
Piešťanský hotel SOREA Sľňava se stal na 2 dny (12.-13.10.) dějištěm tradičního podzimního setkání hoteliérů, členů Zväzu hotelov a reštaurácií SR. Téměř stovku účastníků přivítala v kongresovém sále prezidentka ZHR SR, Ing. Zuzana Šedivá. Na programu dvoudenního setkání se objevily otázky bezpečnosti hotelů, bezpečnosti hostů, HACCP, cestovního ruchu a terorismu aj. V průběhu prvního odpoledne byla také vyhlášena soutěž Hotel a Reštaurácia roka.

Úvod prvního dne patřil prvnímu hostu podzimního setkání, řediteli odboru CR MH SR, Ing. Gabrielu Kuliffayovi. Přítomné hoteliéry seznámil zástupce ministerstva hospodárstva mimo jiné se strategií rozvoje cest. ruchu na Slovensku do roku 2003, která právě prochází připomínkovým řízením od jednotlivých profesních organizací a ministerstev. Vedle 5 strategických cílů cestovního ruchu na Slovensku Ing. Kuliffay dále ve svém příspěvku naznačil i oblasti zájmů (forem) cest. ruchu, které je třeba rozvíjet. Jedná se především o historický a městský cest. ruch, lázeňství, zimní turistiku a zimní sporty, letní horskou a vodní turistiku a v neposlední řadě o venkovskou turistiku.
Druhé téma „Bezpečnost hotelu a hotelových hostů“ bylo jako stvořené pro dalšího vzácného hosta, Richarda Hudaka, ředitele ochrany a bezpečnosti hotelové sítě LOEWS ve státě New York, USA. Tento Američan slovenského původu dopodrobna objasnil základy bezpečnostních opatření pro středně velká i menší ubytovací zařízení. Jeho kolega ze sítě LOEWS, Mgr. Ing. Ondrej Krehel, plynule navázal svým příspěvkem o problémech hotelových počítačových systémů. Řada hoteliérů byla překvapena zjištěním, že není potřeba vynakládat velkých finančních prostředků na počítačovou bezpečnost v hotelu.

Ve vystoupení hostů prvního dne pokračoval RNDr. Jozef Horváth, 1. viceprezident Zväzu obchodu SR. Z jeho příspěvků o nedostatcích v zákonech, a to především o spotřební dani z lihu (účinnost novely je od 1. 11. 2004), dani z tabáku a zákonu o obalech, jsem nabyl dojmu, že vlády obou našich sousedících zemí (Čech a Slovenska) mají stále, i po více než 10 letech samostatnosti, mnoho společného – „jsou papežštější papeže“ – při schvalování vyhlášek a zákonů daleko předbíhají limity, které stanovuje EU.
Soutěž Hotel a Reštaurácia roka byla vyhlášena tradičně ve třech kategoriích:
– hotely 4 a 3 hvězdy
– hotely 2 a 1 hvězda
– penziony.
Novinkou této soutěže je hodnocení dodavatelským způsobem, kterým byla v rámci objektivity pověřená nezávislá firma.
První přednáškový blok uzavřel Ing. Michal Šenitko, Komes Košice, zajímavou ukázkou o zásadách HACCP v práci s mraženým masem v provozech veřejného stravování. Společenského programu večera spojeného s grilováním se ujal hotel SOREA Sľňava společně s Gourmet klubem.
Druhý den podzimního setkání byl připraven ve stylu diskuzního svazového fóra. Diskuzi nad aktuálními problémy slovenského hoteliérství střídavě moderovali Ing. Zuzana Šedivá – systémy odměňování, Ing. Pavol Kašuba – platby kreditními kartami, a viceprezident ZHR Ing. Ján Kučera – spolupráce mezi hotelem a hotelovou sítí, franchising.
Závěr podzimního setkání hoteliérů v Piešťanech patřil marketingu a propagaci členských hotelů svazu a o své zkušenosti se podělily členky představenstva ZHR PhDr. Elvíra Chadimová a Ing. Janka Gantnerová.
Petr Frindt a Petr Šrain