Pohled pod pokličku AKC ČR – říjen 2012

Obhájili jsme evropské zlato

 Po dvou letech jsme se s kolegou Janem Jakešem vydali do malebného městečka Skoczów v Polsku obhájit vítězství v mistrovství Evropy v úpravě pokrmů z kapra. Akce je součástí již 10. ročníku Dnů rybářství, které spolufinancuje Evropská unie, a patronát nad kuchařskou soutěží převzal ministr hospodářství a rozvoje venkova Polské republiky. Úkolem soutěže je propagace a prezentace pokrmů z kapra. Soutěž je vypsána pro dvoučlenné profesionální týmy. Zadáním je připravit pět porcí v čase 90 minut.

 Náš Moravia Team Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko, ve složení Karel Drápal a Jan Jakeš vsadil opět na recepturu, vycházející z tradiční české kuchyně. Kolega Jan objevil v historické kuchařské knize téměř sto roků starý recept, podobný receptuře „kapr na černo“.

Soutěž se konala 16. září na skoczowském rynku za hojné účasti přihlížejících návštěvníků. Při vaření se nám poměrně dařilo, zúročili jsme vše, co jsme měli natrénováno. Předsedou hodnoticí jury byl Němec Wolfgang P. Menge, viceprezident Euro-Toques International. Při vyhlašování výsledků na pódiu jsme se mohli radovat – 1. místo: Moravia Team, Česká republika, Karel Drápal a Jan Jakeš; 2. místo: tým Polska, 3. místo: tým Německa.

Závěrem se sluší poděkovat všem organizátorům této akce za přátelskou atmosféru, která zde panovala, a dobrou organizaci mistrovství.

Text: Karel Drápal, člen představenstva
Asociace kuchařů a cukrářů ČR,
pobočka Severní Morava a Slezsko

Foto: AKC ČR


ČESKÝ KAPR 2012

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, regionální pobočka Šumava ve spolupráci s Gastrofest České Budějovice pořádají 7. ročník regionální soutěže na podporu domácího produktu, tentokrát na téma:

„Český kapr bez hranic na pomezí rakouské
nebo bavorské kuchyně“

Místo konání:
Gastrofest České Budějovice

Termín finále soutěže:
pátek 9. 11. 2012, sobota 10. 11. 2012

Odborný garant:
Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Pravidla soutěže, podmínky pro účast v soutěži:
Do soutěže se mohou přihlásit všichni profesionální kuchaři a kuchařky v kategorii SENIOR a žáci a studenti HŠ, SOŠ a SOU včetně nečlenů AKC ČR, jejichž věk v den finále nepřesáhne 21 let (narozeni do 10. 11. 1991) v kategorii JUNIOR.

Přihlášky a podrobné informace najdete na www.akc.cz


VIII. ročník ZUBRFESTU je minulostí

Na přerovském výstavišti se 8. září odehrál již VIII. ročník ZUBRFESTU, tedy finále Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. I letos se kuchařské týmy mohly přihlásit do dvou kategorií.

Divácké soutěže „O pohár pivovaru ZUBR“ se mohli zúčastnit amatérské i profesionální týmy. Ty prezentovaly své guláše příchozím návštěvníkům, od kterých získaly žetony, které se na konci sečetly. Druhá kategorie souboj mistrů „O kotlík firmy BIDVEST“ byla hodnocena porotou složenou z kuchařů, novinářů i laiků. Tady vařily své guláše vítězné týmy z loňského mistrovství z obou kategorií, a také vítězové z kvalifikačních kol v Litomyšli, Rožnově pod Radhoštěm, Přerově-Henčlově, Frenštátě pod Radhoštěm a na Kladně. Rozdali jsme také dvě divoké karty.

V kategorii mistrů vařily jak ostřílené týmy, tak úplní nováčci. Soutěž přinesla zajímavý poznatek: týmy znalé přerovských poměrů se více věnovaly vaření gulášů na prodej a nepohlídaly si kvalitu svého soutěžního guláše. Porota složená z členů Asociace kuchařů a cukrářů ČR, novinářů, zástupců sponzorů i laiků neměla lehký úkol – předseda poroty Jakub Sedláček zhodnotil vzorky přinesených gulášů jako nejslabší za celou dobu konání mistrovství. Z mého pohledu můžu s tímto názorem jen souhlasit – v guláších byly základní nedostatky jako tvrdé maso či maso nakrájené na velké kousky (brali jsme v potaz to, že se guláš jí lžící z umělé hmoty, kterou se těžko krájí). Naproti tomu doprovodný program byl velmi bohatý, a tak si 6 000 příchozích návštěvníků mohlo poslechnout řadu kapel. Byly tu skupiny Fleret, Mňága a Žďorp a Support Lesbiens a řada dalších. Přes 50 druhů gulášů bylo možné zapít řadou různých druhů piv, mimo jiné také nejlepším pivem regionu – nepasterizovaným Zubrem Gold přímo z cisterny.

Titul mistra republiky pro rok 2012 si do Moravské Třebové odvezl tým pod názvem Junior, ve kterém vařili mistři odborného výcviku a kuchařky Integrované střední školy. Druhé místo získala parta z Litomyšle Seretlek Fekete Magyar banda a třetí místo si do Opavy odvezli Myslivci z Milostovic. Největší přízeň diváků a možnost utkat se v příštím roce v Souboji mistrů získali přerovští potápěči Frog Div­ers, Zedníci Sezako a Piráti z Bečvy. I letos přivítal primátor města Přerova zahraniční účastníky, své guláše zde uvařily týmy ze Slovenska a Rakouska. Celkově akci hodnotíme kladně – krásné počasí, dostatek gulášů i piva a bohatý kulturní program, to jsou plusové body celé gastronomické akce. Věřím, že příští ročník se nám podaří uspořádat ještě více kvalifikací a zapojit do mistrovství i jiná města z celé České republiky.

Text: Luděk Bil, organizátor mistrovství
Foto: AKC ČR

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více