Gastro Junior – Nowaco Cup 2012
Ve dnech 28. 2. – 1. 3. 2012 proběhl v pavilonu G2 brněnského výstaviště 18. ročník finále soutěže AKC ČR mladých odborníků v oblasti gastronomie, GASTRO JUNIOR BRNO 2012 – NOWACO CUP. Mezinárodní mistrovství České republiky v oborech kuchař/kuchařka, cukrář/cukrářka, číšník/servírka se konalo pod záštitou ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR, primátora statutárního města Brna, a kontinentálního ředitele WACS pro střední Evropu a prezidenta AKC ČR jako odborný program Mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA – MBK – INTECO – VINEX 2012.
V oboru kuchař se utkalo 32, v oboru cukrář 26 a v oboru číšník 29 soutěžících. Finalisty byli žáci postupující ze dvou regionálních kol, která se konala na podzim roku 2011 ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Praze, a studenti z Francie, Polska a Slovenské republiky.
Úkolem soutěžících v oboru kuchař/kuchařka bylo připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou byla krůtí prsa; hlavní surovinu dodal generální partner soutěže – společnost NOWACO ČR. Součástí soutěžního úkolu bylo zapracování dvou tajných surovin z pěti surovin ze spotřebního koše. Cukráři a cukrářky se museli vypořádat s přípravou čtyř porcí teplého moučníku „Nákyp v moderní úpravě" v časovém limitu 45 minut. Nákyp musel obsahovat tepelně zpracovanou tajnou surovinu, jejíž zadání si soutěžící vylosovali 20 minut před zahájením soutěže. Moučník byl součástí tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu. Zadáním pro obor číšník/servírka byla příprava ovocného dezertu (nikoliv ovocného salátu) pro dvě osoby včetně servisu před zraky hostů. Šlo o úpravu ovoce v teplé nebo studené formě s povinnou úpravou čerstvého ananasu a dalších dvou druhů ovoce dle vlastního uvážení. Součástí bylo i podávání šumivého vína k ovocnému dezertu pro dvě osoby včetně servisu a také jazyková zkouška – komunikace s hostem po skončení soutěžních úkolů v jazyce anglickém, německém nebo ruském.
Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo po třídenním klání ve čtvrtek 1. března 2012 v odpoledních hodinách v prostorách Orea Hotelu Voroněž. Všichni soutěžící obdrželi diplomy a medaile podle počtu získaných bodů, vítězové na 1.–3. místě obdrželi poháry a diplomy za umístění a věcné ceny od partnerů soutěže. Poprvé v historii měla kategorie číšník dva vítěze se shodným počtem bodů.
S jakými tajnými surovinami soutěžící pracovali?
Obor kuchař:
Smetana 30% Frischli, créme Fraiche 45%, špenátové listy v porcích, rajčata drcená, lišky v nálevu, lesní med, sušené švestky, vaječná melanž, šalotka.
Obor cukrář:
Ovoce mražené: meruňky, švestky, maliny, borůvky, lesní směs; ostatní suroviny: mandle loupané, vlašské ořechy, lískové oříšky, vločky rýžové, jáhly, tvaroh měkký, zakysaná smetana, smetana ke šlehání.
|
Slavnostního vyhlášení se spolu s dalšími hosty zúčastnili zástupkyně MŠMT ČR Ing. Ivana Nepovímová z odboru středního vzdělávání a prezident AKC ČR Miroslav Kubec. Oba vyjádřili uznání soutěžícím i pedagogům a poděkovali sponzorům soutěže.
Předsedkyně pro obor cukrář Pavlína Berzsiová zhodnotila úroveň soutěže těmito slovy:
„Zadání letošního ročníku ‚Nákyp v moderní úpravě‘ se soutěžícím opravdu podařilo splnit téměř bez chyby. Nákypy byly připravené správně podle propozic, s velkou nápaditostí a rozmanitostí chutí. Osvědčila se i tajná surovina, ze které měli soutěžící v začátcích velké obavy. Přesto, že si tajnou surovinu losovali teprve 20 minut před zahájením soutěže, byla správně zakomponovaná do vlastního nákypu. Množství tajné suroviny nebylo zadané, a tak většina soutěžících použila jen velmi malé množství. Do příštích ročníků doporučuji tajnou surovinu zpracovávat tak, že jednu ze stávajících surovin soutěžící zcela nahradí surovinou tajnou."
Podrobné informace, kompletní výsledky, fotografie a vybrané soutěžní receptury najdete na www.akc.cz .
Text: Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
Foto: AKC ČR
Výsledky soutěže v jednotlivých oborech
Kuchař
Přemysl Elšík
SŠ společného stravování Ostrava-Hrabůvka – 275
Jiří Brudna
Soukromá hotelová škola Bukaschool Most – 273
Kryštof Ryba
Škola hotelnictví a gastronomie HI Praha 6 – 266
Cukrář
Kateřina Volfová
SPV hotelu InterContinental Praha 1 – 360
Jana Palíková
SŠ společného stravování Ostrava-Hrabůvka – 349
Petr Soukup
SŠ hotelnictví a gastronomie HI Praha 6 – 340
Číšník
Tomáš Zámečník
Soukromá hotelová škola Bukaschool Most – 287
Marek Bím
SŠ potravinářská a služeb Brno – 287
Pavla Pospíšilová
SŠ společného stravování Ostrava-Hrabůvka – 275