Soutěž o nejlepšího kuchaře České republiky „Kuchař roku 2013/2014" je pořádána Asociací kuchařů a cukrářů ČR již od roku 1995. Finále soutěže XI. ročníku se uskutečnilo 8. listopadu 2013 na Gastrofestu České Budějovice. Vítězem letošního ročníku se stal Patrik Bečvář, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental Prague.
Patrik Bečvář připravil pro soutěž menu, jehož předkrmem byla paštika z kachních jater s jablko-jeřabinovým čatní v jablkovém želé, plátek marinované řepy, toust z dýňového chleba a petrželový olejíček. Hlavním chodem byl daňčí hřbet v křupavém těstíčku plněný kaštany, pyré z pečených kaštanů a česneku, žluté fazolové lusky se slaninou a zelenina pošírovaná v másle, vše doplněné vinnou omáčkou. Jako dezert připravil vítěz perníkový fondant, karamelizované švestky, jogurtovou zmrzlinu na mátovém cukru, švestkový gel a čokoládovou ozdobu. Patrik Bečvář obdržel titul „Kuchař roku 2013/2014" a postupuje do semifinálového kola světové soutěže Global Chef Challenge. Generální partner soutěže, MAKRO CASH & CARRY ČR, věnoval vítězi voucher na týdenní stáž v zahraniční restauraci oceněné prestižními cenami v hodnotě 100 000 Kč.
Na druhém místě se umístil Ondřej Slanina, majitel a šéfkuchař restaurace Chateau St. Havel v Praze. V jeho soutěžním menu byl předkrmem dortík z kachních jater s tymiánovým krémem, celozrnnými topinkami, nakládanými houbami a zeleninové brunoise v dýňovém nálevu a želé ze slámového vína. Jako hlavní chod byla připravena variace z daňka – pomalu pečený hřbet v bylinkovo-ořechové strouhance s nakládaným vlašským ořechem a gratinovaný tartare s šafránovými brambory na pyré z červené řepy a rakytníkový demiglace. Dezertem byl dýňový chléb pečený na másle s medovo-makovým tvarohem, marinovanými hruškami, sladké dýňové pyré s kousky karamelu a nakládanými jeřabinami.
Třetí místo obsadil Ondřej Koráb, junior sous chef hotelu Augustine Praha. Jako předkrm pro své soutěžní menu zvolil marinovaného duhového pstruha v soli a cukru s pyré z červené řepy, vaječnou sedlinu s chutí křenu, natrhaného pstruha pošírovaného v másle a nakládanou zeleninu. Hlavní chod představovaly pečený daňčí hřbet v šípkové fáši, dušená kýta z daňka ve víně podávaná se škvarkovými plackami, pyré z bílé cibule, červená cibule na víně, tmavé hrozny, chips z červeného zelí a kerblík. Coby dezert byla připravena pošírovaná, zkaramelizovaná švestka s domácím perníkem s ganáží z hořké čokolády, pyré ze švestek, pěna z piva Sv. Tomáše a sněhu z tvarohu a kandovaná kůra pomeranče.
Dalšími finalisty byli:
- František Adámek, Nemocnice Na Homolce, Praha
- Radek David, Restaurace La Veranda a Babiččina zahrada, Praha
- Přemysl Douša, Aureole group, Praha
- Ondřej Dvořák, Hotel Dvořák, Tábor
- Otto Kokoszynski, CPI Hotels, Clarion Congress Hotel Ostrava
- Tomáš Kourek, The Pub, Praha
- Michal Krulich, Berounská Bastila
- Jan Kutil, Aureole group, Praha
- Vladimír Morochovič, Sodexo Bratislava
Generální partner soutěže: společnost MAKRO CASH & CARRY ČR
Hlavními partnery soutěže jsou: CzechTourism, InterGast, GastroFest České Budějovice
Partnery byly: Clarion Congress Hotel České Budějovice, CANDOLA, ORS – DICK, FOMI, JaJa Pardubice, Winterhalter Gastronom, J. J. Darboven, Střední škola a Vyšší odborná škola České Budějovice, Nektar Natura
Hlavním mediálním parterem soutěže byla společnost T & M Creative a GASTRO
& REPORT MINUTKA.
Text: -akc-
Foto: Michal Moučka
www.akc.cz