Šampaňské, sýry, husí jatýrka a art de vivre

Přišla i vám pozvánka na tiskovou konferenci pořádanou 12. března francouzským touristboardem Maison de la France? A že jste nestihli dorazit, ať už z časových nebo jiných důvodů? Chyba! Na programu byla totiž kromě prezentace jednotlivých regionů Alsaska, Burgundska, Franche-Comté a Champagne-Ardenne také ochutnávka typických krajových specialit. A to byla chvíle, kdy slov není třeba.

Prezentace měla za cíl seznámit návštěvníky s jednotlivými regiony jak po turisticko-územní, tak po gastronomické stránce. Na úvod bylo představeno Alsasko, které je přímo proslulé spojením dvou kmenových vlivů, francouzského ze západu a německého z východu, a nezaměnitelnými městy Štrasburk, Colmar a Mulhouse. Zároveň je jedinou ze všech francouzských vinařských oblastí, která zachovává tradici odrůd, a pochlubit se může rovněž vinnou stezkou táhnoucí se v délce 170 km.

Pavla Jeřábková z Maison de la France (vpravo) se zástupci francouzských regionů Pavla Jeřábková z Maison de la France (vpravo) se zástupci francouzských regionů

Z nabídnutých pochutin bylo možné degustovat například husí játra podávaná na pain d’épice. Na řadu přišel region Burgundska se svou metropolí Dijonem, cisterciáckým opatstvím ve Fontenay a převorským kostelem Charité-sur-Loire či opatstvím v Cluny. Z gastronomie jsou asi nejznámější proslulá dijonská hořčice, likér z černého rybízu Cassis nebo burgundští šneci. V regionu také působí tři šéfkuchaři ocenění nejvyšším počtem michelinovských hvězdiček. Jedinečné jsou rovněž místní vinné stezky, koncipované do několika okruhů. Region, který se může pochlubit druhou nejnižší nezaměstnaností ve Francii a unikátní produkcí různých druhů sýrů, to je Franche-Comté, sousedící se Švýcarskem. Dominantou kraje jsou pohoří Jura a Vogézy, v oblasti gastronomie pak kvalitní produkce tzv. žlutého nebo slámového vína, typických krajových uzenin a rozmanitých druhů sýrů, jako jsou například Comté nebo Morbier. Posledním představeným krajem se pak stal Champagne-Ardenne se svým pověstným šampaňským, vepřovými nožičkami v opečené strouhance a různými typy silných a nenapodobitelných sýrů, například Langres či Chaource.

Text a foto: -jah-

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více