Pohled pod pokličku AKC ČR: Karneval v kalamitě pod odbornou garancí AKC ČR

Karneval v kalamitě pod odbornou
garancí AKC ČR

V době, kdy starostka města Jeseníku vyhlašovala kalamitní stav po dlouhotrvajícím sněžení, sjížděli se na Střední odbornou školu gastronomie a potravinářství v Jeseníku soutěžící 8. ročníku juniorské soutěže v cukrářských dovednostech. Přes obavy pořadatelského týmu se do Kongresového sálu Priessnitzových léčebných lázní dostavilo v pořádku všech jedenáct soutěžících s doprovodem. Dorazila i nejvzdálenější nesoutěžní delegace z německého Mannheimu, slovenský tým z Prievidzi s jednou soutěžící a výprava ze školy v Opoli se dvěma soutěžícími. Transport přežilo bez větších úhon i jedenáct dvoukilových dortů vytvořených a ozdobených na téma „Karneval". Dorty si mohli soutěžící připravit pod dohledem svých učitelů na svých školách.

Nejlépe byl hodnocen dort Aleny Hlaváčkové z Litovle, za ní se umístili Veronika Lukášková z Města Albrechtic a Aleksander Pawlowski z polské Opole. Žákyně prvního ročníku Pavlína Kováčová z pořádající školy skončila čtvrtá. U většiny vystavených dortů se odborníkům i laikům líbily jasné linie a pečlivé pokrytí a zdobení dortových korpusů barvenou cukrářskou modelovací hmotou s využitím jednoduchého plastického dekoru. Jednotlivé dorty byly potom doplněny originálně pojatými dekoracemi.

Před diváky a odbornou porotou, letos opět vedenou členkou představenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR Pavlínou Berzsiovou, pak museli soutěžící zápasit nejen s nástrahami zpracovávaných surovin, ale hlavně s trémou a nervozitou při absolvování dvou soutěžních kategorií. V limitu 60 minut museli nejdřív zdobit perníky. V této disciplině zvítězila Markéta Šamánková z Kroměříže, druhá skončila litovelská Alena Hlaváčková a třetí nejlépe zdobený perník měla ostravská Nikola Svobodová. Druhá disciplína spočívala ve vytvoření čokoládové mašle. Zde byla nejlépe hodnocena prostějovská Aneta Ošlejšková, následovala ji Milada Šnircová z Mikulova, třetí byla hodnocena Nikola Svobodová z Ostravy-Poruby.

Nejvíce bodů během celé soutěže nasbírala Alena Hlaváčová z Litovle (232 b.), druhá byla Nikola Svobodová z Ostravy-Poruby (204 b.) a třetí skončila Markéta Šamánková z Kroměříže (198 b.) s náskokem pouhých čtyř bodů před domácí Pavlínou Kováčovou.

-akc-


Kulinářská akademie AKC ČR inspiruje…

Kulinářská akademie AKC ČR je ve svém II. ročníku v plném proudu, značný zájem a velký ohlas jsme zaznamenali tentokrát i v Brně a celém moravském regionu. Zájemci o toto nadstandardní vzdělávání se mohou stále průběžně hlásit, potřebné formuláře naleznete na www.kulinarska-akademie.cz.

Je potěšující, že jsou kurzy i inspirací převedenou bezprostředně do praxe, a tak se s vámi rádi podělíme o zkušenost, o níž nám napsali účastníci z Luhačovických Lázní.

Dobrý den, pane Havle. Děkujeme, že jste si nás přidal na facebook. V příloze vám zasíláme ukázku zvěřiny, kterou jsme hned po vašem kurzu v Rajhradě dělali v našem hotelu Alexandria Luhačovice. Zvěřina proběhla v listopadu, zájem byl velký. Nejvíce prodávané jídlo bylo srnčí. Moc vám děkujeme za váš kurz, byl pro nás velkým přínosem a těšíme se na další setkání, třeba u nás v Luhačovicích.

S přátelským pozdravem
Jitka Boráňová a Rudolf Ritter.

