4. ročník Gourmet Team Challenge 2014
Na výstavišti v pražských Holešovicích se v rámci projektu Gastro Tour odehraje 20.–22. února 2014 čtvrtý ročník soutěže týmů o pohár prezidenta AKC ČR, soutěže, kde hlavním úkolem bude vytvořit labužnický bufet pro 30 osob, se mohou zúčastnit týmy z hotelů, restaurací, kuchařských škol, cateringových firem jak z veřejného, tak i z účelového stravování.
Junior tým: pro gastronomické školy (věk soutěžících do 23 let + vedoucí týmů bez omezení věku). Zadání pro juniory obsahuje o 1/3 méně položek než standardní soutěž.
V každém týmu může soutěžit 1 kapitán, 3 kuchaři a 1 cukrář + tým může být doplněn o 1 vedoucího týmu, který se nesmí podílet na přípravě jídel (vyjma přípravy prostření tabule).
Hodnocení bude probíhat v kategoriích:
- odborné gastronomické školy
- hotely a restaurace, kuchyně závodního stravování, cateringové společnosti a další
Zadání:
Každý tým je povinen připravit dekorovaný bufet pro 30 osob. Bufet bude určen k prodeji návštěvníkům celé akce.
Soutěžní týmy v této národní soutěži připravují jídla ve vlastních kuchyních mimo dosah porotců, organizátor proto apeluje na čestnost členů soutěžních týmů a jejich touhu se prezentovat vlastním dílem. Soutěžní tým na oznámený čas přiveze hotové výrobky na místo výstavby bufetu. Zde se pokrmy dokončí a upraví k závěrečnému zhodnocení a podávání hostům. Vedle senzorického hodnocení jsou pro porotu důležité i skladba bufetu a jeho celková prezentace.
Tým musí vlastními silami a na vlastní náklady připravit aranžmá bufetového stolu s výzdobou a dekorací, přivézt a podávat jídla ve vlastním odpovídajícím nádobí (jednoporcovém i víceporcovém) s příslušnými vhodnými příbory a dalšími servírovacími pomůckami.
Tým má zcela volné ruce s výběrem způsobu podávání jídel – od podávání všech porcí na jedné míse až po servírování jednotlivých porcí v samostatných malých nádobách. Všechny části bufetu musí garantovat bezproblémové podávání pro hosty, kteří budou vpuštěni v jeden čas. Bufet musí být kompletní, není připuštěno průběžné doplňování. Pouze jeden člen týmu připravuje jídlo v prostoru bufetu před zraky hostů. V prostorách bufetu budou založeny dezertní a masové talíře včetně příborů pro konzumaci.
Každému týmu bude k dispozici stůl o velikosti 4 × 4 m, neutrálně prostřený, s přípojkou na 230 V a stůl pro teplou stanici 1 × 4 m s přípojkou na 230 V. Pro jednotlivce cukráře bude k dispozici stůl o velikosti 1 × 1,5 m s přípojkou na 230 V.
Je doporučeno zpracovat celý bufet do jednoho tématu (např. sezona – jaro, Velikonoce, region, …). Pro dekoraci není povoleno používat živá zvířata.
Každý tým může pracovat na svém zvoleném pracovišti. Týmy mohou v předvečer soutěže prostřít, připravit dekoraci a rozložit podkladový materiál tabule (čas bude upřesněn v doplňujících informacích pro přihlášené soutěžní týmy).
Na bufetu musí být uvedeno menu celého bufetu, je doporučeno označit názvy i jednotlivá jídla.
Ceny:
Vítězný tým obdrží „Pohár prezidenta AKC ČR". Všichni účastníci obdrží diplom a medaili (za 1., 2., 3. místo) + věcné ceny.
Prodejní cena bufetu:
Prodej vstupenek přes www.akc.cz – prodejní cena jedné ochutnávky soutěžního bufetu přes web je stanovena na 250 Kč, v den soutěže s platbou na místě je cena 300 Kč. Výtěžek ze vstupenek bude rozdělen mezi soutěžní týmy daného dne.
Termín pro ukončení přijímání přihlášek: 10. 1. 2014
Další upřesňující informace a přihlášky na www.akc.cz.
-HaM-
Bezplatné gastronomické semináře –
podzimní termíny se zaplňují
Asociace kuchařů a cukrářů se stala v březnu toho roku subdodavatelem pro AHR ČR pro gastronomické semináře realizované v rámci projektu Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu. Do října bylo ve třech tematických seminářích (Recepce, raut, banket, Ryby a Moderní česká kuchyně) proškoleno skoro 300 účastníků.
Datum |
Program |
Místo konání |
06. 11. 2013 |
Recepce, raut, banket |
Hotel Horizont, Pec pod Sněžkou |
07. 11. 2013 |
Ryby, Hotel Horizont |
Pec pod Sněžkou |
08. 11. 2013 |
Moderní česká kuchyně |
Hotel Horizont, Pec pod Sněžkou |
29. 11. 2013 |
Moderní česká kuchyně |
Hotel Alexandria, Luhačovice – obsazeno |
30. 11. 2013 |
Recepce, raut, banket |
Hotel Alexandria, Luhačovice – obsazeno |
02. 12. 2013 |
Moderní česká kuchyně |
Studio firmy Retigo, Rožnov pod Radhoštěm |
03. 12. 2013 |
Ryby |
Studio firmy Retigo, Rožnov pod Radhoštěm |
04. 12. 2013 |
Recepce, raut, banket |
Studio firmy Retigo, Rožnov pod Radhoštěm |
10. 12. 2013 |
Recepce, raut, banket |
Lázně Jeseníky |
I když jsou semináře určeny spíše pro řadové kuchaře, účastní se jich i šéfkuchaři, majitelé restaurací i penzionů. Semináře jsou jednodenní, skládají se s teoretické části a praktické ukázky, k dispozici jsou skripta a vbrzku i rozsáhlejší studijní materiály na webových stránkách projektu. Postupně budou semináře probíhat do podzimu příštího roku ve všech krajích naší republiky, kde bude větší zájem o toto bezplatné odborné vzdělávání, tam se budou semináře i několikrát vracet.
-HaM-
www.akc.cz