Proč Češi nechtějí chodit do hotelových restaurací?

Zatímco na Západě najdete nejlepší restaurace velice často v hotelu, v České republice se do hotelových restaurací moc nechodí. Výjimky ale existují – jednak hotely v centrech větších měst, a naopak hotely téměř na samotě, kde hosté ani nemají možnost jít jinam. Případně dobré restaurace, jejichž majitelé se rozhodli spojit svůj osud s hotelem.

Pro hotely nejvyšších kategorií platí, že musejí mít svoji vlastní restauraci. Dokonce u hotelu s pěti hvězdami musí mít host možnost dát si kdykoliv kvalitní teplé jídlo. Třeba i během noci. V Praze je pro svou kvalitu a noblesu vyhlášena restaurace v hotelu U zlaté studně, kde vaří známý šéfkuchař Pavel Sapík. Oblíbená je též restaurace Coda v hotelu Aria – mimo jiné má nádhernou terasu s výhledem na Pražský hrad. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich s partnerem Lukášem Koubkem provozují restaurace v hotelech Imperial a Cosmo­politan. V Hotelu Hilton Old Town míval restauraci slavný Gordon Ramsey. Mezi top místa patří dozajista restaurace hotelu Four Seasons v Praze.

Restaurace s ubytováním patří k opačnému pólu. Jsou podobné bývalým zájezdním hostincům. Jde o velice kvalitní a dobré restaurace, kde se v objektu nad restaurací nachází několik pokojů k ubytování. Příkladem budiž Restaurant Villa Patriot v Ma­riánských Lázních.

Restaurace v hotelech samotných lze rozdělit do čtyř kategorií. Snídárna, normální restaurace (typu à la carte nebo plné penze / polopenze), dále restaurace pro catering kongresových akcí a nakonec restaurace pro pasanty, tedy ta, jež je obvykle přístupná zvenku, aniž byste museli projít hotelem.

Snídaňové restaurace jsou různého typu. Hosté mají nejradši, když je ve snídárně denní světlo a eventuálně možnost jíst venku na zahrádce nebo na terase (pěknou zahradu mají v K+K Hotelu George v Londýně). Snídárna jako taková je prostor, který přímo hotelu nevydělává peníze, proto je majitelé hotelů často umisťují do temných koutů objektu, například do suterénu nebo do míst s horším výhledem. U řady hotelů je snídaňová místnost propojená s běžnou denní restaurací. To někdy komplikuje provoz obědů, protože poslední hosté teprve dosnídávají a personál už potřebuje založit stoly pro obědový režim. A určitě to znáte, když přijdete do restaurace a máte tam nerezové stoly připravené na zítřejší snídani, schované někde v rohu, nevytváří to příjemnou atmosféru pro váš oběd.

Co se týká stravování na kongresech, tam lze využít stravování formou bufetu a švédských stolů, a to buď v restauraci, či v jednom z kongresových sálů, nebo dokonce v předsálí, ve foyer, výjimečně i v lobby. Obvykle se využívá stejná kuchyň pro restauraci i pro kongresový catering. Záleží na velikosti hotelu a velikosti kongresového centra. Zde platí, že výnos z cateringu ­(coffee breaks, oběd a večeře) může být zajímavě vysoký. Obzvláště při vyšším počtu účastníků jsou úspory z rozsahu patrné.

Zajímavým modelem je pronájem hotelové restaurace specialistovi na gastronomické služby. Důvod je prostý. Hoteliér umí dobře provozovat hotel – tedy ubytování a všechny služby kolem toho, provoz restaurace je ovšem něco jiného. V takovém případě bývá zajímavá dohoda o tom, kdo připravuje snídaně pro hotelové hosty. Zdali je to hoteliér nebo nájemce restauratér.

Pokud snídaně připravuje nájemce, je velice důležité hledět na kvalitu, protože jak známo, snídaně bývá jedním z posledních momentů hostů v hotelu. Posnídat, sbalit kufry a check-out. Až budou hosté později na hotel vzpomínat nebo ho hodnotit na TripAdvisoru, Bookingu či Facebooku, snídaně a check-out budou dva nejsilnější momenty k hodnocení.

Jelikož snídaně jsou samy o sobě dobrý byznys (hoteliér prodává snídani třeba za 150 Kč na osobu, ale surovinové náklady jsou 50 Kč), často si hotel dělá snídaně sám, i když svou restauraci pronajímá třetí osobě, nebo když restauraci jako takovou v hotelu vůbec nemá.

Jak již bylo zmíněno výše, hotelové restaurace pro pasanty v Čechách fungují jen částečně. Je to jako slepice a vejce – co bylo dřív? Hosté nechodí do hotelových restaurací na obědy a večeře, protože mají ostych jít do hotelu – jídlo tam totiž bývalo drahé a nepříliš kvalitní. Hoteliéři si občas nevědí rady, co s restaurací, tak ji nechají na vyšší cenové hladině, aniž by tomu odpovídala kvalita, služby a marketing, a tak tam lidé nechodí. V USA je to úplně jinak. Hotelová restaurace tam je obvykle jedna z mnoha možností, kam si zajít. Ve větších hotelech je restaurací hned několik – od nejnižší cenové kategorie (okénko s ham­burgery a sendviči) přes běžnou restauraci až po ten nejluxusnější zážitek. Na zhruba tisíc pokojů připadá tři až
pět gastronomických provozů.

Jedna z nejlepších restaurací v celém Německu se nachází v hotelu Ritz Carlton ve Wolfsburgu, přímo v areálu výrobních závodů Volkswagen. Jmenuje se Restaurant Aqua, je malá (asi 50 míst) a v době, kdy ji autor článku navštívil, měla tři michelinské hvězdy. Funguje dobře, ačkoliv večer je provoz kolem malý. Je to typická destinační restaurace, kam nepřijdou pasanti, ale lidé objednaní několik týdnů dopředu.

Foto: Shutterstock.com

foto
Jan Adámekmanaging director realitní a poradenské společnosti JAN Hospitality
jan.adamek@jan-reality.com
Tel: 724 070 539
www.jan-reality.com
 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více