-akc-


KALENDÁŘ AKCÍ AKC ČR 2012 (únor–červenec)
9.–12. 2. VELETRH TOP GASTRO 2012, GASTRO TOUR – soutěž Gourmet Team Challenge + Cukrář České republiky 2012, Praha
11. 2. Kuchařský seminář, Labská hotelová střední odborná škola a SOU Pardubice – pobočka Východní Čechy
14. 2. Návštěva výstavy v Muzeu hl. města Prahy – Stará Garda – Senior klub AKC ČR
22. 2. Masopustní rej, hotel Henrietta – Stará Garda – Senior klub AKC ČR
28. 2. Seminář HACCP a SHVP v Plzni – pobočka Šumava
28. 2.
– 1. 3.
Gastro Junior Brno 2012 – Nowaco Cup – finále 18. ročníku – pobočka Brno
3. 3. Valná hromada Pražské a středočeské pobočky spojená s První valnou hromadou Staré Gardy – Senior klubu AKC ČR
3. 3. Cukrářský a kuchařský seminář – Chci soutěžit a nevím jak? (První krůčky v přípravě soutěžního výrobku – příprava na GH)
17. 3. Volební valná hromada severočeské pobočky – pobočka Severní Čechy
20.–21. 3. BOCUSE D’OR-EUROPE 2012 – Brusel, Belgie
20.–23. 3. Cukrářská soutěž žáků SOU a SOŠ „MORAVSKÝ POHÁR 2012“ pořádaná v SŠ hotelové a služeb Kroměříž – pobočka Brno
29.–30. 3. Soutěž Gastro Kroměříž – Tescoma Cup 2012 – pobočka Severní Morava a Slezsko
březen Exkurze v restauraci a pivovaru U Fleků – Stará Garda – Senior klub AKC ČR
březen Seminář exotická, africká masa – České Budějovice – pobočka Jižní Čechy
březen Školní soutěž Gastro 2012 – SŠ Pohoda Litoměřice – pobočka Severní Čechy
4. 4. Seminář „Moderní česká kuchyně“ ve spolupráci s Vitanou, a. s. – pobočka Brno
19. 4. 17. ročník GASTRO HRADEC 2012 – pobočka Východní Čechy
19. 4. Účast na Gastro Hradci – Stará Garda – Senior klub AKC ČR
19. 4. Účast na Gastro Hradci – pobočka Brno
19. 4. Zájezd členů pobočky na soutěž Gastro Hradec 2012 – pobočka Severní Čechy
duben Seminář soutěžní gastronomie, leštění výrobků, výroba prvků studené kuchyně – pobočka Severní Morava a Slezsko
duben 2012 Školení HACCP, HŠ, U Borského parku, Plzeň – pobočka Šumava
1.–5. 5. 35th WACS World Congress – Daejeon, Jižní Korea
květen Seminář cukrářský marcipán, zdobení dortů – pobočka Jižní Čechy
květen Pozvánka na 35. GASTRODEN do hotelové školy a OA Světlá, Velké Meziříčí – pobočka Brno
květen Exkurze do pivovaru v ČR – pobočka Brno
květen Zahájení lázeňské sezony v Teplicích – gastro stánek pobočky – pobočka Severní Čechy
květen 10. ročník MORAVSKÝ KUCHAŘ 2012 – Přerov Gastrocentrum Moravia – pobočka Severní Morava a Slezsko
10.–12. 5. Moravský Food festival v Kroměříži Na Octárně – pobočka Severní Morava a Slezsko
26. 5. 6. ročník Slezský bigos na hradě 2012 – pobočka Severní Morava a Slezsko
31. 5. Zájezd – Dukovany, Dalešický pivovar, kozí farma – Stará Garda – Senior Klub AKC ČR
31. 5.
– 3. 6.
Mikulov Gourmet Festival 2012 – ve spolupráci s Národním týmem AKC ČR
21. 6. Zájezd na Kvildu – Stará Garda – Senior Klub AKC ČR
červen Seminář „Moučníky, jak je neznáte“ – pobočka Brno
červen Seminář Jihoafrická kuchyně – pobočka Severní Čechy
červen Odborný garant soutěže „Král gulášů“ v Českých Budějovicích – pobočka Jižní Čechy
červen Účast členů představenstva pobočky SČ na závěrečných zkouškách členských škol – pobočka Severní Čechy
červenec Vaření kotlíkových gulášů, Frenštát pod Radhoštěm – pobočka Severní Morava a Slezsko

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více