Pohled pod pokličku AKC ČR – leden 2014

Český kapr 2013: tentokrát s košíkem
farmářských produktů

K nejzajímavějším přehlídkám kulinářského umění na gastronomickém festivalu GASTROFEST patří již tradičně soutěž profesionálů – ČESKÝ KAPR. Loni se konal ve dnech 8.–9. listopadu. Jeho osmý ročník akcentoval využití regionálních farmářských produktů. Organizátor soutěže – Asociace kuchařů a cukrářů ČR –, zastoupen regionální pobočkou Šumava, vytvořil důstojné podmínky třinácti finalistům v kategoriích junioři a senioři.

První den soutěže byl přehlídkou odborných znalostí učňů a studentů gastronomických škol. O konečné vítězství se střetla zkušená favoritka Lucie Cinková (Střední odborná škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk), známá z dřívějších úspěšných soutěžních vystoupení, s Michaelou Míškovou (Střední škola potravinářská a zemědělská Klatovy), která za soutěžním stolem stála poprvé. Její soutěžní jídlo Marinované kapří filátko podávané s restovanou zeleninou, kapří kroketka doplněná dýňovým pyré se zauzeným máslem a smetanovo-citronovou omáčkou bylo ohodnoceno jako vítězné. Zbývající místo na pódiu vítězů patří Jiřímu Dietzovi z SOU a SOŠ z Třeště.

Ještě vyrovnanější souboj předvedli finalisté seniorské části. O konečném pořadí rozhodly pouhé dvě desetiny bodu. Vítězství získal ostřílený borec Jan Beneš, který pečlivě buduje svou profesní kariéru. Absolvent klánovické školy SČMSD pracoval pod vedením uznávaných mistrů – v restaurantu Flambeé pod Dušanem Jakubcem, v restaurantu hotelu Mandarin Oriental u mistra Štifla či v prestižním anglickém klubu. Tři roky byl členem juniorského národního družstva AKC ČR, který v té době vedl Bc. Miroslav Kubec. Dnes ve svých 25 letech šéfuje kuchyni v restaurantu U Štěpána ve Vojeticích poblíž Sušice. Vítězství získal za Pečený filet z kapra na zauzeném másle, mrkvové pyré, kapustu s domácím špekem, kroketu s vnitřnostmi a farmářským sýrem z Vlčích jam, škvarky z domácího špeku a šalotkovou omáčku.

Na druhém místě skončil Daniel Beneš z pražského hotelu InterContinental. Třetí příčku obsadil Ivo Macháček ze Spa Resortu Sanssouci. V jury soutěže zasedly známé osobnosti – Patrik Havlíček, Ladislav Douša, Martin Procházka a Vladimír Picka. Soutěž podpořila řada sponzorů – Rybářské sdružení ČR, Vitana, vydavatelka Mgr. J. Chudá z 1. Press Real Group a další.

„Jsem spokojená, že i tento ročník soutěže se vydařil, setkal se s pozitivní odezvou mezi řadou odborných návštěvníků a potvrdil, že Český kapr patří již řadu let k nejprestižnějším kulinářským soutěžím Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Soutěž je propagace českého kapra, výborné regionální suroviny, která nepatří pouze na vánoční stůl," sdělila Bc. Miroslava Pitrová, ředitelka soutěže.

www.akc.cz 


Igeho 2013 – Salon kulinářského umění

Ve švýcarské Basileji se v nových prostorách výstaviště 23.–27. listopadu konal mezinárodně proslulý Salon Culinaire Mondial.

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR soutěžil s dalšími devíti státy v disciplínách teplé kuchyně a ve výstavě studených výrobků.

Nejednalo se pouze o studené předkrmy a dezerty či luxusní ruční výrobu bonbonů, ale také třeba o přípravu vegetariánského menu, pětichodového menu nebo studené mísy pro osm osob. Nově vystavěnou halu obsadila Restaurace národů, kde soutěžilo deset nejlepších týmů z celého světa v přípravě a následném servisu menu pro 110 osob.

Soutěžící národy:

Singapur, Malajsie, Itálie, Švýcarsko, Kanada, Hongkong, Jižní Afrika, Německo a Holandsko

www.akc.cz

Národní týmy měly v časovém limitu pěti hodin čas připravit tříchodové menu a předložit hostům paletu barev, chutí a lahodných vůni. Pořadatelé výstavy očekávali letošní účast až 80 000 návštěvníků. Není proto divu, že národní menu byla vždy den dopředu vyprodána. V této konkurenci Národní tým České republiky uspěl a svou snahu a osobní nasazení proměnil v cenný bronzový kov. Další bronzovou medaili získal tým za prezentaci studené kuchyně. Tým se skládal z těchto členů: Martin Jiskra – manager, Jan Horký – kapitán, Norbert Hoida, Petr Vlásek, Martin Svatek, Pavlína Klopfstokova, Pavel Minář, Martin Pudil a Patrik Bečvář.

Text: J. Žydek, M. Jiskra
Foto: M. Moučka, AKC ČR
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více