Garda – Senior Klub AKC ČR |
21. 6. |
Seminář „Moučníky jak je neznáte" – pobočka Brno |
červen |
Účast členů představenstva pobočky SČ na závěrečných zkouškách členských škol – pobočka Severní Čechy |
28. 6. |
Zájezd na Hamousův statek – Stará Garda – Senior Klub AKC ČR |
30. 6. |
Slapy – vaření pro charitu – Stará Garda – Senior Klub AKC ČR |
7. 7. |
Kurz Grilování pro každého II. |
4. 8. |
Kurz Grilování pro každého III. |
11. 8. |
XV. oslavy sv. Vavřince, soutěž Gastro Vavřinec, Carvingová show – Vavřinecké melounování – pobočka Praha a Střední Čechy |
11. 8. |
Účast na oslavách sv. Vavřince na Kladně – Stará Garda – Senior Klub AKC ČR |
11. 8. |
Kvalifikace na VIII. ročník mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů, Kladno |
11. 8. |
Kurz Hovězí steaky I. |
8. 9. |
MS ČR ve vaření kotlíkových gulášů Přerov 2012 – pobočka Severní Morava a Slezsko |
12.–13. 9. |
Dvoudenní zájezd do Kroměříže – Stará Garda – Senior Klub AKC ČR |
20. 9. |
Seminář „Degustační vícechodové menu" – pobočka Brno |
29. 9. |
Kurz Hovězí steaky II. |
září |
Seminář cukrářů ve spolupráci s Almecem – francouzský šéfcukrář – nové trendy – pobočka Severní Morava a Slezsko |
září |
Seminář HCCP – pobočka Jižní Čechy |
září |
Vyslání týmu na festival guláše – pobočka Jižní Čechy |
září |
Předváděcí středisko Vrchlabí Intergast – exkurze – pobočka Východní Čechy |
5.–10. 10. |
IKA – Culinary Olympics 2012, ERFURT |
6. 10. |
Zájezd do Německa do Erfurtu na kuchařskou olympiádu IKA ERFURT 2012 – pobočka Brno |
6. 10. |
Zájezd na olympiádu IKA Erfurt 2012 – pobočka Východní Čechy |
13. 10. |
MEZINÁRODNÍ DEN KUCHAŘŮ – celosvětové oslavy s charitativním posláním, 6. ročník |
20. 10. |
Účast na MDK – Stará Garda – Senior Klub AKC ČR |
18.–20. 10. |
Kuchařská soutěž Gastro Pardubice 2012 – pobočka Východní Čechy |
říjen |
Soutěž Olima 2012 – pobočka Severní Morava a Slezsko |
říjen |
Soutěž Nordia Cup Polsko – účast RGJ pobočka Severní Morava a Slezsko |
říjen |
Gastro Junior 2013 – Nowaco Cup – 1. regionální kolo – Praha |
říjen |
Gastro junior 2013 – Nowaco Cup – 2. regionální kolo – pobočka Severní Morava a Slezsko |
13. 11. |
Seminář „Sea food" – pobočka Brno |
29. 11. |
Výstava vánočního cukroví a perníků – pobočka Brno |
listopad |
7. ročník ČESKÝ KAPR 2012 – pobočka Šumava a Jižní Čechy |
listopad |
Soutěž Gastro Festival Ostrava 2012 – účast RGJ pobočka Severní Morava a Slezsko |
listopad |
Seminář Kapr v naší kuchyni – tradiční a moderní úprava – pobočka Severní Morava a Slezsko |
listopad |
GASTROFEST – pobočka Jižní Čechy |
listopad |
Seminář – Entomofabie, Kroměříž – pobočka Severní Morava a Slezsko |
prosinec |
XIV. ročník Lázeňský pohárek 2012 – pobočka Karlovy Vary |
prosinec |
Mikulášská zábava – Stará Garda – Senior Klub AKC ČR |