Gastroturismus má velmi dobré předpoklady rozvoje v řadě zemí Evropy. Jednou z nich je Rakousko, které vytvořilo ucelený a marketingově dobře zvládnutý projekt tzv. zážitkového turismu. Základem je vytvoření zážitkových regionů (Genuss Regionen), kterých je v Rakousku 113. Jedním z těchto regionů je region Waldviertel Mohn (Waldviertelský mák). Na jeho příkladu lze poměrně jasně ukázat, že i ve skromných podmínkách se z nepříliš atraktivního produktu může stát dlouhodobý a ekonomicky úspěšný projekt, který poutá pozornost tuzemských i zahraničních turistů.

Příkladem zemědělského produktu, který se může na první pohled zdát nevýznamný, je mák. Mák je rostlina řádu mákovitých a zahrnuje celkem asi padesát druhů rostoucích nejenom v Evropě, ale i v Asii, Africe a Americe. Z pohledu potravinářského zemědělství se rozlišují tři základní druhy máku – modrý, šedý a bílý. Česká republika je přitom vedoucí světovou mocností v pěstování potravinářského máku.
Atraktivnost máku jako prvku kulinárního cestovního ruchu se jeví jako nízká. O opaku se lze přesvědčit v Rakousku v obci Armschlag (www.mohndorf.at), která se nachází ve spolkové zemi Horní Rakousko. Tato malá vesnička s několika desítkami domů je z hlediska přírodních a kulturně-historických předpokladů rozvoje cestovního ruchu poměrně málo atraktivní. Okolí obce je kopcovité, střídají se zde lesy s polnostmi a loukami. V kraji je také poměrně hodně rybníků. Tato oblast volně navazuje na třeboňskou, resp. jihočeskou rybniční soustavu a známým produktem je zde tzv. Waldviertel Karpfen neboli waldviertelský kapr.
Zdejší mák je vyhlášený již po mnoho desetiletí jako etalon kvality tzv. šedého máku v celé Evropě. Kdysi byl dokonce měřítkem kvality na londýnské plodinové burze. Waldviertelský mák je dle nařízení Rady ES č. 2081/1992, o ochraně zeměpisných označení a označení původu zemědělských výrobků a potravin, chráněn jako produkt zeměpisného označení.
Z hlediska využití máku pro potřeby cestovního ruchu, speciálně gastroturismu, je zdejší projekt zcela unikátní a ojedinělý. Budování zdejšího „makového“ produktu bylo postupné a v současné době zahrnuje tyto atrakce:
Vlastní maková pole. Svou rozlohou se nejedná o zvlášť velké areály – celková výměra je okolo 10 hektarů, přičemž se nejedná o ucelený areál, ale o několik menších polí. Zvláštností zdejšího máku je jeho barevnost v době květu (bílá, růžová, fialová), což přitahuje pozornost turistů, především fotografů.
Mohnzug neboli makový vláček. Po vesnici a mezi poli jezdí makový vláček, který dle pravidelného jízdního řádu umožňuje turistům pohodlně navštívit nejzajímavější místa ve vesnici a okolí.

Maková zahrada. Uprostřed obce Armschlag je maková zahrada, která je specializována na veškeré známé druhy máku, pěstované ve světě (cca 50 druhů).
Maková prodejna s makovými produkty. V těsném sousedství s centrálním parkovištěm uprostřed obce se nachází stylová prodejna produktů z máku. Jedná se o celou plejádu produktů potravinářských (balený mák, makový olej, pečivo, čokoláda, likéry atd.), dekoračních (polštáře, ubrousky, vázy) a upomínkových (pohlednice) až po literaturu spojenou s pěstováním a využitím máku (kuchařky).
Makové slavnosti. To, co je v Armschlagu zajímavé, je schopnost rozšířit „makovou sezonu“ na cca šest měsíců, což je vzhledem k monokulturnosti zdejšího produktu unikátní.