Průzkum: O osud restaurací se obává více Čechů než na jaře

O osud restaurací se nyní obává 75 procent Čechů, více než na jaře. Problémy u stravovacích zařízení při první vlně pandemie koronaviru připouštělo 35 procent lidí, v současné době je o nich přesvědčena více než polovina. Jen čtyři procenta Čechů si myslí, že restaurace se z krize dostanou bez obtíží. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Up Česká republika.

O osud restaurací se nyní obává 75 procent Čechů, více než na jaře

Stravovací zařízení se mohou z rozhodnutí vlády znovu otevřít veřejnosti. V provozu budou moci být od 06:00 do 22:00. Obsluhovat budou smět usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacitu budou restaurace smět obsadit maximálně na polovinu. Přes otevření nemají restaurace vyhráno, uvedl generální ředitel UP ČR Stéphane Nicoletti. Podle průzkumu bude 22 procent lidí chodit do gastronomických zařízení méně často než dříve, čtvrtina lidí v nich plánuje omezit útratu.

Stravenkové firmy se snaží motivovat lidi k návštěvě restaurací, odměňují je za útraty. Do programu Up ČR je zapojeno přes deset tisíc podniků, uživatelé eStravenky v nich za každých 100 korun dostanou deset bodů. Za 100 bodů jim Up ČR na kartu připíše 100 korun. Uživatelé stravenkových karet Sodexo z útraty v restauracích a u dalších vybraných partnerů mohou získat zpět až 15 procent zpět. Pokud majitel karty v daném měsíci vydá v podnicích alespoň 2 000 korun.

Sodexo Benifity zároveň restauracím nabízí bezúročné půjčky ve formě zálohy až do výše 80 procent toho, co od června do září průměrně proplácely ve stravenkách. Na program firma vyčlenila až 150 milionů korun. „V nejbližších dnech budeme restaurace s touto nabídkou pomoci kontaktovat,“ dodala manažerka komunikace Sodexo Tereza Knířová.

Restaurace se musely veřejnosti uzavřít 14. října. Podle výzkumné společnosti Nielsen gastronomické odvětví každý den uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun. Do konce roku by mohl být propad až 70 miliard korun.

Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více