Pohled pod pokličku AKC ČR – listopad 2013

4. ročník Gourmet Team Challenge 2014

Na výstavišti v pražských Holešovicích se v rámci projektu Gastro Tour odehraje 20.–22. února 2014 čtvrtý ročník soutěže týmů o pohár prezidenta AKC ČR, soutěže, kde hlavním úkolem bude vytvořit labužnický bufet pro 30 osob, se mohou zúčastnit týmy z hotelů, restaurací, kuchařských škol, cateringových firem jak z veřejného, tak i z účelového stravování.

Junior tým: pro gastronomické školy (věk soutěžících do 23 let + vedoucí týmů bez omezení věku). Zadání pro juniory obsahuje o 1/3 méně položek než standardní soutěž.

V každém týmu může soutěžit 1 kapitán, 3 kuchaři a 1 cukrář + tým může být doplněn o 1 vedoucího týmu, který se nesmí podílet na přípravě jídel (vyjma přípravy prostření tabule).

Hodnocení bude probíhat v kategoriích:

  1. odborné gastronomické školy
  2. hotely a restaurace, kuchyně závodního stravování, cateringové společnosti a další

Zadání:

Každý tým je povinen připravit dekorovaný bufet pro 30 osob. Bufet bude určen k prodeji návštěvníkům celé akce.

Soutěžní týmy v této národní soutěži připravují jídla ve vlastních kuchyních mimo dosah porotců, organizátor proto apeluje na čestnost členů soutěžních týmů a jejich touhu se prezentovat vlastním dílem. Soutěžní tým na oznámený čas přiveze hotové výrobky na místo výstavby bufetu. Zde se pokrmy dokončí a upraví k závěrečnému zhodnocení a podávání hostům. Vedle senzorického hodnocení jsou pro porotu důležité i skladba bufetu a jeho celková prezentace.

Tým musí vlastními silami a na vlastní náklady připravit aranžmá bufetového stolu s výzdobou a dekorací, přivézt a podávat jídla ve vlastním odpovídajícím nádobí (jednoporcovém i víceporcovém) s příslušnými vhodnými příbory a dalšími servírovacími pomůckami.

Tým má zcela volné ruce s výběrem způsobu podávání jídel – od podávání všech porcí na jedné míse až po servírování jednotlivých porcí v samostatných malých nádobách. Všechny části bufetu musí garantovat bezproblémové podávání pro hosty, kteří budou vpuštěni v jeden čas. Bufet musí být kompletní, není připuštěno průběžné doplňování. Pouze jeden člen týmu připravuje jídlo v prostoru bufetu před zraky hostů. V prostorách bufetu budou založeny dezertní a masové talíře včetně příborů pro konzumaci.

Každému týmu bude k dispozici stůl o velikosti 4 × 4 m, neutrálně prostřený, s přípojkou na 230 V a stůl pro teplou stanici 1 × 4 m s přípojkou na 230 V. Pro jednotlivce cukráře bude k dispozici stůl o velikosti 1 × 1,5 m s přípojkou na 230 V.

Je doporučeno zpracovat celý bufet do jednoho tématu (např. sezona – jaro, Velikonoce, re­gion, …). Pro dekoraci není povoleno používat živá zvířata.

Každý tým může pracovat na svém zvoleném pracovišti. Týmy mohou v předvečer soutěže prostřít, připravit dekoraci a rozložit podkladový materiál tabule (čas bude upřesněn v doplňujících informacích pro přihlášené soutěžní týmy).

Na bufetu musí být uvedeno menu celého bufetu, je doporučeno označit názvy i jednotlivá jídla.

Ceny:

Vítězný tým obdrží „Pohár prezidenta AKC ČR". Všichni účastníci obdrží diplom a medaili (za 1., 2., 3. místo) + věcné ceny.

Prodejní cena bufetu:

Prodej vstupenek přes www.akc.cz – prodejní cena jedné ochutnávky soutěžního bufetu přes web je stanovena na 250 Kč, v den soutěže s platbou na místě je cena 300 Kč. Výtěžek ze vstupenek bude rozdělen mezi soutěžní týmy daného dne.

Termín pro ukončení přijímání přihlášek: 10. 1. 2014
Další upřesňující informace a přihlášky na www.akc.cz.

-HaM-


Bezplatné gastronomické semináře –
podzimní termíny se zaplňují

Asociace kuchařů a cukrářů se stala v březnu toho roku subdodavatelem pro AHR ČR pro gastronomické semináře realizované v rámci projektu Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu. Do října bylo ve třech tematických seminářích (Recepce, raut, banket, Ryby a Moderní česká kuchyně) proškoleno skoro 300 účastníků.

Datum Program Místo konání
06. 11. 2013 Recepce, raut, banket Hotel Horizont,
Pec pod Sněžkou
07. 11. 2013 Ryby, Hotel Horizont Pec pod Sněžkou
08. 11. 2013 Moderní česká kuchyně Hotel Horizont,
Pec pod Sněžkou
29. 11. 2013 Moderní česká kuchyně Hotel Alexandria,
Luhačovice – obsazeno
30. 11. 2013 Recepce, raut, banket Hotel Alexandria,
Luhačovice – obsazeno
02. 12. 2013 Moderní česká kuchyně Studio firmy Retigo,
Rožnov pod Radhoštěm
03. 12. 2013 Ryby Studio firmy Retigo,
Rožnov pod Radhoštěm
04. 12. 2013 Recepce, raut, banket Studio firmy Retigo,
Rožnov pod Radhoštěm
10. 12. 2013 Recepce, raut, banket Lázně Jeseníky

I když jsou semináře určeny spíše pro řadové kuchaře, účastní se jich i šéfkuchaři, majitelé restaurací i penzionů. Semináře jsou jednodenní, skládají se s teoretické části a praktické ukázky, k dispozici jsou skripta a vbrzku i rozsáhlejší studijní materiály na webových stránkách projektu. Postupně budou semináře probíhat do podzimu příštího roku ve všech krajích naší republiky, kde bude větší zájem o toto bezplatné odborné vzdělávání, tam se budou semináře i několikrát vracet.

-HaM-

www.akc.cz

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více