Stravenky a zaměstnanecké benefity

Jako jedno z témat, které se poslední dobou velmi často diskutuje a bylo již námětem pro několik tiskových konferencí, je odstranění zvýhodněného režimu stravenek pro zaměstnance, které se ve svém důsledku dotkne nejen tržeb restaurací, ale bude mít negativní dopad na státní příjmy a pravděpodobně také na peněženky samotných zaměstnanců.

Aktuálně již prošel v rozpočtovém výboru vládní návrh zákona o finanční správě souvisejících zákonů, který ruší daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů včetně stravenek a závodního stravování. To je prakticky stejné jako jejich zrušení, neboť zaměstnavatelé nebudou mít důvod poskytovat stravenky zaměstnancům, pokud nebudou daňově zvýhodněny. Další jednání je naplánováno v Poslanecké sněmovně na 7. října. Asociace hotelů a restaurací České republiky a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR se k problematice opakovaně vyjadřovaly. AHR ČR rovněž zveřejnila studii hodnotící dopady tohoto opatření na tržby restaurací. Podle této studie by jen toto opatření znamenalo více než 50% propad poledních tržeb restaurací, což by následně znamenalo další ztrátu pracovních míst v pohostinství. Na Podnikatelské radě MPO bylo předloženo stanovisko AHR ČR a SOCR ČR a stejně tak bylo toto stanovisko projednáno na tripartitě. V této záležitosti bylo uskutečněno jednání s panem premiérem. Vláda nadále zastává svůj původní návrh. Pro jednání v PS PČR připravíme pozměňovací návrh, který bude projednán s poslanci a umožní zachování stávajícího režimu stravenek.

Ing. Václav Stárek, prezident AHR ČR

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více