Kuchařská olympiáda IKA ERFURT 2012: šance i pro regionální týmy a jednotlivce
Připomínáme, že erfurtská olympiáda (5.–10. října 2012, Messe Erfurt) je otevřená také pro regionální týmy i jednotlivce.
Regionální týmy
Do soutěže se mohou hlásit pětičlenná regionální družstva (kapitán družstva, čtyři kuchaři, 1 cukrář). Nejzazším termínem pro zaslání přihlášek a účastnických poplatků je 31. červenec 2012. Registrační poplatek pro regionální týmy činí 300 eur plus vratná kauce za přípravu soutěžního stolu ve výši 800 eur. Podle regulí je podmínkou písemný souhlas národního kuchařského spolku, v naší republice tedy AKC ČR. Družstva stejně jako jednotlivci soutěží na vlastní náklady.
Regionální družstva soutěží ve třech kategoriích:
- studená kuchyně (fingerfood, slavnostní mísy, 4 předkrmy)
- teplá jídla (prezentovaná ve studené podobě)
- cukrářské dezerty
- Podrobné informace včetně formuláře a přihlášky lze najít na www.vkd.com.
Jednotlivci
Pro individuální soutěžící jsou připraveny tyto kategorie:
- studená a teplá kuchyně,
- cukrařina,
- kuchařská artistika, tj. exponáty studené a cukrářské kuchyně.
- Divácky oblíbenou je také carvingová soutěž ve vyřezávání zeleniny.
- Poslední termín zaslání přihlášek je 31. srpen 2012, účastnický poplatek činí 60 eur.
Do soutěže se mohou přihlásit pouze osoby vyučené či studenti v odpovídajících gastronomických oborech. Každý soutěžící bude mít k dispozici prostřený stůl velikosti 2,1 × 1,4 m. K dispozici bude také prostor pro opravu či dokončení exponátu. Exponát je vystavován od 7.00 do 18.00 hodin. Po 18.00 hodině jsou vyhlašovány výsledky každého soutěžního dne.
Bližší informace podá sekretariát AKC ČR (tel.: 274 812 324) nebo viceprezident AKC ČR Ing. Jindřich Žydek (tel.: 602 535 945).
-akc-
Seminář o svatebních dortech
V sobotu 14. dubna proběhl v příjemném prostředí nové cvičné restaurace Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech pod vedením zkušených přednášejících Pavlíny Berzsiové a Silvie Sulanské praktický seminář „Svatební dorty".
Účastnice se nejen dozvěděly o nových trendech ve světě cukrářských výrobků, ale měly i možnost si některé techniky pod odborným vedením vyzkoušet. Veliké poděkování patří zejména oběma lektorkám a řediteli SŠZP Klatovy Ing. Vladislavu Smolíkovi i celému jeho týmu, dále firmám VITANA Food Service a Fiala-Praha za pomoc s realizací semináře.
Text: Bc. Martin Havlík, místopředseda
pobočky Šumava, AKC ČR
Foto: archiv AKC ČR
Pobočka Severní Morava a Slezsko
má juniorský tým
Na podzim loňského roku vznikl z iniciativy místopředsedy pobočky Severní Morava a Slezsko Václava Formana juniorský regionální soutěžní tým, jehož úkolem je reprezentovat pobočku na kuchařských a cukrářských soutěžích.
Tréninky týmu, do kterého mohly nominovat zástupce všechny gastronomické školy v regionu, probíhají ve cvičné kuchyni v areálu Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Realizační tým pracuje v tomto složení: manažer týmu Václav Forman, kapitán týmu Petr Přeček, instruktoři kuchařů Petr Přeček ze Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka, Petr Brňák ze Střední školy hotelové a služeb Kroměříž; cukráři: trenérka: Petra Vránová ze Střední školy gastronomie a služeb Přerov, Veronika Kučová ze Střední školy hotelové a služeb Kroměříž.
Do kuchařského týmu byli přijati všichni studenti, kteří se přihlásili: Petr Stibora – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Jiří Flora – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Jakub Vedral – Integrovaná střední škola Valašské Meziříčí, Daniel Remeš – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Zbyněk Ondruš – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Jan Kyselý – Střední škola obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK, Olomouc, Adam Mihál – Střední škola hotelnictví a gastronomie Frenštát pod Radhoštěm, Michal Petráš – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Jakub Smahel – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Nikolas Kantor – Střední škola hotelnictví a gastronomie Frenštát pod Radhoštěm, Lukáš Dvořáček – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Kristýna Vedralová – Střední škola obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK, Olomouc, Adam Wachtarczyk – Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka, Radek Vrána – Integrovaná střední škola Valašské Meziříčí. Do cukrářského týmu přijeli tito studenti: Gabriela Hladká – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Markéta Šamánková – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Milena Ježková – Střední škola gastronomie a služeb Přerov, Martina Blahušová – Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka, Veronika Vaculová – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž.
Tým má zatím za sebou tři tréninky. V prosinci byli adepti na členy pod vedením předsedy pobočky Jakuba Sedláčky seznámeni s moderními postupy a skladbou jídel pro výrobky teplé kuchyně (speciální omáčky, skladba jídla, lehká příloha, těžká příloha, zpracování masa různými způsoby, využití moderní technologie pro přípravu jídel, konvektomat, holdomat, seznámení s tabulkami hodnocení komisařů dle WACS). Cukráři byli seznámeni s organizací tréninku a praktickými ukázkami. Na tréninku se seznamovali s historií čokolády, druhy čokolády, druhy náplní a s kritérii soutěže. Praktická ukázka zahrnovala výzdobu náplní, temperance čokolády, odlévání pralinek, zdobení, výrobu ozdob na pralinky a dohotovení. Lednový trénink kuchařů byl zaměřen na přípravu vepřové panenky, celkově pak byl trénink orientován na kuchařskou soutěž Gastro Kroměříž Tescoma Cup 2012. Cukráři byli seznamováni s tvarováním karamelu na monumenty. Zatím poslední březnový trénink byl přípravou pro Gastro Hradec 2012. První soutěží, které se zúčastní členové vznikajícího kuchařského týmu, bude Gastro Kroměříž Tescoma Cup 2012. Po vyhodnocení soutěže budou již vybráni oficiální členové reprezentačního týmu. Ten se pak zúčastní soutěže Gastro Hradec 2012. Podle Karla Drápala, člena představenstva AKC ČR, pobočky Severní Morava a Slezsko, by se měl juniorský regionální tým zúčastnit také soutěže na oslavách svatého Vavřince v srpnu 2012. Je plánován také výjezd na kuchařskou a cukrářskou soutěž do Polska.
„Chtěli bychom poděkovat Střední škole hotelové a služeb Kroměříž za vytvoření přímo vzorových podmínek pro přípravu nových adeptů kuchařského i cukrářského týmu, všem gastronomickým školám, které vyslaly své studenty do soutěžních týmů, všem trenérům a instruktorům a učitelům odborného výcviku, zvláště pak Bc. Marii Paprstkářové a Renátě Škvorové," uvedl Karel Drápal.
-red-
www.akc.cz