Specifika stravování v lázních

Lázeňství v České republice se poměrně významným způsobem podílí na rozvoji cestovního ruchu. Nedílnou součástí pobytu v lázních a součástí celého léčebného procesu jsou i stravovací služby. Stravování v lázních, tzv. režimové stravování, je upraveno pro jednotlivé pacienty a návštěvníky lázeňských zařízení individuálně, podle diagnózy, kterou určí lékař.

Podle úhrady nákladů spojených s lázeňským pobytem rozlišujeme komplexní lázeňskou péči (KLP), příspěvkovou lázeňskou péči (PLP) a lázeňskou péči samopláteckou. Přehled o počtu účastníků lázeňské péče v České republice v roce 2016 poskytuje tabulka.

Foto: Shutterstock.com
 

V roce 2016 si lázeňskou péči zaplatilo 148 805 cizinců (40,81 %) a 110 993 tuzemců (30,44 %).

  • Stravování v lázních představuje specifickou formu stravování, a to především u komplexní a příspěvkové lázeňské péče:
  • hosté pobývají v lázeňském zařízení zpravidla delší dobu (3–4 týdny),
  • hosté se stravují pravidelně, čerpají tzv. plnou penzi (snídaně, obědy, večeře),
  • hosté by měli dodržovat předepsanou dietu a stravovací režim stanovený lékařem,
  • po celou dobu pobytu mají hosté v restauraci většinou své stálé místo u stolu,
  • hosté musejí často dodržovat stanovené časy určené pro stravování, a to především z důvodu menšího počtu míst u stolů ve vztahu k počtu lůžek; stravování pak probíhá ve dvou fázích.

 

Strava účastníků lázeňské péče musí odpovídat jednak požadavkům správné výživy pro jednotlivé choroby, a také požadavkům zdravotního stavu pacienta.

Stravování jako léčebná výživa využívá především dietního systému. Dietní výživu určuje a usměrňuje lékař, dietolog. Strava účastníků lázeňské péče musí odpovídat jednak požadavkům správné výživy pro jednotlivé choroby, a také požadavkům zdravotního stavu pacienta.

Stravování je v jednotlivých lázeňských domech organizováno různým způsobem. Někde je stále uplatňován tzv. tradiční způsob. Host má po celou dobu pobytu své stálé místo u stolu, na stole má jmenovku a informaci o stanovené dietě. Pokrmy na oběd a večeři si hosté volí z nabídky (stojánek na stole) s předstihem jeden až dva dny, vybírá se zpravidla ze dvou až tří jídel, snídaně jsou jednotné. Všechna jídla i nápoje jsou hostům přinášeny, servírovány.

Tab.: Počet přijatých pacientů v lázeňských zařízeních v ČR v roce 2016

  Poskytnutá lázeňská péče Celkem Doprovod
hrazený ZP
Celkem pacienti
+ doprovod
Na náklady zdravotní pojišťovny Plně na vlastní náklady
KLP PLP Tuzemci Cizinci
Dospělí 84 537 8 810 110 993 148 805 353 145 412 353 557
Dorost 1 674 26 88 1 788 264 2 052
Děti 9 157 105 453 9 715 5 313 15 028

Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky, 2017

Ale i v lázeňství je patrný vývoj a jsou uplatňovány trendy týkající se poskytování stravovacích služeb. V mnoha lázeňských domech je v dnešní době aplikován tzv. plný nebo částečný bufetový způsob, kdy si host pokrmy vybírá sám a je na něm, jaké množství pokrmů zkonzumuje. Jednotlivé pokrmy jsou označené, a to především proto, aby měl host přehled, pro jakou dietu jsou vhodné. Je tedy na hostovi, jak je disciplinovaný a jak dodržuje předepsaný dietní systém stravování. Vývoj v lázeňském stravování je patrný i ve vybavení kuchyňských a restauračních provozů, v nabídce jídel a nápojů, v přístupu k zákazníkům, v komunikaci s nimi, patrná je i lepší jazyková vybavenost personálu.

Návštěvníkům lázní jsou samozřejmě také k dispozici služby restauračních podniků, které plní zpravidla funkci doplňkového stravování a funkci společensko-zábavní. Jsou to různé kavárny, cukrárny, bary, pizzerie, čajovny, tančírny a mnoho jiných kategorií restauračních podniků. I zde je konzumace pokrmů a chování lázeňských hostů založeno především na jejich disciplíně ve vztahu k léčebnému procesu.

Ing. Blanka ZimákováVysoká škola hotelová v Praze
tajemnice katedry hotelnictví
zimakova@vsh.cz
 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více