Gourmet Team Challenge 2012 a Cukrář roku České republiky 2012
V rámci TOP GASTRO a GASTRO TOUR proběhl odborný doprovodný program AKC ČR v podobě 2. ročníku Gourmet Team Challenge a Cukrář roku ČR 2012.
V Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště prezentoval 9. února dle propozic soutěže labužnický bufet pro 30 osob tým Kampa Park pod vedením Mariana Nového. Tabuli s tematickým názvem „Onda" (v překladu „vlna") připravil tým ve složení: Kateřina Člaňková – cukrářka, Dana Janatová, Pavel Pivoňka, Tomáš Topánek a Milan Sedlák.
Tým hotelu InterContinental Prague pod vedením Štěpána Stiebera připravil prezentaci pro veřejnost v sobotu 11. února. Tabuli zpracoval tým ve složení Lukáš Skála – kapitán týmu, Marek Papež, Daniel Beneš, Patrik Bečvář a Jan Minařík pod názvem „Voda, země, vzduch, oheň".
Po zhodnocení odborné komise pod vedením Martina Havla, ve složení Jiří Eichner, František Buchal, Jiří Mazač, Jiří Napravil, Marta Hromádková a Ludmila Majerová, mohli návštěvníci za symbolický poplatek degustovat celé menu.
Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v odpoledních hodinách v předposlední den veletrhu.
Pohár prezidenta AKC ČR převzal vítězný tým hotelu InterContinental Praha, titul Cukrář roku obhájil Lukáš Skála. Všem soutěžícím blahopřejeme.
Děkujeme také společnosti Nowaco ČR a Marku Svobodovi, který v průběhu veletrhu realizoval praktickou prezentaci JAR menu a za podporu, která zasláním výtěžku z tohoto prodeje společnosti Bidvest naváže na projekt „Cesty proti hladu v Africe" a na charitativní činnost AKC ČR ve prospěch hladovějících dětí.
Rovněž děkujeme společnosti Incheba Praha za podporu realizace a týmu společnosti T & M Creative za spolupráci, dále pak společnostem J. Kotányi, Fiala-Praha, Winterhalter a Dorevy.
Ing. Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR
www.akc.cz
Zelňačka pod sjezdovkou
V krásném prostředí Jeseníku ve Velkém Vrbně se 14. ledna uskutečnil již 6. ročník kuchařské soutěže „Zelňačka pod sjezdovkou".
Polévka zelňačka patří k tradičním polévkám české, moravské, slezské i slovenské kuchyně. Jednotlivé recepty se liší podle regionů a tradic našich předků. K nejznámějším patří Valašská kyselica, polévka Kozí brada, Slezský kapušňak, Roztrhané rukávce nebo slovenská Kapustnica.
Že je zelná polévka oblíbená i v jiných částech Evropy, dokládá letošní účast holandského týmu startujícího pod názvem Holland.
Díky rozmanitosti zelňaček vznikl před šesti lety nápad uspořádat v zimním období (také tak trochu pro zahřátí) kuchařskou soutěž, kterou organizuje horská chata Olšanka a tým spolupracovníků, přímo pod sjezdovkou. Letos se sjelo k chatě Olšanka pod sjezdovku 12 kuchařských týmů. Několik dní před soutěží vydatně sněžilo, a tak připravila příroda pro soutěžní klání nádhernou zimní atmosféru.
Úkolem soutěžních týmů bylo uvařit na ohni v kotlíku či jiném zdroji tepla minimálně 5 litrů zelňačky v časovém limitu tří hodin. Povinností soutěžících bylo předložit hodnoticí komisi složené z profesionálních kuchařů i laické veřejnosti dvě soutěžní porce. Kromě chuti, vzhledu a originality polévky byly body přidělovány též za výzdobu, úbor týmu a zábavu na stánku.
Po slavnostním nástupu soutěžních týmů rozdělali kuchaři na svých určených stanovištích oheň pod kotlíky a začalo vaření soutěžní polévky. Bylo zajímavé pozorovat, jak různorodé polévky jednotlivé týmy připravovaly. Při hodnocení neměla porota lehkou úlohu a nakonec rozhodla takto:
- místo – Sobi tým
- místo – Ostravska partyja (Karel Drápal, Vendula Horychová)
- místo – Pytláci Branná
Celá akce se přes mrazivé počasí a celodenní sněžení vydařila. Zelňačce zdar a za rok opět pod sjezdovkou na shledanou!
Text: Karel Drápal, AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko
Foto: -akc-
www.akc.cz
Národní týmy AKC ČR přivezly zlato ze Stuttgartu
Juniorský národní tým a Národní tým AKC ČR se zúčastnily 11. února soutěže Intergastra 2012 ve Stuttgartu, kde získaly pro Českou republiku celkem 3 zlaté medaile!
Národní tým AKC ČR |
Z JNT to byli Zuzana Sychrová, cukrářka z Restaurace U Zlaté Studně a Jakub Vobořil, kuchař z hotelu Yasmin, Restaurant Noodles, z Národního týmu cukrářka Pavlína Klopfštoková, vedoucí učitelka odborného výcviku SŠŘaS Děčín.
Juniorský národní tým AKC ČR |
Děkujeme oběma týmům za vzornou reprezentaci AKC ČR a partnerů a gratulujeme!
Poděkování patří i vedení NT Tomáši Konopkovi, Janu Horkému a generálnímu partnerovi NT – Nestlé ČR, dále vedení JNT – Martinu Slezákovi a za praktickou přípravu Vladislavu Stuparičovi v jeho kuchařském ateliéru
www.atelierculinari.cz.
Děkujeme Michalu Moučkovi, šéfredaktorovi Fany Info, za fotodokumentaci soutěže.
Text: -akc-
Foto: Michal Moučka
www.akc.cz