Stezky dědictví – průvodce dobrými restauracemi

Občanské sdružení ECEAT (European Centre for Ecology and Tourism) představilo na veletrhu Holiday World gastronomický projekt Stezky dědictví, který si klade za cíl zviditelnit a propagovat tradiční regionální kuchyni.

Projekt mapuje a využívá existující potenciál krajů (prozatím Jihomoravský a Vysočina) v oblasti originální a autentické regionální gastronomie a vytváří produkt cestovního ruchu s jednotnou značkou, který zároveň uvádí na trh. Stezky dědictví představují restaurace, jež nabízejí jak původní regionální speciality (jídla lidová, pokrmy ovlivněné tradicemi sousedních etnik), tak moderní kreace zpracovávající tradiční, nejlépe místní suroviny. Své místo tu tedy má „vepřo-knedlo-zelo“ nebo svíčková stejně jako například laty, mrkvance, moravské uzené se zelím a bramboráky, králičí hřbet ve špekovém kabátku, kachní prsa s višňovou omáčkou, candát s dýňovým pyré či salonní telecí plíčka. Svou roli samozřejmě hraje i nabídka typických nápojů, ať už nealko, piv, vín nebo destilátů. Zástupci ECEAT oslovili zhruba 4 000 restaurací v obou krajích. V konečné fázi bylo hodnoceno asi 160 podniků, z nichž bylo do projektu vybráno přibližně 70.

Tištěný průvodce doporučenými restauracemi se v masovém měřítku objeví přímo v podnicích, které do něj byly vybrány, turistických informačních centrech, na výstavách a veletrzích cestovního ruchu a na vybraných kulturně-společenských akcích. Propagaci kulinářského produktu, jehož tváří a virtuálním průvodcem je známý gastronomický odborník Petr Stupka, zastřešuje web www.stezky-dedictvi.cz . Podmínkou k účasti v projektu je umožnit expertní komisi návštěvu restauračního zařízení za účelem posouzení kvality jeho nabídky podle jednotných a celostátně platných kritérií. Participující podnik může mít charakter rázovitého lidového hostince i elegantního restaurantu s tzv. vysokou gastronomií. Nositelem a realizátorem Stezek dědictví je ECEAT. Projekt má podporu regionálního operačního programu Jihovýchod; jeho partnery jsou Centrála cestovního ruchu jižní Morava, Vysočina Tourism, Baťův kanál, Moravské zemské muzeum, sdružení Gastronomia Bohemica a RevueHotel.

-japo-

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více