Pohled pod pokličku AKC ČR – Gastro Junior – Nowaco Cup 2012

Gastro Junior – Nowaco Cup 2012

Ve dnech 28. 2. – 1. 3. 2012 proběhl v pavilonu G2 brněnského výstaviště 18. ročník finále soutěže AKC ČR mladých odborníků v oblasti gastronomie, GASTRO JUNIOR BRNO 2012 – NOWACO CUP. Mezinárodní mistrovství České republiky v oborech kuchař/kuchařka, cukrář/cukrářka, číšník/servírka se konalo pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR, primátora statutárního města Brna, a kontinentálního ředitele WACS pro střední Evropu a prezidenta AKC ČR jako odborný program Mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA – MBK – INTECO – VINEX 2012.

 V oboru kuchař se utkalo 32, v oboru cukrář 26 a v oboru číšník 29 soutěžících. Finalisty byli žáci postupující ze dvou regionálních kol, která se konala na podzim roku 2011 ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Praze, a studenti z Francie, Polska a Slovenské republiky.

Úkolem soutěžících v oboru kuchař/kuchařka bylo připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou byla krůtí prsa; hlavní surovinu dodal generální partner soutěže – společnost NOWACO ČR. Součástí soutěžního úkolu bylo zapracování dvou tajných surovin z pěti surovin ze spotřebního koše. Cukráři a cukrářky se museli vypořádat s přípravou čtyř porcí teplého moučníku „Nákyp v moderní úpravě" v časovém limitu 45 minut. Nákyp musel obsahovat tepelně zpracovanou tajnou surovinu, jejíž zadání si soutěžící vylosovali 20 minut před zahájením soutěže. Moučník byl součástí tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu. Zadáním pro obor číšník/servírka byla příprava ovocného dezertu (nikoliv ovocného salátu) pro dvě osoby včetně servisu před zraky hostů. Šlo o úpravu ovoce v teplé nebo studené formě s povinnou úpravou čerstvého ananasu a dalších dvou druhů ovoce dle vlastního uvážení. Součástí bylo i podávání šumivého vína k ovocnému dezertu pro dvě osoby včetně servisu a také jazyková zkouška – komunikace s hostem po skončení soutěžních úkolů v jazyce anglickém, německém nebo ruském.

Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo po třídenním klání ve čtvrtek 1. března 2012 v odpoledních hodinách v prostorách Orea Hotelu Voroněž. Všichni soutěžící obdrželi diplomy a medaile podle počtu získaných bodů, vítězové na 1.–3. místě obdrželi poháry a diplomy za umístění a věcné ceny od partnerů soutěže. Poprvé v historii měla kategorie číšník dva vítěze se shodným počtem bodů.

S jakými tajnými surovinami soutěžící pracovali?

Obor kuchař:

Smetana 30% Frischli, créme Fraiche 45%, špenátové listy v porcích, rajčata drcená, lišky v nálevu, lesní med, sušené švestky, vaječná melanž, šalotka.

Obor cukrář:

Ovoce mražené: meruňky, švestky, maliny, borůvky, lesní směs; ostatní suroviny: mandle loupané, vlašské ořechy, lískové oříšky, vločky rýžové, jáhly, tvaroh měkký, zakysaná smetana, smetana ke šlehání.

Slavnostního vyhlášení se spolu s dalšími hosty zúčastnili zástupkyně MŠMT ČR Ing. Ivana Nepovímová z odboru středního vzdělávání a prezident AKC ČR Miroslav Kubec. Oba vyjádřili uznání soutěžícím i pedagogům a poděkovali sponzorům soutěže.

Předsedkyně pro obor cukrář Pavlína Berzsiová zhodnotila úroveň soutěže těmito slovy:

„Zadání letošního ročníku ‚Nákyp v moderní úpravě‘ se soutěžícím opravdu podařilo splnit téměř bez chyby. Nákypy byly připravené správně podle propozic, s velkou nápaditostí a rozmanitostí chutí. Osvědčila se i tajná surovina, ze které měli soutěžící v začátcích velké obavy. Přesto, že si tajnou surovinu losovali teprve 20 minut před zahájením soutěže, byla správně zakomponovaná do vlastního nákypu. Množství tajné suroviny nebylo zadané, a tak většina soutěžících použila jen velmi malé množství. Do příštích ročníků doporučuji tajnou surovinu zpracovávat tak, že jednu ze stávajících surovin soutěžící zcela nahradí surovinou tajnou."

Podrobné informace, kompletní výsledky, fotografie a vybrané soutěžní receptury najdete na www.akc.cz .

Text: Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: AKC ČR


Výsledky soutěže v jednotlivých oborech

Kuchař

Přemysl Elšík
SŠ společného stravování Ostrava-Hrabůvka – 275

Jiří Brudna
Soukromá hotelová škola Bukaschool Most – 273

Kryštof Ryba
Škola hotelnictví a gastronomie HI Praha 6 – 266

Cukrář

Kateřina Volfová
SPV hotelu InterContinental Praha 1 – 360

Jana Palíková
SŠ společného stravování Ostrava-Hrabůvka – 349

Petr Soukup
SŠ hotelnictví a gastronomie HI Praha 6 – 340

Číšník

Tomáš Zámečník
Soukromá hotelová škola Bukaschool Most – 287

Marek Bím
SŠ potravinářská a služeb Brno – 287

Pavla Pospíšilová
SŠ společného stravování Ostrava-Hrabůvka – 275

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více