Pohled pod pokličku AKC ČR – červen 2013

Tescoma Cup 2013

Ve dnech 21. a 22. 3. se na půdě Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži konal 2. ročník soutěže mladých kuchařů v oblasti gastronomie s mezinárodní účastí soutěžících kuchařů Gastro Kroměříž – TESCOMA CUP 2013.

Soutěžící byli rozděleni do tří kategorií – junioři (do 18 let), senioři (nad 19 let) a zahraniční junioři (z Polska a Itálie). Juniorů bylo celkem 27, seniorů 16 a zahraničních juniorů 6. Každý soutěžící měl na přípravu pokrmu 45 minut a musel připravit pokrm z vepřové krkovice, mletého masa (které dodal partner soutěže JOSPO – Josef Pospíšil) a zeleniny Bonduelle, ostatní ingredience si mohl určit sám dle svého uvážení. Pokrm musel být připraven tak, aby odpovídal gastronomickým pravidlům. Poté byl pokrm zhodnocen odbornou komisí, která udělovala body jak za přípravu jídla, tak za hygienu, vzhled, servírování i chuť. Všechny pokrmy byly k nahlédnutí na stole, kde byly vystaveny pro diváky a účastníky soutěže. Pro každého soutěžícího byla připravena spousta hodnotných cen od sponzorů a partnerů soutěže a každý také obdržel diplom a medaili a tři nejlepší získali pohár. Absolutním vítězem v kategorii juniorů se stala Lucie Cinková a v kategorii seniorů, stejně jako v předchozím ročníku, Marek Schober. Soutěž se konala pod záštitou ministra školství České republiky, dále hejtmana Zlínského kraje, starostky města Kroměříže, prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a starostky města Chropyně. Generálním partnerem soutěže byla TESCOMA a hlavními partery INTERGAST PRAHA, Bonduelle a JOSPO – Josef Pospíšil.

Pro úspěch soutěže se další ročník bude konat ve stejných dnech opět na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži ve dnech 19.–21. 3. 2014.


Bezplatné gastronomické semináře – další termíny

Již ve třetím kraji naší republiky proběhly bezplatné gastronomické semináře určené pro řadové zaměstnance v rámci vzdělávacího projektu Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu.

Nejbližší termíny seminářů:

4. 7. 2013 Klánovice – Moderní česká kuchyně, lektor S. Zukal
27. 8. 2013 Klánovice – Ryby, lektor M. Jiskra
28. 8. 2013 Klánovice – Recepce, raut, banket – lektor M. Jiskra
16. 9. 2013 Nový Bor – Moderní česká kuchyně, lektor S. Zukal
29. 10. 2013 Karlovy Vary – Ryby, lektor M. Jiskra
30. 10. 2013 Karlovy Vary – Recepce, rauty a bankety, lektor M. Jiskra

Projekt pro CzechTourism organizuje Asociace hotelů a restaurací ČR. Asociace kuchařů a cukrářů je subdodavatelem vzdělávacích modulů na téma Ryby, Moderní česká kuchyně a Recepce, rauty a bankety. Ti, kteří je nestihli, nemusejí zoufat. Po-
­kud bude v tom kterém kraji zájem, budou zde uspořádány semináře znovu, nebo se může přihlásit na tyto semináře v jiném kraji. Semináře nejsou určeny pro ty, kteří jsou zaměstnáni v Praze. Veškeré informace a registrace naleznete na www.vzdelavani.czechtourism.cz.


Oslavy sv. Vavřince

 Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Praha a střední Čechy ve spolupráci s Magistrátem města Kladna a řadou partnerů připravuje i v letošním roce již XVI. ročník Oslav svatého Vavřince. Oslavy se uskuteční 10. srpna.

Součástí oslav je tradičně i soutěž týmů GASTRO VAVŘINEC 2013. Této soutěže se mohou zúčastnit týmy složené pouze ze členů AKC ČR – věkově nejsou týmy omezeny. Tým se skládá ze 4 členů: kapitán, 2 kuchaři a manažer týmu. Soutěžní pokrm připravuje kapitán a 2 ku­chaři.

Manažer se stará o prodej lístků k odběru soutěžních pokrmů. Lístky k prodeji budou předány manažeru týmu, a ten zodpovídá za prodej a finance.

Maximální počet týmů přihlášených do soutěže je šest.

Hlavní surovina pro rok 2013: Chlazená hovězí loupaná plec, pořadatel dodá hlavní surovinu v hmotnosti 200 g na osobu. V připravovaném pokrmu nemusí být použito celých 200 g hlavní suroviny. Lze kombinovat i s jiným masem, ale hlavní surovina musí být v pokrmu dominantně zastoupena.

Hlavní cena pro vítěze: Gastronomická cesta Prahou (včetně ubytování na celý víkend se snídaní)

Veškeré další informace a propozice soutěže na www.akc.cz

Text a foto: -HaM-

www.akc.cz

Kalendář akcí AKC ČR:

25. 6. 2013 Seminář „Jídelní lístek, webové stránky a Facebook“,
Aquapalace Hotel, Čestlice
10. 8. 2013 Oslavy sv. Vavřince, Kladno
26. 10. 2013 Mezinárodní den kuchařů, Praha

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více